MAJSTORI S KUHAČOM

Upoznajte 19 finalista ovogodišnjeg Masterchefa

01.10.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Druga sezona Masterchefa stigla je do najboljih 19 koje možete upoznati u nastavku teksta

Bojana Bukvić (23), Koprivnica, nezaposlena

Hobiji: kuhanje, kreiranje vlastitih recepata za slastice i fotografiranje, izrada nakita, čitanje knjiga.
Za pet godina bi voljela kreirati nove kolačiće u svojoj mirisnoj slastičarnici i, nada se, upisati fakultet. Htjela bi studirati poduzetništvo da ga spoji sa slastičarstvom. Ako ne uspije, uvijek će biti slastičarka amaterka. Kuha otkad zna za sebe, a kuhati su je naučile mama i obje bake. Prve uspomene koje je vežu za kuhanje su uglavnom motanje oko bakinih nogu, krađa vegete i brašna te 'kuhanje' kolača od njih. Prvenstveno joj je cilj otvaranje slastičarnice i stjecanje iskustva, poznanstva i učenje kako to rade profesionalci. Kad je pod stresom, pusti si Bon Jovija ili Brucea Springsteena uz čašu crnog vina.

Hrvoje Hainž (26), Ivanec, inženjer zrakoplovnog inženjerstva

Hobiji: kuhanje za prijatelje i obitelj, bicikl, trčanje, planinarenje. Trenirao je rukomet 12 godina.
Smatra se toliko ambicioznim da bi u potrazi za boljim životom išao i na kraj svijeta. U kućanstvu ga smeta što mu brat ne pere suđe i što mu je djevojka pretjerano uredna. Cijeni timski rad. Za njega nema stresa ako je osoba sigurna u to što radi. A protiv stresa se bori sportom i boravkom u prirodi. Baka mu je bila kuharica pa je počeo kuhati u ranom djetinjstvu. Loša mu je uspomena kad je opekao šake uljem dok je pekao kruh. Iz takta ga može izbaciti jedino kad mu se netko miješa u kuhanje. Najponosniji je na svoje torte, koje mu nisu uvijek uspjele otprve, ali bi na kraju oduševile. Specijalitet mu je schwarzwaldica.

Ines Šarić (30), Zagreb, studentica

Hobiji: kuhanje, matematički zadaci
Najponosnija na sebe je bila na vjenčanju, najteže joj je bilo kad je uganula gležanj pa nije mogla plesati. Najtužniji dan joj je bio kad je neopravdano pala ispit iz matematike na 1. godini fakulteta. Kao svoje mane navodi iskrenost, tvrdoglavost i mušičavost. Voli pedantnost i otvorenost, ne voli neambicioznost i kašnjenje. Shvatila je da je zaljubljenik u kuhanje kada je mama slomila ruku, pa ju je morala zamijeniti u pečenju božićnih kolača. Kreativna je, jela joj ispadnu kao sa slike ako si dobro posloži vrijeme i redoslijed. Voljela bi naučiti pripremati umake, nikako joj to ne ide zato što joj je prekomplicirano. Misli da je super kuharica, ali ne može raditi jelo za više ljudi, nedostaje joj par ruku i nogu. Svojom najvećom vještinom u kuhinji navodi baratanje nožem. Iz takta je može izbaciti zvonjava mobitela dok su joj ruke u tijestu. Alergična je na kuhanu piletinu.

Petra Gerić (29), Zadar, dipl. ekonomistica turizma

Hobiji: plivanje, teretana, čitanje i kazalište.
Jako je ambiciozna i želi upisati doktorat u inozemstvu. Za pet godina želi prvenstveno biti uspješna na poslovnom planu, a zatim i osnovati obitelj. Živi s bratom kojeg, kako kaže, zna izluditi pedantnošću. Misli da se dosta dobro snalazi u stresnim situacijama, ne paničari i uspije se skoncentrirati. Nije ju lako izbaciti iz takta i ima visok prag tolerancije. Od svojih mana ne voli lijenost. Obožava plodove mora, a omiljeno jelo joj je hobotnica. Pet najdražih začina su joj, sol, papar, vegeta, ružmarin i bosiljak. Podjednako voli spremati i ribu i meso, a osmislila je recept za tortu.

