VJEŠTA SLASTIČARKA

Prva Hrvatica s CIA diplomom u Masterchefu

14.12.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Marko Palfi je svojom prvom napravljenom tortom u životu uspio zadovoljiti kriterije žirija i dospjeti u izazov šefa kuhinje koji predstavlja čast svim kandidatima. Izgubiti ne može ništa, može samo dobiti

Danas će Palfi odmjeriti snage s 24-godišnjom Teom Mamut, slastičarkom iz Splita koja je dosad već uspjela steći diplomu na prestižnom Američkom kulinarskom institutu, poznatijem kao CIA.

Obavljala je praksu i stjecala znanja u poznatim restoranima diljem svijeta pod mentorskim palicama priznatih kuhara. Palfi misli da mu to što je totalni početnik nije toliki nedostatak jer mu je sve nepoznato i ne zna čega se treba bojati. O Tei je čitao prije showa.

Papar & grejp
Tea je za ovaj izazov pripremila desert zanimljivog naziva 'Papar & grejp'. Kaže da je desert počeo s paprom jer ga voli i svugdje ga stavlja, zatim je dodala bijelu čokoladu, a posljednji je došao grejp kao kontrast. Marko je danas išao u Dionu po namirnice za desert.

Za kuhanje ima sat i 45 minuta, a Tea 15 minuta manje. Ne zna je li mu toliko vremena dovoljno jer nema koncentraciju i znanja za toliki multitasking. 'Tea me je upozorila na neke zamke u receptu, pogledao sam dobro prezentaciju i probat ću to rekonstruirati', kaže Palfi. 'Danas ću dati sve od sebe, čuda se događaju', zaključuje. Radovanu desert izgleda zamamno. Veliki je ljubitelj krema i zanima ga kakve su to kreme.

Znoj u Masterchefovoj kuhinji, ali bez panike i straha
Marko je današnji recept shvatio bukvalno. Sve važe i stavlja sa strane te nakon toga ide u proces. 'Ja sam Djevica! Picajzla sam! Meni paše to vaganje!', kaže u šali. Dok je mutio čokoladu, ispuštao je zvukove, što je bila zezancija za ekipu na galeriji. 'Da bude malo i zabavno, kuhanje je veselje.'

Potpis slike..

Nije znao koje konzistencije treba biti krema prije nego što ide u vrećicu, pa mu je Tea rekla da treba još. Za vrijeme kuhanja mu je dosta pomagala. Sve što je Marko pitao Teu tijekom kuhanja kratko mu je i jasno odgovorila. 'Izgleda mi savršeno dobronamjerno', kaže.

Za vrijeme kuhanja se dosta znojio, ali kako kaže, to je zato što se inače dosta znoji dok se bavi fizičkim aktivnostima. Danas nije osjećao paniku ni strah. Nije se mogao sjetiti gdje je ostavio kremu od bosiljka koju je napravio pa mu je galerija doviknula da je u hladnjaku. Ivana je Markovim kuhanjem zadivljena i misli da je njegov tanjur konačno onaj koji bi mogao osvojiti imunitet. 'Vjerujem da je tanjur izvrstan i zaslužio je visoke ocjene!', kaže.

Radovan: 'Ova trojka ti ima težinu petice!'
Za vrijeme kušanja prvog, Teinog tanjura, Radovan je prozborio: 'Kako blago! Kako je to fino!' Drugi tanjur je bio Palfijev, a Dino je komentirao da se malo raspalo. Radovan misli da su okusi 'tu negdje'.

'Što misliš, koliko možeš pogriješiti u okusu kad sve važeš?!', komentirao je Dino. Prije proglašenja Mate je rekao da su općenito zadovoljni s oba tanjura. Palfiju je ovo treća slastica koju je dosad pripremio. Prvi tanjur je Mate ocijenio jednakim originalu te rekao da ocrtava svjetske trendove. Dino na njemu također ne nalazi nijednu tehničku grešku. 'Tom tanjuru nedostaje samo mene ispred', kaže. Žiri je Tein tanjur ocijenio trima peticama, što je i bilo za očekivati.

Palfijev tanjur je za Dinu imao dosta tehničkih grešaka, ali bi on sam bio sretan da je tako napravio svoj treći desert u životu. 'Ova trojka ti ima težinu petice!', kazao je Radovan. 'Svaka čast da si uspio sve komponente staviti na tanjur!', kazala mu je današnja mentorica Tea. 'Meni je cijeli ovaj tjedan sušto preživljavanje i avantura', kaže Palfi. Dino je rekao da nema zašto biti razočaran jer je učio na najbolji mogući način. Vjeruje da će se naći u TOP 5.