MORSKI REALITYJI

Ljetovanje uz besparicu i petominutnu slavu

31.07.2009 u 08:52

Bionic
Reading

U ljetu do grla uronjenom u silne krize, morski godišnji odmor postaje pravi luksuz. Kako bismo vam ipak omogućili ludi ljetni provod, makar tek kao ideju, nudimo vam nekoliko realityja u kojima se spajaju zabava, petominutna slava, ljetno sunce i novčanici s propuhom

Kao što se kameleon prilagođava okolini, tako se i reality povinjuje prostoru i vremenu. I dok svijet kakav smo nekad znali, prepun ljetnih kina, jeftinog piva, nade u bolju budućnost i s tri posto većom plaćom polako nestaje, realityji, uz hrvatsku krizu i jal, preživljavaju i traju. Kako smo upravo u vrhuncu ljetne besparice, pred vama su showovi okupani suncem i duboko uronjeni u trenutnu krizu i bezdušnost.

SKLEPAJTE DVA TJEDNA GODIŠNJEG BEZ MINUSA NA RAČUNU

Što li je kasica prasica skupila ove godine?

Ovaj reality, kao sam uvod u prave ljetne showove, nameće se sam od sebe i divno uranja u aktualne hrvatske prilike. Početak showa pada nakon povratka s ljetovanja jer upravo tada za prosječnu hrvatsku obitelj počinje skupljanje novca za dvotjedni godišnji proveden u osrednjem apartmanu s klimom na papiru.

Kamera prati kandidate u svakodnevnom hrvanju sa silnim novčanim nametima, od računa za toplu vodu, kruh i mlijeko pa sve do kalodonta i ostalih luksuza. Osoba koja u pokušaju da skupi pokoju kunu za more uđe u minus na računu automatski ispada. Također, ispadaju osobe koje u dva mjeseca ne odvoje ništa za ljeto. Iako bi to u teoriji trebao biti najduži reality, vjerujemo da će upravo prva dva mjeseca biti dovoljna da svi kandidati ispadnu. Pa tko bi normalan uopće uspio odvojiti pokoju kunu za ljeto u danima preživljavanja na knap? Ako itko uspije stići do kraja showa, za nagradu dobije stvarnu klimu u apartman u kojemu će provesti ljeto.

ODRADITE LJETO NA UŽARENOM ASFALTU

Osmijeh na licu je lažan. Kravata me steže, znoj oblijeva

Ako ste jedan od onih koji nisu uspjeli prišparati za ljeto ili vam šef nije dao godišnji, idealni ste za ovaj show. Jedan od najokrutnijih ljetnih realityja vama je, nažalost, realnost. Morski povjetarac i svježinu zamijenili ste užarenim asfaltom, fenom u zraku te lokalnim tramvajima i autobusima sa zastrašujućim izborom mirisa. Na vama je tek da preživite daleko od šuma mora i pjesme zrikavca.

Kamera vjerno prati svaki vaš pomak iz ureda, svako popijeno pivo i lijepu djevojku koju promotrite preznojenim pogledom. Osim kandidata koji su u očaju dali otkaz i pobjegli na more, iz showa ispadaju i oni koji predugo ostaju na poslu jer za tako nešto nepromišljeno mogu biti samo dva objašnjenja: ili nisu normalni pa se uprazno dokazuju šefovima koji hlade guzice uronjene u more ili u hladu klime bježe od gradske vrućine, što je protiv pravila. Pobjednik showa dobiva počasnu ulaznicu za sve gradske bazene sljedeće sezone. Uz mali ventilator kao dodatak, da mu radi društvo u gradskom prijevozu.

DIVLJA TURNEJA JADRANSKIM OTOCIMA

Mogli smo izabrati i neku pristupačniju lokaciju za spavaću sobu

Svi vi s praznim džepovima koji ste pokleknuli zovu mora, nema vam druge nego staviti pinklec na rame i put pod noge. Za ovo reality ljetovanje treba vam malo novaca, a puno Autana i ostalih sprejeva protiv komaraca, brdo dobre volje, tolerancije i jedna baterijska svjetiljka. Ljetna reality avantura započinje kad vas trajekt baci na neki daleki otok. Ne znate gdje ste ni što biste sa sobom. Lokalni dečki vas gledaju ispod oka, a vi nonšalantno tragate za skrivenom plažom, svojim novim domom.

Pred vama su dani spavanja na otvorenom, borbe s lokalnim policajcima, pijancima i galebovima. Iz showa ispadate sa svakom policijskom prijavom, a ekstra bodove donose vam poznanstva s vlasnicima lokalnih birtija, kao izvorima cuge i suhog kutka u slučaju kiše. Pobjednika čeka samo njegov komad divlje uvale na Lastovu.

