TV POSLASTICE

Inflacija kulinarskih emisija na hrvatskim televizijama

06.09.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Ni ova jesen neće proći bez određene doze televizijskog golicanja nepca gastro emisijama i šouovima

Već nekoliko godina brojni gastro šouovi i serijali okupljaju obitelji oko malih ekrana u potrazi za slasnim zalogajom, pa makar i posredno.

Ova godina neće biti iznimka, tako da će ljubitelji ekraniziranih oblizeka moći uživati u dvije gastro emisije koje će nas, pojačane putopisnom dimenzijom, upoznati s hrvatskim i talijanskim kulinarskim tajnama te u vladaru hrvatske televizijske gastro ponude – Masterchefu.

Upoznavanje sa slasnim zalogajima Italije

8. rujna na RTL-u 2 počinje novi gastronomsko-putopisni šou 'David Rocco's Dolce Vita' u kojemu će nas naslovni 'junak od kuhače' upoznati s tajnama talijanske kuhinje do kojih je uspio doći. Znalci tvrde da su njegovi recepti klasičnih talijanskih jela elegantni i impresivni, no vrlo jednostavni i mogu se lako i brzo pripremiti kod kuće. Neka oni pričaju što hoće, a mi ćemo prvo provjeriti pa povjerovati.

Iako će nas s kuhačom šetati Italijom, David je ustvari glumac i producent rođen u Kanadi. Kuhati je naučio odrastajući u talijanskoj obitelji u Torontu, a za sebe kaže: 'Ja nisam nikakav kuhar, ja sam samo Talijan!' Sad se postavlja pitanje zašto bismo onda uopće vjerovali njegovim kuharskim trikovima? I opet, povjerovat ćemo tek kad provjerimo.

Da ne bismo samo gledali u Davidovu dasku za rezanje i posude za kuhanje, junak novog šoua će nas upoznavati s malim tajnama Firence i Sicilije koje će obilaziti u društvu kamere i supruge Nine. 'David Rocco's Dolce Vita' će biti na rasporedu svake subote u 19 sati.


Šetnja hrvatskim okusima i ljepotama

Za one koji još nisu spremni upoznavati susjedovo dok ne upoznaju vlastito dvorište, pobrinut će se Nova TV novim putopisnim enogastro šouom ‘Okusi Hrvatske’. U njemu će Miju Kovačić i gledatelje s ljepotama i finoćama Hrvatske upoznavati Rene Bakalović.

Rene i Mia će obići određene lokacije diljem Istre, Kvarnera, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, a domaćini će ih gostiti specifičnim jelima i probranim vinskim kapljicama. No bit će tu i tradicionalne hrane spravljene na internacionalni način, oblizeka u obliku brze hrane i mnogočega drugoga na što će nam proraditi apetit.

Da se ne bi zadržali samo na kušanju, Mia će se samostalno okušati u spravljanju specijaliteta, a dio emisija će biti posvećen uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i vrhunskih hrvatskih gastro proizvoda i još mnogočemu.


Najslasniji zalogaj jeseni

Za kraj smo ostavili najslasniji zalogaj – drugu sezonu Masterchefa, čija je prva sezona prošlog proljeća zavrtjela glave i želuce brojnih gledatelja. Iako smo dugo čekali drugu sezonu, sigurni smo da će ona jednako snažno djelovati na želučane i adrenalinske sokove gledatelja kao i prethodna.

Dio uspjeha ovisi o žiriju koji je ponešto izmijenjen u odnosu na prvu sezonu. Uz stare članove Matu Jankovića i Radovana Marčića, kuhare će ocjenjivati chef Dino Galvagno, koji je uletio u igru nakon što je nama omiljeni Tomislav Gretić rekao 'ne' nastavku suradnje.

Hoće li Galvano uspjeti dostojno zamijeniti Gretića, vidjet ćemo, a dotad se nadamo da će nas i druga sezona oduševljavati kreativnim receptima simpatičnih kuhara, ali i napetim igrama u i oko lonca.

Prije početka podsjetimo samo da je velik dio prošlogodišnjih natjecatelja i finalista upravo preko Masterchefa uhvatio posao kuhara. Tako se pobjedniku Šimi Sušiću nudilo sve i sva, finalist i naš favorit Robert Predrag Žmire postao je aktivni kuhar s ciljem otvaranja malog restorana, Ljubo Matulin vodi kuhinju u restoranu La Pasta, a Nastasja Fišter i Marko Gajski su nakon emisije u ljubavnoj i poslovnoj vezi.