TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Hrvatska uživo' ima informacije o Čačiću iz druge dimenzije

15.11.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Zbog presude mađarskog suda kojim ga se šalje u zatvor i ostavke koju je podnio nedugo potom, vijesti o Radimiru Čačiću jučer su preplavile sve medije, uključujući i sve nacionalne televizije. Bilo bi zgodno da su pritom i svi TV novinari baratali točnim podacima

Vijesti o Radimiru Čačiću i njegovoj nesreći na mađarskim cestama i sudovima jučer su, kako nam je svima do kraja dana odzvanjalo u ušima, tektonski potresle sve medije u Hrvatskoj, počevši od uredskih govorkanja pa sve do informativnih programa televizija s nacionalnom koncesijom. Svi su imali potrebu izgovoriti nekoliko više ili manje mudrih o presudi kojom se dojučerašnjeg prvog potpredsjednika Vlade trpa u zatvor, s možebitnom iznimkom premijera Milanovića, koji se pola dana (po starom, dobrom običaju) držao kao da su ga uhvatili u uličnoj anketi Lutrije Hrvatske pa ne želi ništa komentirati jer nije odavde, a na društvenim mrežama čak je i izbio omanji rat između onih koji su čestitali mađarskom pravosuđu i onih koji su ih korili zbog toga što se raduju tuđoj nesreći. Bez ikakve sumnje, bila je riječ o medijski intenzivnom danu.

Televizije su, naravno & kao i uvijek, više-manje promptno i naglavce uskočile u priču
, pa smo tako, primjerice, na RTL-u imali ekskluzivne snimke iz aviona kojim se hrvatska delegacija vraćala iz Katara, pa je Josipović, saznavši za presudu, Radimira Čačića odvukao iza stjuardesinih leđa i zavjesica te se s njime počeo došaptavati. Politički analitičari i 'ikonski' komentatori svega postojećeg bili su traženiji roba od mandarina na tržnici, slagali su se posebni grafički efekti s Čačićevim likom i dramatičnom glazbom u pozadini i sve u svemu - do kraja sam dana bila uvjerena da će cijela priča postati glavna okosnica 'Sulejmana Veličanstvenog' ili - što bi možda bilo još primjerenije - jednog od CSI-jeva.

Sve je to, međutim, sasvim u redu i razumljivo je da su se svi pomamili za makar i trivijalnim komadićima vijesti o Čačiću i njegovoj nesreći. Ipak se takvo što (srećom) ne događa svaki dan, bez obzira govorimo li o presudi za kazneno djelo ili ostavci visoko pozicionirane osobe iz Vlade. Jest da smo svi znali da se Čačiću nešto sprema sa suda Mađarskoj i jest da nam nije prvi put da netko tko nam je do jučer krojio sudbinu sada odlazi u zatvor, ali ipak je to vijest. Osim toga, kao što su nam jučer razni državni dužnosnici i komentatori ponovili s ekrana, ono što se dogodilo Čačiću može se dogoditi svakome (čime valjda žele reći da u Hrvatskoj svatko prebrzo i neoprezno vozi) pa je po tome cijela priča ipak malo drugačija od one kada su članovi Vlade mažnjavali po jednu granu privrede za svaki džep i bavili se sličnim olimpijskim disciplinama.

No dok je shvatljivo da je u hrvatskim medijima i među građanima zavladala pomama za vijestima o Čačiću, ono što baš i nije shvatljivo jest to što su neki TV novinari u cijeloj toj brejking njuz epizodi uspjeli napraviti nekoliko temeljnih pogrešaka u koracima i bljeznuti nekoliko pogrešnih informacija u jednoj do dvije rečenice. Konkretno mislim na prilog u jučerašnjoj emisiji 'Hrvatska uživo', gdje je novinar Darko Šokota, govoreći o uzrocima iz kojih nam prvi potpredsjednik Vlade ide u zatvor, uspio izvaliti: a) da je Čačić kod Balatona vozio po gustoj magli (iako je sud ustvrdio da magle nije bilo) i b) da je Volvom naletio na Škodu (iako je Čačić vozio Chrysler). Istinabog, nikome nije otpala dlaka s glave zbog Šokotinih pogrešaka jer tako i onako svi sve znaju i bez njega, ali malo je ispao smiješan. I čovjek se zbilja mora zapitati  je li na Prisavlju zabranjen Google ili 'Hrvatska uživo' ima informacije iz druge dimenzije, nedostupne svim ostalim novinarima u Hrvatskoj.

Rekoh već, nikome se ništa neće dogoditi zbog pogrešno identificiranog vozila u TV prilogu, ono s maglom ionako je već procijenio sud pa može svatko govoriti štogod ga volja, ali interesantno je kako se baš svaki put kada izbiju neke medijske drame - nekom televizionaru od formata mora dogoditi takva neka bedasta pogreška. Možda bi nas trebalo malo više boljeti kada se to događa upravo onima koji djeluju pod egidom javni servis. A možda bismo morali uključiti empatiju i zaključiti kako se to može dogoditi svakome. Ili barem svakome s HTV-a.