U KINU STUDIO

Pala prva klapa HRT-ove serije 'Crno-bijeli svijet'

11.04.2014 u 19:45

  • +4

Pala prva klapa HRT-ove serije Crno-bijeli svijet

Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Bionic
Reading

U zagrebačkom Kinu Studio danas je službeno pala prva klapa nove dramske serije 'Crno- bijeli svijet' koju za HRT snima Interfilm, a koja na male ekrane vraća duh osamdesetih godina prošlog stoljeća

Serija će imati 12 epizoda od 50 minuta, a radnja se događa u rasponu od kraja 1979. do početka 1981. godine.

Priča je to o životu dviju zagrebačkih obitelji, pri čemu se njihove svakodnevne poslovne i privatne dogodovštine isprepliću s društvenim zbivanjima, običajima i navikama toga vremena poput Titove smrti, akcija NNNI - Ništa nas ne smije iznenaditi, odlazaka u JNA, nogometnih derbija, vožnji par-nepar, redukcija struje, nestašica i čekanja u redu, kupovina u Trstu i ostalog.

Serija je također zamišljena i kao prikaz Zagreba iz vremena koje je relativno blizu, a opet dovoljno daleko za ozbiljniji odmak. Autor serije, redatelj i scenarist je Goran Kulenović, koji kaže kako je upravo sada dobar trenutak da se prisjetimo 80-ih godina. 'Imamo starije generacije koja pamte to razdoblje, a istovremeno je stasala mlađa generacija koja ga pak uopće ne pamti pa mislimo kako će i jednima i drugima to biti vrlo zanimljivo, jednima da se prisjete kako je to bilo, a drugima da vide kako je to bilo', objašnjava Kulenović.

Ideja je bila dočarati jedno vrijeme kroz živote raznih generacija i to pretvoriti u dramsku seriju. Priča je prilično zahtjevna jer je bilo potrebno dočarati Zagreb 80-ih godina, koji se otada ipak podosta promijenio. 'Postoje neka mjesta u Zagrebu koja se daju prilagoditi tom vremenu, primjerice klub Zvečka više ne postoji, ali mi ćemo se potruditi vratiti tu atmosferu, no definitivno imamo dosta kompliciran zadatak pronaći i opremiti lokacije', dodao je Kulenović. 'Crno-bijeli svijet' serija je koja se događa u 80-im godinama, no nije dokumentarna ili povijesna priča o tom vremenu i gledatelji će prvenstveno pratiti živote likova koji žive u tom vremenu.

Nezaobilazni motiv u seriji je i novi val, glazbeni pravac s kraja 70-ih i početka 80-ih koji se smatra jednim od najplodnijih razdoblja u hrvatskoj glazbi, a jedna od pjesma iz tog vremena poslužila je i kao naziv serije. No novi val samo je dio priče, za cjelovitu sliku bilo je potrebno dočarati odjeću, novac, automobile, kina, izloge, reklame i ostalo karakteristično za to vrijeme. 'To je doba nestašica, vožnje par-nepar, putovanja u Trst. Današnji klinci koji će pratiti seriju vidjet će kakvo je to bilo vrijeme kada je video rekorder bio potpuno čudo, kada nekoga nisi mogao dobiti na telefon osim ako ga nisi zatekao kod kuće ili ostavljao poruke, dakle, sada je sazrelo vrijeme da pokažemo kako je sve to izgledalo', zaključuje Kulenović.

Drugi scenarist serije je Igor Mirković, koji se i sam bavio tim razdobljem. 'Prije svake epizode otišao sam u Nacionalnu sveučilišnu biblioteku i pročitao sve novine tog mjeseca u kojem se epizode događaju, kako bih vidio što se događalo, prisjetim se nekih događaja, kako je meni bilo u tom vremenu i na taj način sklopio sam okvir u kojem likovi imaju svoje međusobne odnose', rekao je. Bilo je to i vrijeme kada su se po prvi puta počeli prikazivati erotski filmovi u kinima, tadašnje vlasti su ih dugo zabranjivale, no onda je odjednom nastupila prava poplava.

'U cijelom Zagrebu tada su dvije trećine kina prikazivala takve filmove, to su bila kina prepuna muškaraca koji sjede u kinu, nema niti jedne žene, čime dakako nisam bio oduševljen, no to je bila cijena koja se morala platiti', kaže.

U 'Crno-bijelom svijetu' glumit će stotinu i pedeset glumaca svih naraštaja, predvođenih Jelenom Miholjević, Elizabetom Kukić, Sretenom Mokrovićem, Franjom Kuharom, Filipom Riđičkim i Slavkom Sobinom

'Moj lik, Kipo, mladi je dečko i novinar, voli glazbu, djevojke, mora odslužiti vojni rok, za lik sam najviše inspiracije tražio od vlastitog oca koga sam pitao kako je bilo tada, što su radili, gdje su izlazili. Otac je rekao kako je tada sve nekako bilo opuštenije', rekao je Filip Ridički

Jelena Miholjević
glumi Kipovu majku Kseniju. 'Odmah kada sam pročitala scenarij vidjela sam kako ima sličnosti i s mojim privatnim životom, po godinama i karakteru ja i Ksenija smo slične, ona je puna iznenađenja, djeluje onako kako očekujemo da mame jesu, a s druge strane ima svoj tajni život', kaže Jelena.

Serija je namijenjena svim ciljanim skupinama, a riječ je o produkcijski zahtjevnom pothvatu koji će vjerno dočarati to razdoblje. Početak prikazivanja serije predviđen je za prosinac 2014.