BUDITE MONDENI – UBIJTE ONO MALO PARA ŠTO STE SKUPLJALI MJESECIMA NA LUDI ZRĆE VIKEND

Kad si malo razmislim, mogao sam sve to vidjeti i na TV-u

Nemate para, baš kao i ostali, a niste za skitničarenja po jadranskoj obali. Nema vam druge već da svu ušteđevinu stavite na jedan broj, odnosno vikend. Tri dana u nekom mondenom središtu poput Zrća, bez sna, tek s gomilama svih mogućih supstanca u vama. Novci nestaju u potocima, baš kao i moralne ograde. Skidate odijelo svakodnevice i, razulareni, postajete dio ljetnog raspašoja. Do ranojutarnjeg ponedjeljka, kad se vraćate u svakodnevicu, emocionalno iscijeđeni, s osmijesima na licima kao jedinim dokazima uludo utrošenih para.

Najkraći, ali i najluđi reality u kojemu je dopušteno sve osim spavanja, nudi vam sudjelovanje u hrvatskoj 'Sodomi i Gomori'. Pravila su okrutna: tko zaspe – ispada. Također, tko god se otrijezni, mora spakirati krpice i otići doma. S druge strane, svaka vaša neprimjerena fotka objavljena u medijima jamči dodatne bodove. A nagrada je srazmjerna mondenosti samog showa – pozivnica za sva fensi okupljanja tokom cijele sljedeće godine. Pa da vidimo tko će biti veća posvuduša od vas!

TURNEJA RIBARSKIM FEŠTAMA

Nema fešte bez ribe i gladuša

Vrhunac ljeta i godine baš svakog morskog mjestašca je ribarska fešta. Vi ćete, u sklopu velikog ribarskog realityja, uzeti štap u ruke i krenuti na more? Ne, već ćete skupiti svo veselje koje imate i krenuti putem ribarskih fešta. Kako zadatak naizgled ne djeluje kao veliki izazov, za ostanak u showu morat ćete na svakoj fešti ostaviti neki trag. Hoće li to biti u jutarnjoj ćakuli domaćeg stanovništva, fotografijama u lokalnim novinama ili bijesu očeva obližnjih ljepotica – na vama je. Imajte na umu da vas samo skandal održava u showu.

Penjite se po stagevima, pjevajte s uvijek istim lokalnim zvijezdama uvijek iste pjesme, okupajte se u bačvi vina, ukradite glavnom frajeru curu pred nosom, mogućnosti su nebrojene. Nagrade za svaku uspješnu noć su šumeći aspirin i odrezak za šljivu na oku, a ukupni pobjednik showa postat će nositelj liste mjestašca po izboru. Ako se ipak drži one: 'Politika je kurva', dobit će ribe u vlastitoj težini.

UBACITE SE NA BROD LJEPOTE I UŽIVAJTE

I ja bih! I ja bih!

Dosta je okrutnih realityja koji izvlače maksimum iz kandidata. Vrijeme je za opušten i lagodan show u kojemu će samo sudjelovanje biti nagrada. U ovom realityju najveći problem je ubaciti se u igru, ali kad ste jednom unutra, svijet je odmah ljepši.

Vaš je zadatak jednostavan – uklopiti se u brod ljepote i uživati u društvu nasmiješenih manekenki, parirati im u razgovoru ugodnom, osmijehom nadjačati osmijehe. Večeri ćete provoditi u prvom redu uz stage na kojemu će ocvale zvijezde zabavljati publiku otvarajući usta na playback, a na vama je nadglašavati ih i po mogućnosti s vremenom zaslužiti mjesto uz isključeni sintesajzer. Također, u slučaju nezainteresiranosti lokalnog stanovništva, sudjelovati u nagradnim igrama i osvajati sponzorske darove. Dnevne nagrade su druženje s manekenkama i poluzvijezdama, a pobjednik showa na dar dobiva ljubav posljednje među ljepoticama.

SAMO ZA MORSKE LJUDE – IZVUCITE MAKSIMUM PARA IZ SVAKOG GOSTA

Kućica u cvijeću, klima oko nje

Dok naši kandidati turisti čuda stvaraju po obali, sve u želji da se dobro provedu i, naravno, postanu  slavni na barem pet minuta, za domaće ljude smislili smo reality u kojemu će moći pokazati sve svoje poduzetničke kvalitete.

Na vama je tek da svakom gostu opako naplatite apartman, komadić plaže, ležaljku, suncobran ili pak višak sunca. Usput budite antipatični, gledajte gosta s visoka dok mu gasite klimu i struju, kako biste uštedjeli. Pod kvalitetno vino masno mu naplatite lokalni bućkuriš, pod domaći sir - Dimsi iz lokalnog supermarketa. Iz realityja ispada svaka naznaka simpatije, a pobjednik, jasno, dobiva pun džep novaca (od gosta) i odmor sljedeće sezone. Jer mu nitko neće htjeti doći.