TV HTV1, ČETVRTAK 20.10 SATI

Kič osvaja televizijske ekrane

Kič Izvor: tportal.hr tportal.hr , Autor:Lucija Bušić

U ponedjeljak je na HRT-u predstavljena serija 'Kič, autorice Nane Šojlev, koja će svaki četvrtak u 20.10 sati na Prvom programu razotkrivati sva lica kiča

Serija 'Kič' sastoji se od šest epizoda, a svjetlo televizijskih ekrana premijerno će doživjeti 18. listopada na Prvom programu HTV-a nakon Dnevnika. Snimana je gotovo tri godine u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Italiji i Hrvatskoj, a njen zadatak je, kako je rečeno na predstavljanju, 'informirati, poučiti i zabaviti'. Uz obilje kiča, šarma, zabave i humora, dodajmo nakon odgledane druge epizode.

Serija otvara do sada malo obrađivana pitanja o nastanku i popularnosti kiča, koji se zavukao u sve pore današnjeg društva, postavši ponegdje i turistička atrakcija. Tako će gledatelji imati prilike doznati kako je Wolfgang Amadeus Mozart, kao skladatelj ozbiljne glazbe postao ikona kiča čiji lik danas krasi slatkiše i porculanske servise. Na primjeru Moulin Rougea serija daje odgovor na pitanje što je to – erotski kič, dok se u Londonu bavi fenomenom princeze Diane.

Koliko je kič duboko ukorijenjen u današnja društva te gdje se sve zloupotrebljava, odgovore će dati epizoda u kojoj se analizira fenomen religijskog kiča, koji dovodi do gubitka vjerske biti, na primjeru komercijalizacije vjerskih mjesta poput Lourdesa. Nezaobilazan fenomen je i politički kič, a jedno od najzanimljivijih pitanja serije je kako i zašto kič prestaje biti – kič.

Seriju je najavio v. d. glavnog urednika HTV-a Dean Šoša, prigodno obučen u šik, pardon, kič roza košuljicu i cvijet odgovarajuće boje. 'Radni vijek urednika programa je vrlo kratak i najčešće projekte koje mi pokrenemo najavljuju neki drugi. To je loša strana uredničke pozicije, a dobra je da imamo čast najaviti projekte koje su pokretali neki prije nas. 'Kič' je počeo nastajati prije tri godine i riječ je o izuzetno zahtjevnom i kvalitetnom projektu. Stalno naglašavamo da želimo drukčiju, bolju, kvalitetniju televiziju. Serijal 'Kič' je dokaz da takva televizija postoji odavno, samo je nerijetko bila prikrivena u nenajavljenim premijerama, popunama termina', rekao je Šoša.

'Gledajući prvu epizodu, našao sam se u poziciji polemike s onim što se u njoj govori jer, kad promatrate sav taj kič, nemoguće je ne osjetiti simpatije prema onome što se njime proglašava', dotaknuo se Šoša i same teme serije.

Osim prigodno odjevenog Šoše, kičastoj atmosferi predstavljanja serije potpomogli su urednik dokumentarnog programa Tomislav Mršić koji je iz vlastitih kič-arhiva izvukao roza odijelo i dio eksponata korištenih tijekom snimanja serije. Uz autoricu, scenaristicu i redateljicu Nanu Šojlev, u nastanku serije sudjelovali su snimatelj Mario Britvić, montažerka Davorka Feller i producentica Sunčana Hrvatin Kunić.

217146,216989,219730,212559
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više