Marina Šimac (24) , Zagreb, studentica

Hobi: dizajn, kuhanje
Smatra se izrazito ambicioznom osobom i trenutno joj je prioritet izgraditi uspješnu karijeru u svojoj struci, ali voljela bi jednoga dana otvoriti i vlastiti restoran. Kao svoje vrline navodi inteligenciju, duhovitost i uspješnost, a mane su joj tvrdoglavost, manjak samopouzdanja i nepromišljenost. Pod stresom je najkreativnija i najkoncentriranija. Najviše je opušta spremanje slastica. Kritiku može prihvatiti, ali želi da je utemeljena na čvrstim argumentima. Kuha od 16. godine, dosadila joj je monotonija u izboru jela koja su se pripremala kod kuće pa se upustila u eksperimentiranje.

Petra Plantak (28), Novi Marof, studentica

Hobiji: kuhanje, fotografija, čitanje, upoznavanje prirode, ples, društvene igre.
Najponosnija na sebe je bila kad je sa 24 godine naučila plivati. Počela je kuhati tek sa 20 godina, uz bivšu cimericu. No u dobru hranu se zaljubila još kao mala, tada je, kao i sada, jela 'kao rudar'. Hedonist je i zbog toga joj nije lijeno kuhati. Bitna joj je kritika, na taj način uči kuhati. Teško ju je izbaciti iz takta, a kad se to i dogodi, brzo se vraća u normalu. Tašta je i toga se srami. Najdraže joj je jelo boeuf bourguignon. Najčešće kuha ćušpajze. Nikad nije probala janjetinu. Sol joj nije najjača strana, često premalo posoli jelo. Bila je makrobiotičar iz znatiželje, ali je odustala od toga, jer previše voli svu hranu. U kuhinji je bila najponosnija na sebe kad je prvi put u životu pripremala srnetinu, točnije srneći gulaš za obitelj.

Mario Tišljarec
Mario Tišljarec (33), Sv. Ivan Zelina, mesar

Hobi: uzgoj povrća
Mario je kuhati počeo sa 15 godina. Prva uspomena iz kuhinje su mu zagorena jaja na oko. Najteža stvar mu je bila otići od kuće u samostalan život. Često se selio u djetinjstvu. Volio bi pokrenuti svoj posao, restoran po mogućnosti. Mama mu je kuharski autoritet, pa kad je ona u kuhinji, on se 'miče'. Za sebe kaže da je predobar, tvrdoglav, nagao, a ima dana i kad je lijen. Jako dobro prihvaća kritike. Najponosniji je na sarmu koju je uspio pripremiti uz pomoć mame koja mu je davala upute preko telefona. Volio bi kuhati Severini. Osmislio je svoj kolač, čokoladnu bombu, koja je spoj dva druga kolača.

Marko Raić (27), Zagreb, grafički dizajner

Hobiji: kuhanje, šetanje psa, rolanje, slikarstvo, restauriranje antiknog namještaja
Najveća ambicija mu je raditi posao koji voli u zajednici s osobom koju voli. Marko se za pet godina se vidi kao kuhar u svom restoranu u centru Zagreba. Kod kuće ima mali vrt sa začinima. Smatra se komunikativnom i zabavnom osobom ugodne vanjštine. Kod sebe bi volio promijeniti perfekcionizam koji umara. Statirao je u nekim domaćim serijama i radio u kebaberaju. Kuha od srednje škole, sam je istraživao i učio. Prvo što je napravio bile su kiflice za Božić. Voli kineske restorane i volio bi naučiti spremati Pekinšku patku. U zadnje vrijeme najčešće sprema ribu jer je laganija i zdravija, ali ne zna vrste bijele i plave ribe, kao ni filetirati ribu. Volio bi kuhati za Lady Gagu.

Stanko Slunjski (61), Varaždin, dipl. ing. prometa

Hobiji: kuhanje, vinogradarstvo, vinarstvo i čitanje.
Stanka je u šou prijavila kćer. Kuhati je počeo u studentskim danima, samouk je. Jedan od težih trenutaka u životu mu je bio kad je izgubio posao, ni kriv ni dužan, kako kaže. Strpljiv je, uporan i logično razmišlja. Mane su mu lijenost i nervoza. Živi s dvoje djece i punicom i smeta ga neposlušnost, sebičnost i bezobzirnost. Jelo koje ga najbolje karakterno opisuje je steak. Najbolje se snalazi u tradicionalnoj kuhinji, volio bi naučiti pripremati jela u woku. Ne ide mu baš dekoriranje i priprema slastica.


