NOVI ENOGASTRO ŠOU

Evo što je Mia Kovačić naučila od Renea Bakalovića

03.09.2012 u 16:05

Bionic
Reading

U novom enogastro šouu 'Okusi Hrvatske' Rene Bakalović upoznaje Miju Kovačević s ljepotama Hrvatske, njenom gastro i eno ponudom

Na lokacijama diljem Istre, Kvarnera, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske naš zabavan voditeljski par očekuju zanimljivi domaćini koji će ih upoznati s krajem te specifičnim jelima i vinima koja se vežu uz njega.

U prvim emisijama Okusa Hrvatske putujemo Istrom i Kvarnerom, mjestima u kojima osjetne pupoljke može zagolicati nesvakidašnji fast food. Ukoliko nekoga to ne zadovoljava, tradicionalnoj morskoj spizi pripremljenoj na internacionalan način neće moći odoljeti. Upoznajemo se sa šefom kuhinje koji svojim svjetskim iskustvom i znanjem dodatno začinjava dnevni jelovnik svog restorana.

Vidjet ćemo kako se marenda u liburnijskom dijelu Hrvatske, sjeda li bolje hrana nakon dobre partije briškule i trešete, kakve su razlike između dalmatinskog i istarskog pršuta te što su to ‘pasti’ i na koji bi se način mogli upotrijebiti. 'Okusi Hrvatske' otkrit će nam i snalazi li se Mia u kuhinji prilikom pripreme specijaliteta jednako dobro kao i tijekom njihovog konzumiranja te koja nam je specifičnost donijela Guinnessov rekord i još mnoštvo iznenađenja koja nam nudi taj dio Hrvatske. Šarm Voloskog, Opatije i Motovuna svojim će receptima upotpuniti tamošnji kuhari, a bit će zanimljivo pogledati jesu li Mia i Rene u motovunskoj šumi pronašli živa bića koja nisu ni životinje ni biljke te koliko su uživali u obroku s namirnicama netom ubranima u domaćem vrtu.

Mia i Rene će istražiti istarsku floru i faunu kroz velike i male sustave proizvodnje. Osim kuharskih delicija koje svakodnevno krase tanjure stanovnika Istre, u emisiji će se istražiti izrada i nastajanje hrvatskih proizvoda koji svojom kvalitetom i posebnošću zauzimaju visoko mjesto na svjetskom tržištu te upravo na taj način dokazuju da Hrvatska u nekim aspektima proizvodnje ne samo da prati svjetsko tržište, nego i prednjači.

U posjetu istarskim vinogradima i maslinicima te njihovim domaćinima, Mia i Rene će naučiti kako se pravilno kuša maslinovo ulje, saznat će treba li ulje biti žuto ili zeleno, odakle pridjev ‘ekstra djevičansko’ i još štošta o maslinarstvu i maslini. Kako bi potvrdili istinitost stare izreke da je ‘trs ljubavnica, a maslina majka’, nije im preostalo ništa drugo nego da istraže uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskog vina. Gledatelji će moći zaviriti i u najveći istarski vinograd te od vrsnog enologa saznati kako se buteljiraju vina, u čemu je tajna festigije i što je to posebno u vinima iz vinskih amfora starih oko 7000 godina.