TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Bit će ovo jedna od najboljih TV serija godine

15.01.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Nova HBO-ova serija 'Pravi detektiv' možda po naslovu zvuči kao tipična policijska proceduralna priča, no ne dajte se zavarati. Riječ je o punokrvnoj drametini koja jaše na tradiciji najboljih kabelskih serija proteklih nekoliko desetljeća, a u nekim momentima u sjećanje priziva i legendarne policijske epove Davida Simona

U jednom trenutku prve epizode serije 'Pravi detektiv' Woody Harrelson, koji glumi detektiva Martina Harta, pita svojeg novog partnera Rusta Cohlea (zapanjujuće dobar Matthew McConaughey): 'Jesi li kršćanin?' Ovaj mu odgovara da nije, što pokreće raspravu o tome zašto onda drži raspelo iznad kreveta. Cohleov se neobičan odgovor sastoji od objašnjenja da je to zato što voli meditirati o stanju uma u kojemu netko dopušta vlastito raspeće, a potom još zapada u monolog o tome kako je Zemlja šupak svemira, i ljudi prokleta vrsta koja bi se trebala prestati razmnožavati. Stariji mu partner na to odgovara: 'Znaš što, trebao bi prestat' srat' o takvim stvarima. Od danas nadalje proglašavam ovaj auto mjestom tihoga promišljanja.' Nekome tko već desetljećima opsesivno prati sve zapaženije TV serije nemoguće je pogledati takav dijalog između dvaju policajaca i ne sjetiti se Davida Simona, autora legendarnih serija 'Odjela za umorstva' i 'Žice', u kojima su slične razgovore vodili McNulty i Moreland ili Pembleton i Bayliss. A već u prvoj epizodi 'Pravog detektiva' čuju se i drugi odjeci najboljih ostvarenja policijskih televizijskih drama.

Ne dajte se, međutim, zavarati naslovom serije. Ovdje nije riječ o tipičnoj policijskoj proceduralnoj priči u kojoj se u svakoj epizodi rješava po jedan slučaj. Već prva epizoda nagovještava da je 'Pravi detektiv' punokrvna drametina u kojoj se narativna cjelina broji po sezonama, a ne po epizodama, a ta narativna cjelina počinje ovako: Cohle i Hart partneri su u državnoj policiji Louisiane, gdje ubrzo nakon 'sparivanja' zajedno otkrivaju tijelo prostitutke ubijene na, čini se, okultističko-ritualan način. O tom ubojstvu, koje se dogodilo 1995., međutim, pričaju 2012., pred kamerama današnjih detektiva, koji ih pozivaju da im pomognu u razotkrivanju sličnoga ubojstva. Sve ono o čemu nam govore i sve ono što nam kamere 'Pravog detektiva' prikazuju rekonstruirano je iz njihovih sjećanja, kako na slučaj, tako i na same sebe iz prošlosti.

Foršpan serije 'Pravi detektiv'


Osobna perspektiva, flashbackovi, činjenica da se i Cohle i Hart do 2012. razvijaju u potpuno različite ljude nego što su bili 1995. i činjenica da zasad ne znamo što se dogodilo u tih 17 godina koji flashbackove dijele od njihove današnje priče - unose dinamiku i svjež moment u nešto što inače sadrži dosta elemenata tipičnog krimi-šunda: policijski partneri koji su jedan drugome sušta suprotnost (jedan smiren i stabilan, drugi mračan i problematičan), mutna granica između policajaca i kriminalnog polusvijeta, američko-južnjački noir u kojemu, uz svjetovne zločine, uvijek ima mjesta za Boga i đavla... Matthew McConaughey zapanjujuće je uvjerljiv kao mračno intelektualan detektiv s mnogo emotivnih problema (koji svoje utjelovljenje dobivaju u onome u što se pretvara 2012.), a Woody Harrelson, iako, za razliku od McConaugheyja, nešto sličniji ulogama koje je već igrao, ravnopravno mu parira u ulozi tipičnog američkog regular guy policajca, koji se možda teško nosi sa svojim čudnovatim partnerom, ali u njemu ipak vidi iznimnog detektiva.

Ubojstvo koje ova dvojica rješavaju bez ikakve je sumnje važno, ali nije jedina, pa čak ni jedina središnja točka priče. Ovdje se govori i o međuljudskim odnosima, i o osobnom moralu, i o vjeri, i o ljudskome stanju. Jedan je američki TV kritičar u osvrtu na 'Pravog detektiva' rekao da ga i u tome serija podsjeća na najbolje dane Davida Simona, koji je u 'Odjelu za umorstva' i 'Žici', konceptualno rečeno, nakon pitanja tko je to učinio postavljao i pitanje: 'Gleda li sve to Bog?'

Vjerujemo li Cohleu - ne gleda jer ga nema, a prekrasne, ali beznadne lujzijanske pustopoljine kojima su događaji u ovoj seriji estetski začinjeni kao da podvlače tu spoznaju. No ako je suditi po početku - 'Pravog detektiva' gledat ćemo svi mi koji volimo dobre TV serije i o njemu pričati još dugo jer HBO je, čini se, 2014. godinu započeo nečim uistinu izvanserijskim.

Ključni dijalog između dva glavna lika u prvoj epizodi serije 'Pravi detektiv'