'CRNO-BIJELI SVIJET'

Otkrivamo detalje najiščekivanije domaće serije

18.04.2014 u 09:48

  • +4

Pala prva klapa HRT-ove serije Crno-bijeli svijet

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Bionic
Reading

Prošloga tjedna počela se snimati dramska serija 'Crno-bijeli svijet' koju za HRT snima Interfilm, a koja na male ekrane vraća duh osamdesetih godina prošlog stoljeća

Ova HRT-ova serija izazvala je puno pozornosti i prije nego što je pala prva klapa u zagrebačkom Kinu Studio u petak, 11. travnja.

U fokusu je život dviju zagrebačkih obitelji, pri čemu se njihove svakodnevne poslovne i privatne dogodovštine isprepliću s društvenim zbivanjima, običajima i navikama toga vremena poput Titove smrti, akcija NNNI - Ništa nas ne smije iznenaditi, odlazaka u JNA, nogometnih derbija, vožnji par-nepar, redukcija struje, nestašica i čekanja u redu, kupnji u Trstu i ostalog.

Prema riječima Gorana Kulenovića, autora serije, redatelja i scenarista, 'Crno-bijeli svijet' bavi se prikazom jednog od zasigurno najzanimljivijih desetljeća prepunog najrazličitijih događaja, od tadašnjih društvenih previranja, Titove smrti, redukcija, restrikcija, bujanja kulturne scene…

No 'Crno-bijeli svijet' nije samo serija o 'novom valu', kako se već nekako uvriježilo u javnosti, ona prati različite događaje i osobe iz jednog specifičnog vremena', objašnjava Kulenović.

Mlađe generacije koje o tom razdoblju ne znaju puno, autor kaže da će privući junaci njihovih godina budući da u seriji između ostalog pratimo doživljaje jednog mladog novinara studentskog lista, ali i srednjoškolaca…

'Uvijek je najteže zadobiti pozornost mladih gledatelja, no ovdje se radi o odličnim pričama koje će se sigurno svidjeti i generacijama koje s tim vremenom nemaju puno dodirnih točaka. Oni, naravno, znaju za Kulušić ili Azru, ali sve ostalo je na razini nekog mita', kaže Kulenović o seriji koja će se moći pratiti već od sredine prosinca ove godine.

Kulenović kaže da se prilikom rada na seriji najviše oslanjao na knjigu Igora Mirkovića o tom vremenu.

'Iako sam dosta dobro upoznat sa 80-ima, mada ih nisam mogao proživjeti, korisne sam stvari pronašao u Mirkovićevoj knjizi donosi iscrpan pregled tog vremena i proučavajući je našao dosta interesantnih činjenica', dodaje Kulenović otkrivši da će biti prikazane i neke urbane legende koje se nisu zapravo dogodile, ali mogle su.

Glumica Jelena Miholjević koja u seriji igra ulogu Ksenije, kaže da je u ovaj zanimljiv projekt ušla prepuna entuzijazma.

'Jako mi se svidjela cijela ta priča. Bile su mi poznate samo neke scene, no i prije nego što sam pročitala cijeli scenarij, odmah sam uvidjela da se radi o nečemu izuzetnom. Inače ne volim davati nikakve prognoze, ali uvjerena sam da će to biti zbilja sjajno i zanimljivo svima. Tu je jedna tanka granica između humora, pravih situacija s kojim se možemo svi poistovjetiti... Dakako tu je i ta neka nostalgija, odlična glazba, moda i transformacije koje ona nosi.... Sve me to jako zabavlja… Svaki dan snimanja donosi nešto novo. Zahvalna sam i ponosna sam što su mi ponudili ulogu Ksenije. Slične smo po nekim životnim okolnostima, prepoznala sam se na neki način u njoj', ispričala nam je Jelena Miholjević dodajući da je detaljno proučavanje tog razdoblja bio iznimno zahtjevan posao.

Zapitali smo je i kako joj se s današnjeg aspekta čini specifična moda 80-ih: 'Moja su sjećanja iz tog doba više sjećanja jedne desetogodišnjakinje. Mame i bake su nam tada šivale i štrikale, nije bilo baš nekog modiranja. U srednoj školi već je bilo modnih eksperimenata pa su se dečki šminkali u stilu Bauhausa, The Curea, to su bili ti neki dark utjecaji. Moj lik radi kao daktilografkinja, a iako je iz fine obitelji, bori se kroz život pa nije baš jako modno razigrana. No neke njezine kolegice zbilja jesu. Bit će to zanimljivo za vidjeti.'

Glumica je dodala da bi mlađim gledateljima moglo biti zanimljivo to što se u seriji ozbiljno prate mladi likovi koji imaju 14, 15 godina, njihovi izlasci, klubovi, glazba koja se može čuti, redakcija Poleta...

Kako je već ranije najavio Goran Kulenović, 'Crno-bijeli svijet' serija je koja se događa u 80-im godinama, no nije dokumentarna ili povijesna priča o tom vremenu i gledatelji će prvenstveno pratiti živote likova koji žive u tom vremenu.

Serija će imati 12 epizoda od 50 minuta, a radnja se događa u rasponu od kraja 1979. do početka 1981. godine, a počet će se prikazivati krajem ove godine. Odlična glumačka ekipa koju između ostalih čine Jelena Miholjević, Elizabeta Kukić, Sreten Mokrović, Franjo Kuhar, Filip Ridžički i Slavko Sobin, zanimljiv scenarij i živopisno razdoblje 80-ih prožeto sjajnom glazbom toga vremena i više su nego dobra preporuka.