TV OD 26. RUJNA

Dokumentarac o legendarnome Miljenku Smoji na HTV-u

  • Autor: tportal.hr
  • 6.9.2012 13:35:31
  • 6.9.2012 11:19:48

Od 26. rujna 2012. godine, kroz četiri epizode, svakog utorka navečer na Prvom programu HTV će emitirati dokumentarni serijal 'Libar Miljenka Smoje'

Serijal u režiji Darka Halapije i Željka Rogošića, koji je napisao i scenarij, obuhvaća život i stvaralaštvo Miljenka Smoje, najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća, dugogodišnjeg novinara, reportera, humorista, književnika, televizijskog i filmskog scenarista. U filmu su predstavljene mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaji iz Smojinog osobnog života i rada, njegova čvrsta povezanost s rodnim Splitom, Dalmacijom, Hajdukom kao trajnim inspiracijama i Slobodnom Dalmacijom kao novinama na čijim je stranicama objavljivao najveći broj tekstova.

U serijalu se po prvi put istražuje povijesni kontekst nastanka njegovih kultnih televizijskih djela 'Naše malo misto', 'Velo misto', 'Roko i Cicibela', otkrivaju Smojini televizijski junaci i novinski likovi kao odreda stvarni ljudi, koji imaju lica i identitet, ističe Smojina vezanost za sudbinu malog čovjeka i čakavicu kojom je pisao i podario joj snagu hrvatskog književnog govora. Serijal prati razdoblja najveće Smojine popularnosti, ali i razdoblje u kojem se Miljenka Smoju ponižavalo i proganjalo, kada su Split i hrvatska javnost početkom 90-ih bili nepravedni prema svojem novinarskom bardu. Smoje je jedan od rijetkih ljudi koji je, nakon što je ostao sam, dobio novi život nakon smrti i ponovno postao slavljen, hvaljen, objavljivan i poštovan kao hrvatski književnik.

U seriji sudjeluje 70-ak osoba iz javnog života, od glumaca, novinara, akademika, do ribara, pastira i svećenika. Naravno, i Lepa Smoje s kojom je proživio punih pedeset godina. Po prvi put se pojavljuje i Smojina kćerka Nataša, iz braka s glumicom Ines Fančović. Kroz seriju nas na svoj osebujan način vodi splitski popularni bend TBF, po autorima serijala, splitske glazbene poete na Smojin način.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Horoskop
Horoskop Pročitaj više