TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Pupovac s reketom kod Stankovića

02.09.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Prva emisija u novoj sezoni 'Nedjeljom u dva' počela je vrlo aktualno: Stanković je ugostio Milorada Pupovca... i njegov reket

Premda se u zadnje vrijeme činilo da Aleksandar Stanković ne mari mnogo za aktualne događaje prilikom odabira sugovornika za 'Nedjeljom u dva', novu je sezonu počeo s gostom koji se do koji dan u domaćim medijima spominjao češće nego stopa nezaposlenosti: Miloradom Pupovcem. Svi znamo zašto ga je pozvao. Zbog sukoba s Josipovićem ili, preciznije rečeno, zbog Josipovićeva napada na njega i Novosti

Pupovac je tako, zahvaljujući Stankoviću, dobio sat vremena prostora na javnoj televiziji tijekom kojih je mogao objasniti čime je na sebe i na Novosti navukao gnjev državnog poglavara i u tom je kontekstu kao uzrok spomenuo napise u vezi s naplatom autorskih honorara, u čemu je Josipović imao određenu ulogu, a zatim i kritike Josipovićeva podržavanja ACTE u Novostima. Nije lagao, to jesu teme o kojima su pisali novinari Novosti i to jesu problemi zbog kopanja po kojima nam je predsjednik države prošvikao.

No iako je Pupovac sve to lijepo objasnio, mnogo nas je nakon emisije ostalo pomalo razočarano blagošću u opisivanju geneze cijele priče. Ne toliko Pupovčevom. Pupovac je, naime, i inače poznat kao pristojna i suzdržana, čak pomalo melankolična javna ličnost, pa nikoga nije iznenadilo što ni ovom prilikom nije predsjednika države drito zveknuo verbalnim šamarom kakav je ovaj zaslužio. Kao i svi odmjereni političari, izbjegao je ulaženje u pojedinosti tih, Josipoviću toliko mrskih, napisa i, što je još važnije, izbjegao je spominjanje ZAMP-a. No iako je jasno zašto je to izbjegao Pupovac (karakter + profesionalna deformacija), nije jasno zašto je spominjanje pojedinosti iz tih 'napisa' izbjegao Stanković. Ako već ne u pitanjima upućenim Pupovcu, onda je to barem mogao spomenuti u uvodnom prilogu kakav se obično prikazuje prije razgovora s gostom u emisiji 'Nedjeljom u 2', a u kojemu se gledateljima predstavlja osoba (u ovom slučaju bespotrebno) ili objašnjava povod za njezino gostovanje u emisiji (u ovom slučaju apsolutno potrebno). Nije jasno zašto takvoga priloga i bilo kakvih podrobnijih priča o napisima iz Novosti o ZAMP-u nije bilo u prvoj ovosezonskoj epizodi 'Nedjeljom u dva', ali to svakako snižava Stankovićevu peticu iz zalaganja koju bi inače dobio zbog pozivanja Pupovca u emisiju.

Na ostatak emisije nemam većih prigovora - Stanković je Pupovca izgrillao glede imovinskog stanja, kako osobnog, tako i onog ustanove kojom predsjeda, što je sasvim legitimno; tako bi (nadam se) propitao i bilo kojeg drugog gosta s visokog položaja čija se imovina u posljednje vrijeme procjenjuje po medijima. Bio je zanimljiv i epilog pitanja koje je gostu postavio na početku emisije: je li 'Srbin' danas u Hrvatskoj uvreda? Stigao je u obliku gledateljskih SMS-ova, među kojima su možda samo jedan ili dva smrdjeli po nacionalističkoj kaljuži iz koje su ispuzali, a ostali su bili (katkad glupi, ali) pristojni. Reket koji je Pupovac donio u studio bio je, doduše, malo začudan i ne onoliko provokativan kao što se gos'n profesor nadao, ali takvi se bizarni TV trenuci pamte, bez obzira na to jesu li uspješno prenijeli poruku ili ne, pa donekle shvaćam poantu.

Ipak, Stankovićevo nespominjanje činjenice da je cijela strka nastala zbog napisa o ZAMP-u toliko je upečatljivo i neshvatljivo, a neprikazivanje priloga u kojemu bi se ispričala geneza cijeloga škandala toliko blesavo - da u meni odmah budi sumnje i pretpostavke da takva šutnja uopće nije slučajna. No tko zna. Činjenica je da su se na HTV-u već događale i mnogo gluplje pogreške, pa je moguće da je i ovaj propust - samo bedastoća, a ne i namjerni manevar.