Marko Matei (32), Zagreb, voditelj lokala

Hobiji: kuhanje, tenis, moda.
Završio je modni dizajn i vlasnik je butika s muškom odjećom. Prije toga radio je kao konobar. Dosta je putovao po Europi, živio je u Španjolskoj i Austriji te imao priliku jesti u vrhunskim restoranima. Najponosniji je na činjenicu da se riješio poroka koji su mu skoro oduzeli život. Za pet godina se vidi kao voditelj svog bistroa u kojem će ljudi uživati u skladu okusa i mirisa. Prvo jelo koje je skuhao bilo je jestivo i odmah je shvatio da je to njegov životni poziv. Prijavio se jer misli da može postati drugi hrvatski Masterchef i dokazati svom prijatelju da je bolji kuhar od njega.

Andrija Prostran (29), Zadar, ekonomist

Hobi: komercijalna avijacija i svi njeni aspekti, zrakoplovi, zračne luke, infrastruktura, povijest.
Počeo je kuhati čim je mogao dosegnuti kuhinjski pult. Prva kuharska uspomena su mu zagoreni krumpiri. U hranu je zaljubljen oduvijek zbog koje je težio 120 kg. Volio bi spojiti strasti prema putovanju, zrakoplovstvu i kuhanju te imati putopisno-gurmanski show poput A. Bourdaina. Najbolje funkcionira kad je pod stresom, misli da je to rezultat godina rada s ljudima. Volio bi naučiti pripremati ribu. Obožava je, ali mu se ne da ustati rano da bi otišao do ribarnice i ne želi riskirati da uništi vrhunsku namirnicu. Ne voli janjetinu, pa je ni ne sprema. Najponosniji je na dinner party kad je kuhao za 30 ljudi, poslužio pet sljedova i za svaki dvije-tri opcije. Prijatelji i dan danas spominju taj doživljaj.

Snježana Lelas
Snježana Lelas (24), Split, studentica

Hobiji: kuhanje, tenis, astronomija.
Sretna je kad usreći ljude oko sebe, voljela bi predavati kuharima matematiku, tako da uzajamno uče. Najteža stvar u životu joj je bila odvajanje od tenisa zbog ozlijede, a najsretniji trenutak kad je osvojila medalju u tenisu i putovanje u Izrael. Uvijek kasni i voljela bi to promijeniti kod sebe. Najbolje funkcionira pod stresom, a opušta se uz dobru hranu i kuhanje. Shvatila je da je kuhanje njena ljubav kad je dobila prvu kuharicu. Najdraže jelo joj je riba pripremljena na gradelama, jer je to spoj njene ljubavi prema hrani i ljubavi prema moru. Ne jede tripice i jetrica. Smirena je i opuštena u kuhinji, ne može je ništa izbaciti iz takta. Bitno joj je sudjelovati, ne i pobijediti.

Ivana Čuljak (24), Zagreb, ekonomistica

Hobi: glazba, boks
Pokrenula je svoj mini biznis: radi torte po narudžbi, nada se da će jednoga dana kuhanje biti njen primarni posao. Porijeklom je iz Splita, roditelji su joj vrsni amaterski kuhari te se tako rodila i njezina strast za jelom. Pomoću tanjura pokazuje svoju osobnost. Živcira se kad joj sve krene nizbrdo, a najbolje je opušta glazba, dobro jelo i vino. Dobro podnosi kritike u životu, no one na račun hrane joj najteže padaju jer je kuhanje ono u čemu se trudi biti najbolja. Smatra da nije baš organizirana i to bi voljela promijeniti.

Nikola Lesar (22), Čakovec, tehničar za računarstvo

Najveća ambicija u životu
: 3 Michelinove zvjezdice.
Radio je na kruzeru sa 18 godina, a food menadžer mu je rekao da ga vidi na svom mjestu za pet godina. Nažalost, zbog obiteljskih problema, morao se vratiti kući nakon par mjeseci rada u Americi. Njegova prva kuharska uspomena su cornflakes s čajnom salamom i maslacem, sve zapečeno u mikrovalnoj. Najteža situacija u kuhinji dosad mu je kuhanje za roditelje svoje djevojke. Volio bi naučiti o molekularnoj gastronomiji i imati restoran s takvim jelima. Dnevno provede tri sata gledajući razne kulinarske emisije. Najponosniji je na svoj losos s umakom od gljiva. Uvijek pogodi omjer začina.

