DANIEL MARUŠIĆ

Umro redatelj 'Našeg malog mista'

26.05.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Daniel Marušić, redatelj kultne serije 'Naše malo misto', umro je iznenada u bolnici u Zagrebu u 78. godini

Marušić je poznat i kao redatelj filma 'Servantes iz Malog mista' te serija 'Olujne tišine', 'Ptice nebeske', 'Čovik i po' i dr. Njegov posljednji uradak, film i serija u šest nastavaka 'Bella Biondina', u završnoj je fazi montiranja. Uz drame i dramske serije, Marušić je za televiziju režirao nebrojene opere i balete, navodi HTV.

Najplodnije razdoblje u radu Daniela Marušića bile su sedamdesete godine prošloga stoljeća. Marušić je 1970, prema scenariju Miljenka Smoje, režirao seriju 'Naše malo misto', čija popularnost nije nadmašena do današnjih dana. Ta je serija najpoznatiji hrvatski televizijski proizvod 70-ih godina. Unatoč činjenici da je televizor u kućanstvu tada bio luksuz, gledalo ju je oko 2,5 milijuna ljudi.

Daniel Marušić režirao je samo jedan cjelovečernji igrani film – 'Servantes iz Malog mista', gdje se vratio likovima iz serije s vremenskim odmakom. Devedesetih godina stvara dokumentarno-igrani film 'Papa Sixto V' i seriju 'Olujne tišine'.

Daniela Marušića smrt je zatekla dok je dovršavao svoj posljednji film 'Bella Biondina', kojim će se hrvatska publika još jedanput prisjetiti toga velikog redatelja i neumornog stvaraoca.

Daniel Marušić rodio se u Zadvarju 21. rujna 1931. godine. Od 1951. radi u Dramskom studiju Radio Zagreba, a 1957. je na Televiziji Zagreb režirao prvu hrvatsku televizijsku operu, 'Putovanje', Lhotka-Kalinskog. Također je bio redatelj i koscenarist prve igrane televizijske serije 'Stoljetna eskadra' (1960-1961).

Režirao je više od 200 televizijskih drama, opernih, operetnih, koncertnih, dječjih i drugih emisija te desetak igranih serija, među kojima je i spomenuto 'Naše malo misto', jedno od najgledanijih i najuspjelijih ostvarenja hrvatskoga televizijskog stvaralaštva.