RADOVAN MARČIĆ:

Kandidati se ponašaju kao djeca, ali solidno kuhaju

23.10.2012 u 23:10

Bionic
Reading

Kao tri najbolja jela žiri je izdvojio Kikino, Marinino i jelo Petre Plantak te ih nazvao trima gracijama od kunića

U novom izdanju popularnog kulinarskog šoua na redu je bio izazov testa kreativnosti. Namirnicu je birao Marko Palfi, prethodni pobjednik Kutije iznenađenja. Kaže da je uvijek samokritičan i da je njegovim prethodnim tanjurom bio zadovoljniji žiri od njega samog. 'To što moram birati namirnicu za druge, ispočetka mi je bilo opterećenje, ali ne može se odabrati nešto što odgovara svima', dodao je.

'Još jedan dan je pred nama, borit ćemo se kao lavovi. Pogotovo mi stariji', rekao je Stanko. Zaključio je da je Marko dobar dečko koji će se snaći te da ga vidi kao visoko plasiranog. Žiri je u prošloj kutiji iznenađenja bio relativno zadovoljan kandidatima te im se pruža jedinstvena prilika da nastave putovima uspjeha.

Marku su u smočnici bile ponuđene sljedeće namirnice: kunić, tempeh i jogurt.

Radovan je objasnio Palfiju da je tempeh proizvod od soje i starter kulture te da se proizvodi miješanjem prokuhanog i oljuštenog sojinog zrna i tempeh startera, nakon čega se smjesa odlaže na fermentaciju.

Najpoznatiji tempeh je od soje, a može biti i od mahunarki, žitarica, sjemenki i slično. Dino je dodao i da jogurt, iako na prvi pogled neispirativan, može biti izazovan kao uzbudljiva namirnica.

Marko se ipak odlučio za kunića. 'Mislim da će ekipa biti zadovoljna kunićem', rekao je.

Žiri je ostalim kandidatima rekao da je Palfi odabrao kunića te ih pitao ima li itko nešto protiv. Javili su se Marko Raić i Marina, koja je rekla da ga dosad nije radila, samo jela. Žiri je objasnio da se radi o bijelom mesu, sličnom piletini te da je osjetljiva namirnica.

Pravila su bila nešto drugačija nego dosad. Palfi će smjeti odabrati onoliko popratnih namirnica koliko želi, ali morat će ih sve iskoristiti.

Za smočnicu je imao dvije minute te je odabrao 12 popratnih namirnica. Ostali kandidati su imali pravo na najviše 10 te također dvije minute vremena.

Marko Matei je i nakon vremena koje je isteklo ostao u smočnici, pa ga je žiri odlučio kazniti oduzimanjem glavne namirnice. Marina kaže da je on sebi pripremio kunića stavivši ga na tanjur, ali mu ga je netko drugi uzeo te se iz tog razloga zadržao duže u smočnici.

Kandidati su za kuhanje na raspolaganju imali sat i 15 minuta. Nakon što je 15 kandidata pripremilo svoje jelo, od čega jedan bez glavne namirnice, došao je red da jela isprobaju iskusna nepca žirija.

Dino misli da se kunić koji je Mario pripremio prenaglo pekao jer izvana zagorio, a oko kosti je bio krvav. Marko Matei je, nakon što mu je žiri 'oteo' kunića, pripremao juhu od krumpira, tikvica u bijelom grožđu, što je Mate prokomentirao izjavom: 'Možda tebi uvijek treba uzeti namirnicu.'

Dino je kazao da cijeni to što je završio jelo i da, koliko god bilo čudno, nije neukusno.

'Za ovu mješavinu Pacifika i europskih temelja, ne znam otkud ti ideja, ali je dobro', rekao je Radovan Marini. Mate je rekao Časlavu da sve skupa vuče na to kao da jede pileći batak.

Petri Gerić se obratio Dino: 'Dok si mi objasnila što se dogodilo, ja sam zaboravio što je bilo na početku.' Dodao je da je jelo ukusno, ali nedostaje povrća.

Marku Raiću je Dino rekao da mu je jelo moglo dobro ispasti, ali nije.

Petra Plantak
za svoje jelo nije očekivala pozitivnu reakciju kakvu je dobila. Marko Palfi je ironično kazao da je ostvario svoj cilj: vjerojatno će biti među najgorima. Mate je Marini čestitao na prvom kuniću, zbog čega joj je drago. Danas joj je favorit Petra Plantak, a sebe vidi kao zlatnu sredinu.

Dino je kazao da je većina kandidata dobro kuhala i da želi da tako i nastave.

Radovan je rekao da se ponašaju kao djeca u osnovnoj školi i da pokušaju zadržati dosegnuti  nivo. Kao tri najbolja jela žiri je izdvojio Kikino, Marinino i jelo Petre Plantak. Radovan ih je nazvao trima gracijama od kunića.

Ipak, nisu svi tanjuri bili podjednako dobri. Žiri je kao najbolje jelo izdvojio ono koje je napravila Ivona Kristina. Dino joj je kazao da je napravila moderan tanjur, dobro osmišljen i skladnih okusa, ali je napravila i grešku s kunićem.

Kiki je favorit bila Petra Plantak te uopće nije očekivala svoju pobjedu. Petri je bilo dovoljno što je ušla među tri gracije.