MATE JANKOVIĆ:

'Masterchef je televizijska poslastica od nekoliko sljedova'

21.09.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Dok odbrojavamo dane, sate i minute do početka druge sezone Masterchefa, odlučili smo porazgovarati s članom žirija Matom Jankovićem o kulinarskim i inim napetostima koje nas očekuju

Pred nama je druga sezona Masterchefa. Što nas očekuje u njoj?

U drugoj sezoni nas očekuje učenje i zabava, jednako kao i u prvoj sezoni. U drugoj smo sezoni podignuli sami sebi ljestvicu i u produkcijskom i sadržajnom smislu te sam mišljenja da gledatelje očekuje još bolja i uzbudljivija sezona. Imamo zanimljive teme, lokacije i goste koji će doprinijeti podizanju gastronomske kulture kod naših gledatelja koji su kuharski amateri, ali i profesionalci. Dakle, očekuje nas televizijska poslastica od nekoliko sljedova, u pravom smislu riječi.

Prva sezona je 'zaludila' gledatelje. Hoće li druga uspjeti zadržati gledateljstvo i povećati ga? Koji su njezini glavni aduti?

Mišljenja sam da će i druga sezona zadržati gledatelje, ali i povući neke nove koje zanima kultura stola i zabavna komponenta koju šou pruža. Izvukli smo nekoliko asova iz rukava, tako da ne bih izdvojio niti jedan poseban adut. Adut je taj da smo sve radili s puno ljubavi i da nam se projekt sviđa kao cjelina. Gledateljima ćemo prepustiti da izaberu svoje favorite epizoda, članova žirija i kandidata.

Možete li usporediti ovogodišnje i prošlogodišnje natjecatelje?

To je kao da uspoređujete utrke sto metara sprint na Olimpijskim igrama. Udaljenost je ista, protagonisti su različiti, a uvijek je jednako uzbudljivo i napeto.


Kakva je konkurencija ove godine? Ima li živopisnih likova? Vrhunskih kuhara?

Konkurencija je dobra, imamo zanimljive ljude, a što se tiče živopisnih likova i kuhara, rekao bih da takvih ljudi u ovoj branši ne nedostaje.

Dogodile su se promijene u žiriju. Kako ste prihvatili pridošlicu Dina Galvagna?

Dino Galvagno je vrhunski profesionalac, čovjek i kuhar. Mogu reći da sam uživao u svakoj sekundi provedenoj s njim i naučio jako puno o restoranu, kuhanju, ali i njegovim hobijima koji su zbilja rijetki i zanimljivi. Ne bavi se svatko alpinizmom i kite surfingom, a da još stigne biti vlasnik renomiranog restorana i jedan od najboljih, ako ne i najbolji kuhar u Hrvatskoj.

Jeste li vi u ovoj sezoni stroži ili blaži nego prošle godine?

Ne mogu biti objektivan prema sebi, bila bi laž da tvrdim da se nisam u zadnjih godinu dana promijenio. Pustit ću gledatelje da daju procjenu. Samo se trudim biti pravedan i dosljedan.

Čime vas natjecatelj može u potpunosti oduševiti? Na koji zalogaj, ako je dobro spravljen, dajete džoker preživi?

Džoker preživi ne postoji, postoji samo dobro – nije dobro. Nijedan natjecatelj ne živi na lovorikama, a jedini uvjet za prolaz je da mu je svaki posljednji tanjur dobitni. Meni svaka namirnica ima jednak značaj te ne favoriziram nijedno jelo i pripremu dokle god je to u nekim zakonitostima spajanja kombinacija okusa i prezentacije.