TV TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Evo zašto je 'Spektar' jedna od najboljih političkih emisija

Većina tjednih TV magazina na domaćim televizijama prema aktualnim se događajima uglavnom ponaša kao prema nečemu što će MOŽDA obraditi za mjesec-dva, kada stignu ili kada se sve razriješi pa mogu ispasti mudraci s naknadnom pameću. 'Spektar' nam je sinoć pokazao da to ne mora biti tako

Evo zašto je 'Spektar' jedna od trenutačno najboljih HTV-ovih emisija. Većina drugih emisija te vrste, bile one s HTV-a ili neke druge domaće televizije, potpuno se izgubi kada je riječ o aktualnostima, odnosno najsvježijim zbivanjima iz zemlje i inozemstva, pri čemu bi se opravdanje za takvo gubljenje vjerojatno sastojalo od udarničkih priča o tome kako se emisije pripremaju tristo godina unaprijed i kada se jednom zaključe, više im ni Bog Isus ne može dodati par minuta novijih priloga. Spektrovci su, međutim, baš sinoć dokazali suprotno. Iako je riječ o emisiji koja nije strogo 'dnevnopolitička', nekako su se uspjeli snaći i ubaciti prilog o mljekarima. A što ćeš aktualnije od toga?

Da stvar bude još bolja, 'Spektrov' suradnik Sani Lukić, koji je očito u zadnji trenutak izvodio ono što bi face iz drugih TV magazina nazvale akrobacijama, nije snimio prilog koji bi se po bilo čemu mogao nazvati zbrzanim i sklepanim. Otišao je na mljekarsku farmu, prošetao s gazdom, pomogao mu pomusti par krava, snimio mjerenje količine mlijeka, a usput i progovorio par poučnih o tome odakle cijela mljekarska drama, tako da i oni koji nisu posve shvatili, a muka im je od dnevničkih repetiranja istih fraza - napokon shvate u slici i riječi. Svaka čast.

Ostatak 'Spektra' nakon tog je aktualnog priloga protekao u standardnom tonu: Vedran Kukavica i dalje izvrsno i detektivski uzbudljivo dere po bankarima (ovaj je put na tapeti bila Centar banka), Dražen Miočić snimio je priču o Haškom sudu i razlozima zbog kojih njegov spomen mnogi u Hrvatskoj doživljavaju poput psovke, a bilo je revijalnih tonova u pričama o lažiranju kilometraže prilikom prodaje rabljenih automobila. Vođa parade Štefanić i ovaj je put skakutao gradom, snimajući najave na Kegelbajsu, dižući pare na bankomatu i eksajući mlijeko u birtiji ko da glumi luzera u 'Povratku u budućnost' i sve je u kompletu izgledalo zanimljivo, informativno i zgodno.

222077,221761,220166,218533

No zbog brze reakcije s prilogom o mljekarima ovaj su put zaslužili posebne plusiće iz zalaganja. Ne samo zato što su pokazali kako i tjedni TV magazini mogu brzo reagirati na aktualne teme, nego i zbog toga što takvim postupcima postavljaju novi standard i svojim kolegama. Jest da je većina televizionara u civiliziranom svijetu još tamo negdje osamdesetih shvatila da i tjedne emisije mogu pratiti dnevne događaje, ali na HTV-u se, kao što i sami znamo, i Zemlja sporije okreće. 'Spektar' i još par ne tako mladih, ali svakako novih emisijskih 'lavova', pokazuju da neki pomak unaprijed ipak pomalo izbija iz busije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više