SAN POSTAJE STVARNOST

Umire majka sultanija

23.01.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Sulejmanov zastrašujući san postane stvarnost! Nakon što joj je sultanija Hurem priznala da zna za Ibrahimov preljub i Nigarinu trudnoću, sultanova majka popusti svim pritiscima i boli koji je već duže vrijeme guše. Njezinim mukama napokon dolazi kraj

Mahidevranini visoki haremski računi premašili su dvorski budžet, zbog čega je sultanija primorana potražiti pomoć židovskih bankara. Za to vrijeme, Hurem sjeda uz postelju nepokretne sultanove majke kako bi joj napokon rekla da zna za tajnu ljubav kalfe Nigar i Ibrahima. Međutim, majka sultanija neće moći izdržati novi šok! Njezinim mukama napokon će doći kraj, i to u trenutku Sulejmanovog ulaska u njezine odaje. Sultanija će podlegnuti pritiscima i izdahnuti na sinovim rukama, a na drugi svijet će otići upravo onako kako je Sulejman sanjao, uz bijelog konja kojeg je pronašla uz potok.

Za vrijeme vladavine svog sina Sulejmana, sultanija Hafse Ajše carica sultanija) je bila među najmoćnijim ljudima u Osmanskom Carstvu, ali i šire. U svojoj domovini izgradila je mnogo džamija, škola, bolnica i lječilišta te je poticala kulturni i ekonomski napredak zemlje. Nakon smrti 19. ožujka 1534. Hafse Ajše sahranjena je u grobnici u malom mauzoleju blizu groba svog supruga sultana Selima, i to prema svojoj posljednjoj želji. Upravo je njezin sin Sulejman dao sagraditi mauzolej koji je i dan-danas poznat po ružama koje ga okružuju. Njezina bista je u znak zahvalnosti podignuta i u Manisi.

Iako je smrt lika majke sultanije, po mnogima jednog od pozitivnijih u seriji 'Sulejman Veličanstveni', bila neizbježna s obzirom da je serija bazirana na stvarnim, povijesnim činjenicama o jednom od najvećih vladara u turskoj povijesti, glumici Nebahat Cehre teško je palo rastati se od kolega s kojima je provela nepune dvije godine na setu. Na posljednjoj zabavi priređenoj u čast odlaska lika Hafse Ajše, na kojoj su se do ranih jutarnjih sati družili glumci, redatelji i ostali članovi produkcijske ekipe, Nebahat je izjavila da je uživala radeći na tako velikom projektu koji su prepoznali i gledatelji izvan Turske, ali i u ponovnom oživljavanju povijesti.

Ne propustite pogledati novu epizodu serije 'Sulejman Veličanstveni' večeras, u srijedu, 23. siječnja u 21 sat na RTL Televiziji!