TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Sramotna pristranost Mislava Togonala

28.05.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Mislav Togonal ni inače nije poznat po osobito nepristranom pristupu temi u svojoj 'Nultoj točki', ali sinoćnje moderiranje rasprave o referendumu za ustavnu definiciju braka i zdravstvenom odgoju bilo je doista sramotno i vidljivo sklonije jednoj strani. Povrh toga, u trenutku kada je ona druga strana počela postavljati važno pitanje o tome ZAŠTO je ta ustavna definicija važna - Togonal je raspravu presjekao kao sjekirom i promijenio temu

Vjerojatno sam naivna kada nakon toliko godina potpuno drugačijih iskustava od Mislava Togonala očekujem nepristrano moderiranje panelke, ali u sinoćnjoj je 'Nultoj točki' nadmašio sam sebe. Gledatelji su valjda zbog liberalnije intoniranih popratnih priloga trebali povjerovati da će u emisiji biti jednako zastupljena sva stajališta u trenutačnoj javnoj debati oko ustavne definicije braka, ali to se, naravno, u emisiji nije dogodilo. Željka Markić iz inicijative 'U ime obitelji' dobila je lavovsku minutažu za razlaganje svojih stavova i Togonal ju je rijetko prekidao čak i kada bi ona upadala u riječ drugim raspravljačima, a drugi gosti u studiju - pogotovo oni s 'lijeve' strane - jedva da su dobili priliku izreći svoje mišljenje. Kada bi se ipak uspjeli izraziti, gđa Markić bi ih beziznimno prozvala: a) za agresiju, b) za nepravednost, c) za podržavanje nasilja, d) za to da joj oduzimaju i ugrožavaju prava. Na stranu sada to što je istinski smiješno kada osoba iza čije inicijative stoji gotovo 600 tisuća potpisa kuka da joj se ugrožavaju prava. Na stranu i to što ja osobno mislim o njezinoj izjavi da su oni isključivo građanska inicijativakoja nema veze s Crkvom, a kada sam se prošle nedjelje biciklom provezla Zagrebom od Dubrave do Črnomerca, nisam naišla ni na jednu crkvu pred kojom nije stajao štand inicijative 'U ime obitelji'. Neka govori što želi. To je njezino pravo. No problem je u tome što Mislav Togonal u svojoj emisiji to isto pravo nije osigurao i drugima. I to što je kao sjekirom odrezao krak rasprave u kojoj su gospođi Markić njezini sugovornici pokušali postaviti jedno doista važno pitanje.

Naime, u jednom je trenutku profesorica Tamara Ćapeta s Katedre za europsko javno pravo gospođi Markić postavila pitanje zašto je njezinoj inicijativi toliko važna ustavna definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Je li riječ samo o semantici ili time žele postići još nešto? Nije uspjela izgovoriti pitanje do kraja. Mislav Togonal prekinuo je tu raspravu i naglo promijenio temu, postavljajući Nenadu Staziću pitanje je li u redu da ministri iz Vlade komentiraju odluke Ustavnog suda.

Ne samo da je time onemogućio suvislu polemiku i spriječio nas da čujemo što će gospođa Markić odgovoriti na to pitanje, nego je i lijepo pokazao da se neugodna pitanja smiju postavljati samo jednoj strani. Izvrsna ilustracija kvalitete novinarstva i demokracije na javnoj televiziji. Izvrsna. Ne sumnjam, naravno, da se većini gledatelja takav način vođenja i takvo perfidno preferiranje jedne strane baš sviđa. No to njegov način vođenja emisije ne čini ništa manje sramotnim.