Marko Palfi (31), Zagreb, student

Hobi: kuhanje
Za pet godina bi volio biti na jednogodišnjoj praksi kod Thomasa Kellera u njegovom restoranu Frenchlaundry u Napavalleyju kao pomoćni kuhar. Volio bi imati jaču snagu volje. Naučen na stres, tad mu je najveća koncentracija. Pojedine recepte razrađuje u glavi mjesecima. Nikad ne kuha po tuđim receptima. Najteža situacija s kojom se dosad susreo u kuhinji je doček Nove godine za 25 ljudi, a štednjak mu je samo polovično funkcionirao. Prošle godine je sudjelovao u showu i ušao u TOP 50, a najponosniji na sebe je bio kad su mu sva tri člana žirija nahvalila jelo na audiciji prošle godine. Ne zna raditi slastice.

Ivona Kristina Vujnović (31), Dubrovnik, diplomirana ekonomistica menadžmenta

Hobiji: planinarenje, plivanje, kuhanje i vrtlarenje.
Smatra se ambicioznom jer želi postati drugi hrvatski MCH, imati vlastiti restoran ili postati generalna direktorica hotela. Odrasla je u New Yorku, a htjela bi kuhati u vlastitom restoranu u Dubrovniku, Zadru ili SAD-u. Godinu dana je bila na makrobiotičkoj prehrani kao podrška majci u bolesti. Zaljubljena je u hranu od trenutka kad je prvi put kušala djedove domaće kobasice. Otad 'osjeća hranu na drugom stupnju'. Najdraže jelo joj je svinjski ombul uz palentu s kaduljom i bućom. Željela bi naučiti praviti souffle, kaže da za to treba imati iskustva.

Martina Ristić Stipandžija (19), Šibenik, trgovkinja

Hobi: amatersko kazalište
Trenutačno se školuje za komercijalista, a za pet godina se nada završenom fakultetu. Najteža stvar joj je bila odseliti od obitelji k dečku. Bila je član kazališne skupine do prije par godina. Aktivno kuha otkad je započela samostalni život. Shvatila je da je to opušta i da se time želi baviti u budućnosti. Zaljubljena je u aromatičnu hranu i voli eksperimentirati sa začinima. Voli tikvice i buće. Voljela bi naučiti bolje baratati nožem. Dekoracija joj je jako važna. Iz takta je može izbaciti kad shvati da joj nedostaje neka namirnica. Riba joj je preskupa pa se još nije okušala u spremanju. Voljela bi naučiti kuhati pašticadu i školjke.

Silvia Ravenšćak Mešanović
Silvia Ravenšćak Mešanović (44), Jastrebarsko, frizerka

Hobiji: kuhanje, čitanje, poezija i pisanje vlastitih radova te briga oko kućnih ljubimaca
Za pet godina se vidi u kući na selu kako se bavi nezbrinutom djecom i nezbrinutim životinjama. Najteža stvar u životu joj je bila kad je sa 24 godine ostala udovica bez posla s malom djecom. Najsretniji trenutak joj je bio kad je rodila kćer. Kad je pod stresom, trudi se obavljati sve dužnosti, a sve proživljava u nutrini. Kuha od devete godine, obožava raditi slastice. Uglavnom kuha tradicionalno i nada se da će izaći iz tih okvira.

Časlav Matijević (57), Rijeka, privatni poduzetnik

Hobi: putovanja, degustacija vina, druženja s istomišljenicima
Za njega je život jedna velika igra. Kuha oduvijek, kaže da posjeduje kuharske kromosome i genetiku, a prva kuharska uspomena mu je kad je kao dijete morao priznati da mu je toplomjer upao u maneštru. Najteža kulinarska situacija s kojom se susreo bila je kada je vodovod bez upozorenja isključio dovod, pa nije imao čime podliti jelo na štednjaku. Voli pripremati jela za najviše šest osoba. Iz takta ga može izbaciti kada shvati da mu nedostaje ključni sastojak. Mate Janković mu je kuharski uzor.