TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Horizonti' su najbolji dio nove programske sheme HTV-a

06.09.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Nova vanjskopolitička emisija 'Horizonti' zasad je najbolji dio novouvedene programske sheme na HTV-u. Pametna je, relevantna, izgleda i djeluje onako kako bi čovjek očekivao od TV emisije snimljene 2012. i očito je vode ljudi koji znaju o čemu pričaju. No vanjskopolitički program i emisije HTV-a već su dulje vrijeme takvi, pa vjerojatno nitko i nije očekivao tupsone s hrpom glupih priloga i lošim engleskim

Kada sam nešto ranije ove godine čula da HTV razmišlja o ukidanju 'Paralela' jer umjesto njih želi uvesti ČISTU vanjskopolitičku emisiju, bila sam, kao i mnogi drugi gledatelji 'Paralela', revoltirana. 'A što je onda ovo što sada gledamo?' zanjurgala sam 'PRLJAVA vanjskopolitička emisija?' Otklonimo li, međutim, revolt - bilo mi je zapravo jasno u čemu je fora. 'Paralele' su vanjskopolitička emisija, ali iz rubrike 'naši i vaši': u njoj se aktualnosti i problemi iz stranih država uspoređuju sa sličnima in Kroejša. Na HTV-u su, pak, htjeli emisiju koja bi se bavila samo vanjskom politikom, odnosno samo bjelosvjetskim previranjima, bez domaćih preslika. 'Paralele', srećom, na kraju nisu ukinute, ali je drugi dio glasine potvrđen: od sinoć na HTV-u napokon imamo i tu ČISTU vanjsku politiku, a prikazuje se pod naslovom 'Horizonti'.

Izuzmemo li prvih par kadrova, koji su me podsjetili na 'Provjereno' (pa sam se na sekundu pobojala da će Ivana Dragičević oplesti po paranojama tipa 'špricano voće, paraben & manijaci iz susjedstva') - prvi su 'Horizonti' prošli sjajno. Da već nisam previše puta ponovila pridjev 'čist', takvom bih opisala i peticu koju zaslužuju.

Terenske reportaže s tursko-sirijske i grčko-turske granice gotovo su mi povratile nadu u to da na Prisavlju postoje reporteri koji s mikrofonom u ruci znaju raditi i nešto drugo osim stajati pred zgradama, razgovor s jednom od najvećih svjetskih novinarskih manga i stručnjaka za sirijsku/bliskoistočnu tarapanu, Robertom Fiskom, bio je vrhunac emisije, Slovenac koji je pričao o financijskoj banani s one strane Bregane uz voditeljičine je intervencije uspio čak i ispasti nedosadan... Ukratko, kada je Ivana Dragičević najavila kraj, prilično sam iznenađeno pogledala na sat. Neću se razbacivati epitetima kao što je CNN-ovski jer CNN ionako već dugo nije in, ali sve je prošlo bez ikakve gnjavaže, nije bilo neugodnjaka u stilu 'ajmemajko, čuj kako grozno priča engleski', ganule su me priče izbjeglica uz grčko-tursku granicu  i dopala mi se Fiskova usporedba Katara s benzinskom crpkom. Gledat ću i sljedeći tjedan.

212584,212286,212609,212727

Znam da nije neka fora u dobroj emisiji tražiti razlog za zanovijetanje, pa to i neću učiniti, ali ću uz gornje pohvale dodati nešto što će im možda mrvicu umanjiti ekskluzivnost. Sve je to, naime, divno i krasno i hura-bravo 'Horizonti', ali od vanjskopolitičkog programa HTV-a nižu razinu nisam ni očekivala. Emisije iz te domene već su dugo jedna od malobrojnih naznaka da na javnoj televiziji postoji inteligentan život: 'Reporteri' su oduvijek razvaljivali, 'Paralele' sam spomenula već previše puta pa neću još jedanput, Jozo Ćurić iz Dojčlanda zna, doduše, biti naporan, a Branka Slavica iz Jamerike redovito se, umjesto kao dopisnica, javlja u ulozi priproste prolaznice koja nije odavde, ali unatoč takvim anomalijama i štucavicama, prisavski su vanjskopolitičari uglavnom bolji od ostatka HTV-a. U odnosu na sve dosad prikazano u novoj shemi, takvi su i 'Horizonti'.

Za kraj - samo jedna zamjerka, koja zapravo nema veze sa samom emisijom. Neke dijelove 'Horizonata' htjela sam još jedanput pogledati na HTV-ovoj web stranici, čisto radi osvježavanja dojmova. Moš mislit kako mi je uspjelo. Da sam ga ikada učila, mogla sam samo osvježiti znanje arapskog jer je netko u napadu inteligencije 'Horizonte' na internet stavio bez titlova, što je zbilja potez za notes. Čestitam stoga tehničkoj ekipi HTV-a koja je zadužena za upload. Majstori su apsolutne legende. Kada emisiju u kojoj veći dio sugovornika govori arapski, grčki i engleski - pukneš na web bez prijevoda, to se ne zove 'emisija na zahtjev' nego (nabavite si titlove za ovo): epic fail.