GLUMAC EMIL GLAD

Umro ujak Flek iz Smogovaca

28.08.2009 u 17:56

Bionic
Reading

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je noćas, u 81. godini, umro glumac i dugogodišnji član glumačkog ansambla Gradskog dramskog kazališta Gavella, Emil Glad

Emil Glad rođen je u Novoj Kapeli 1929. godine, a studij glume na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost završio je 1954. godine.

Stalnim članom tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta Gavella, postao je već 1954. te je tu ostao sve do umirovljenja 1994. godine.

Odigrao je niz nezaboravnih uloga, a istaknuo se kao karakterni glumac i vrstan komičar.

Među brojnim ulogama treba spomenuti Clowa u Beckettovu 'Svršetku igre', Ževakina u Gogoljevoj 'Ženidbi', Jesenskog u Krležinom 'U logoru', Milorda Runebifa u 'Lukavoj udovici' C. Goldonija, Kardinala Bellarmina u Brechtovu 'Životu Galilejevom', Tournela u Feydeauovoj 'Bubi u uhu', Generala Etiennea Lonsegura u 'Victoru ili djeci na vlasti', Kuligina u Čehovljeve 'Tri sestre' i brojne druge. Za tumačenje Biskupa u Marinkovićevoj 'Gloriji' dobio je 1996. godine Vjesnikovu nagradu Dubravko Dujšin.

Emil Glad glumio je i u radio dramama, filmovima i TV-serijama. Hrvatska će ga publika pamtiti i kao ujaka Fleka u popularnoj seriji 'Smogovci' te ulozi Franje u humorističnoj seriji 'Naši i vaši'.

Ispraćaj Emila Glada bit će u srijedu, 2. rujna, u 14.20 sati u krematoriju na Mirogoju.

 



Isječak iz serije 'Smogovci'