TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Kako se Mišak pravi da radi ozbiljnu emisiju

22.01.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Taman kada su mu pod nos podastrti svi ljudi-gušteri, kemijski tragovi za zrakoplovima i slične neznanstvene teorije koje je u svojoj emisiji prezentirao kao 'rub znanosti' - Krešimir Mišak sinoć je u svojoj emisiji odlučio pokriti jednu legitimno znanstvenu temu. Očito čita sve prigovore koji su mu upućeni. No jedna lasta ne čini proljeće i 'Na rubu znanosti' i dalje nije znanstvena emisija

Prije sinoćnje, zadnji sam put na epizodu emisije 'Na rubu znanosti' naletjela negdje početkom rujna i vrlo sam se brzo odlučila za mijenjanje kanala na televizoru. Neki je čiča, naime, tom prilikom Krešimiru Mišaku (Mišku?) u studiju tvrdio da je astrologija egzaktna znanost, a osim u sklopu komičnih skečeva i etnoloških dokumentaraca o drogiranim hipijima iz Kalifornije, doista mi se ne da gubiti vrijeme na takve gluposti. Jest, na javnoj televiziji izrečene su mnogo gore i opasnije tvrdnje od 'Pluton mi je u Disneylandu pa zato nemam talenta za sviranje harmonike', ali emisija koja se emitira pod egidom znanstvenog programa i onda pripušta takve redikule u program daleko nadilazi čak i moju naklonost bizarnome.

U međuvremenu se opet potegnulo pitanje uvrštavanja Mišakove (Miškove?) emisije u znanstveni program HTV-a. Vodstvo prisavskog hrta upitano je zašto sankcionira jedne novinare za iznošenje neprovjerenih i/ili jednostranih informacija (Karolina Vidović Krišto i 'Slika Hrvatske', koje sam u jednom od prošlih tekstova pogrešno smjestila u HRT4, iako nikada ondje nisu bile emitirane, nego samo najavljivane u sklopu tog programa), a druge pušta da nekritički promoviraju pseudoznanost (Krešimir Mišak). Sastavljena je i peticija kojom se traži da seNRZ sa svojim teorijama urote, Davidom Ickeom i inom alternativom prestane emitirati u sklopu znanstvenog programa javne televizije, Mišak se oglasio tvrdnjama da je njegova emisija baš skroz znanstvena, njegovi obožavatelji i neke kolege zaključili su da se na čovjeka diže hajka te da je izložen govoru mržnje i, uglavnom, dobili smo, kao i prije tri-četiri godine, još jednu polemiku oko 'Ruba znanosti', u javnosti uglavnom prezentiranu kaopoglavlje iz knjige 'Zli štreberi gone bezazlenog hipija'. Morala sam zato pogledati sinoćnju epizodu emisije, da se u cijelu priču ne uplićem baš potpuno napamet i samo na temelju egzaktno astrološkog incidenta u rujnu.

Eh, sad... Mišaku se svašta može prigovoriti. I da je u studio dovodio čudake u rasponu od miniredikula s horoskopima do megapsihotika s ljudima-gušterima, da je sasvim ozbiljna izraza lica govorio o 'kemijskim tragovima' iza zrakoplova i svakojakim drugim vragolijama, ali teško mu se može prigovoritida je blesav. Sinoćnja emisija to krasno pokazuje. Taman kad su mu se pod nos podastrle sve bedastoće koje je prezentirao kao 'rub znanosti', iako bi se teško kvalificirale i za rub na štofastim hlačama - on opalio jednu emisiju o komercijalnim projektima svemirskih istraživanja, točnije o programu Google Lunar X Prize, u kojemu sudjeluje i hrvatski team Stellar. Dakle, upravo u trenutku kada su ga (sasvim opravdano) prozvali zbog toga što se pod egidom ruba znanosti bavi pseudoznanošću, on si je fino snimio emisiju koja fakat govori o projektima na rubu znanosti.

Drugim riječima, Mišak jako pozorno čita sve upućene mu prigovore, čak ih (vjerojatno privremeno i PR-ovski) uzima u obzir prilikom odabira teme sljedeće emisije. U zemlji u kojoj i mnogo zloćudniji likovi od njega računaju na kratko pamćenje javnosti sa sinoćnjom je emisijom, emitiranom upravo usred javne polemike oko NRZ-a na javnoj televiziji, vjerojatno htio poručiti: 'Eto vam ga na! Je l' vam i ovo pseudoznanost?' I nije, naravno. No jedna emisija o legitimno znanstveno-tehnološkoj temi na sto onih u kojima se s jednakom ozbiljnošću razglabalo o mambo-džambolizmu - ne znači da je 'Na rubu znanosti' doista znanstvena emisija. To samo, rekoh već, znači da je Mišak (ili netko drugi s HTV-a) vrlo pažljivo pročitao peticiju i odlučio privremeno začepiti usta onima koji prigovaraju.

Indigo djeca, jedna od iznimno 'znanstvenih' tema u emisiji 'Na rubu znanosti'

Da se ne bismo pogrešno shvatili - doista nemam ništa protiv Mišaka kao osobe i novinara. Izvrsno bi funkcionirao kao voditelj zabavne ili mozaične emisije o alternativi. Pristojan je, ugodna glasa, razmjerno dobro obaviješten o pričama raznih ekscentrika koje inače predstavlja u emisiji i, sve u svemu, ide mu to. Još kad bi HTV uz njegovu emisiju uvrstio i još jednu zabavnu debunkersku (onu u kojoj se dekonstruiraju alternativni mitovi i objašnjenja) emisiju, prva bih glasala za to da se HTV-ov prilično jednoličan zabavni program obogati i njegovom emisijom. No njegova emisija jednostavno ne spada u znanstveni program javne televizije, čak ni uz povremene izlete u legitimno znanstvene teme. To bi postala jedino onda kada se u njoj više nikada ne bi pojavio nijedan alternativac, nijedna priča o teoriji urote, nijedan David Icke i srodni mu čudaci. A vjerujem da to ni Mišak ni njegovi obožavatelji ne bi htjeli.

Zato, uza sve (ne baš dužno, ali obično ljudsko) poštovanje i unatoč razmjerno pristojnoj sinoćnjoj emisiji o Googleovoj nagradi Lunar X - moram se prikloniti onima koji traže Mišakovo mirno preseljenje u zabavni program. Bilo bi to bolje za sve - i za gledatelje, i za televiziju, i za Mišaka, a i za prezentaciju znanosti u javnosti.