MASTERCHEF

Kako se kuhalo zdravo i jeftino za studente?

29.10.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Kandidati su podijeljeni u crveni i plavi tim. Zadatak je bio: skuhati zdravo i fino jelo, prilagođeno studentskom budžetu. Kako su se snašli?

U ovoj epizodi pred kandidatima je bio jedan od najuzbudljivijih i najstresnijih dijelova tjedna - Gastroduel. Još uvijek se nalaze u tjednu 'Zdravog, a jeftinog', pa je njihov zadatak, sukladno tome, bio kuhanje u menzi Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Žiri je za vođu plavog tima odabrao Stanka, dok je vođa crvenih Mario. U svoj tim Stanko je odabrao: Hrvoja, Marka Palfija, Nikolu, Časlava, Ivanu, Marka Mateija i Marka Raića. Crveni tim činili su: vođa Mario, Petra Gerić, Ivona Kristina, Andrija, Petra Plantak, Marina i Ines.

Dino se obratio kandidatima: 'Kuhate za studente: zdravo i fino te prilagođeno studentskom budžetu.' Mate je rekao da vođe timova imaju šansu dokazati ne samo da znaju dobro kuhati, nego i dobro organizirati posao. 'Članovi tima, slušajte svoje vođe. Nastojte ne biti najslabija karika', kazao je Radovan.

'Uvijek je čast kad si vođa tima, ali ne razmišljam o eliminacijskom izazovu jer smo mi pobjednički tim', izjavio je Stanko, vođa plavog tima.

Marina misli da je Stanko više birao svoj tim prijateljski, a Mario po kuhanju. Kandidati će danas kuhati za pedesetak studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te će oni pomoću papirića birati tim čiji im se meni više svidio, a žiri će naposljetku odlučiti o pobjedniku.

Radovan je napomenuo da će biti važne i prezentacijske vještine tima jer će studenti menije zasigurno birati prema izgledu. Kandidati za kuhanje imaju dva sata, a njihov meni se mora sastojati od variva, salate i deserta.

Ovo je većini kandidata da se prvi put nalaze u toliko velikoj kuhinji. Dino je u jednom trenu pokazao kandidatima kako se pali kiper, budući da sami nisu znali. Stanko je podijelio poslove unutar tima: Palfi i Hrvoje su radili glavno jelo, Časlav i Marko Matei povrće odnosno salatu u tortilji, dok su Marko Raić i Ivana bili zaduženi za slatko.

Jedan od dvojice muških članova crvenog tima, Andrija je izjavio: 'Ne želim zvučati šovinistički, ali bilo me strah raditi s pet cura. One se lako svađaju.' Kaže da je Mario kao vođa bio najsmireniji dosad i vrlo učinkovit.

Atmosfera u menzi nakon kuhanja je bila pozitivna. Studenti su uživali u hrani i nabijali papiriće na čavle ispred onog tima čiji im se meni više svidio. Žiri se također našao u klupama studentske menze i razgovarao s gostima.

Članica crvenog tima Ivona Kristina je kazala da je njihova salata išla fenomenalno, kao i kolač, ali varivo nešto slabije. 'Studenti na Ekonomskom fakultetu baš i ne vole grah', zaključila je.

Po povratku u studio Radovan se obratio timovima rekavši im da su bili vrlo blizu i uspješni. Ipak, nakon kuhanja u studentskoj menzi danas još nije kraj iznenađenjima žirija. Vođe oba tima moraju odabrati kandidate koji idu na Stres test prije nego što žiri uopće proglasi koji je tim pobijedio.

Stanko se odlučio da s njim u eliminacijski izazov idu Časlav i Marko Matei. Mario je odabrao Petru Plantak i Marinu. Stanko je izjavio da je kandidate za eliminacijski izazov birao po kriteriju visine, što žiriju nikako nije bilo drago. Vođe i odabrane kandidate žiri je doslovno 'rešetao' pitanjima.

Petra Plantak misli da je premalo slušala sebe, a previše druge. Žiri je dao šansu vođama tima da promijene svoju odluku, ali su oni ostali pri istoj. Igor je još jednom napomenuo da studenti biraju, a žiri odlučuje.

Plavi tim je odlukom žirija i studenata pobijedio. Žiri je zaključio da su bili bolji prodavači. Mate je rekao da su zbilja odlučivale nijanse te da je bila bitna kvaliteta hrane koja kod plavog tima nije bila puno bolja od crvenog.

Dino je kazao da su se tortilje plavog tima dobro dijelile, ali da je to bio marketinški trik jer studenti nisu bili jako zadovoljni tortiljama. Kao jelo dana žiri je naveo toplo-hladnu salatu crvenog tima. Ipak, to nije bilo dovoljno da se članovi crvenog tima nađu u eliminacijskom izazovu.

Žiri je dao mogućnost Mariju da u eliminacijski izazov ide u već odabranoj ekipi ili da odabere cijeli tim, ali je on ostao pri prvotnoj odluci. Stanko je kandidate za eliminacijski izazov birao po kriteriju visine jer je bio uvjeren u pobjedu.

Pred vođom Marijom, Petrom Plantak i Marinom nalazi se Stres test u kojem će svatko od njih imati dvije minute, služeći se samo opipom i vidom prepoznati što više sjemenki, mahunarki i žitarica te odgovore napisati na papirić. 'Samo da bude brzo gotovo. Ako ostanem - super. Ako idem doma – još bolje', rekla je Marina.

Petra Plantak je napisala devet odgovora, ali misli da je barem tri zeznula. 'Sad se samo mogu nadati da su Mario i Marina napisali manje od mene, na žalost', kazala je. Mario misli da on ide doma.

U zdjelicama koje su kandidati gledali i opipavali su se između ostalog nalazili lan, pšenica, kus-kus, ječam, šareni grah, lan i slično. Žiri je pregledao rezultate i objavio da je u ovom izazovu bila najbolja Petra Plantak sa šest točnih odgovora.

Ipak, usprotivila se žiriju radi uvrštavanja kus-kusa u ovaj eliminacijski izazov. Najlošiji je bio Mario koji je imao četiri točna odgovora. Marina je imala njih pet.

'Moj prolazak je stvar snalažljivosti. Nisam htjela ostavljati prazna mjesta pa sam zob napisala više puta', rekla je Marina. Kaže da je Petrina pobjeda očekivana. Ines je emotivno proživljavala ovaj Stres test zbog svoje prijateljice Marine. 'Bila sam kao da ja moram biti u Stres testu', rekla je.

Također je dodala da je Mario bio vođa crvenog tima i da je, po njoj, ako tim podbaci, najpravednije da vođa ispadne.