DO POSLJEDNJEG ZBORA

Novi fosili donijeli sreću Lipama

14.04.2012 u 22:07

Bionic
Reading

Natjecatelji šoua 'Do posljednjeg zbora' najavili su žestoku borbu pjesmom te su dali sve od sebe da prođu u idući krug, a nakon odluke žirija, ispale su Lire iz Rijeke. Za jedan glas izgubile su od zbora Lipa iz Siska

U petoj emisiji šoua 'Do posljednjeg zbora' uživo je nastupilo šest zborova, a po prvi puta o njihovoj sudbini odlučivali su i gledatelji i žiri. Prema glasovima gledatelja zborovi Lira i Lipe najmanje su zaslužili prolazak u idući krug, a konačnu odluku donio je žiri. Vladimir Kranjčević dao je svoj glas Liri jer gledajući cijeli njihov niz, od audicije do posljednjeg nastupa, zaključio je da to ipak više zaslužuju od Lipa. Sanja Doležal odlučila se za zbor koji konstantno drži kvalitetu i autentičnost zvuka - Lipe, a njoj se pridružio i Krešimir Dolenčić.

Natjecanje je započelo udruženim glasovima svih 180 natjecatelja koji su na svoj način otpjevali poznatu skladbu 'Aleluja' Georgea Frederica Handela.

Zbor župe Sv. Josipa Izvor otpjevao je pjesmu Dine Dvornika 'Ella E'. Krešimir Dolenčić istaknuo je da je njegov zadatak zbor zamisliti samo u sobi bez dodataka i pozornice, a oni bi i tada bili jednako izvrsni. I Sanja Doležal je bila puna hvale, pa je rekla da ne zna može li Izvor bolje od onog što je pokazao.

Ženski zbor Lira iz Rijeke otpjevao je hit pjesmu iz osamdesetih, 'Rosanna', američkog benda Toto. Sanja Doležal je bila nezadovoljna te je rekla su odabrali krivu pjesmu koja je zvučala kao bez snage. Njezinom se mišljenu priklonio i maestro Vladimir Kranjčević rekavši da se ne može svaka pjesma prilagoditi zboru te o tome treba misliti kod odabira.

Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discorsa najbrojniji je i ima 50 članova. Njihovu izvedbu 'Zagorska' Josipa Štolcera Slovenskog maestro Vladimir Kranjčević pohvalio je te rekao da su ritmički i glasovno točni. Svoje oduševljenje iskazao je i Krešimir Dolenčić kojem se svidio izbor pjesme jer nisu gledali samo na šou te im je u svakom pogledu čestitao na radu.

Našički Ad libitum odlučio se za drukčiji pristup te je iskombinirao nekoliko pjesama švedskog pop benda ABBA. Krešimir Dolenčić našalio se da ovaj zbor interno zovu šišmiši jer imaju problema s prostorijom u kojoj vježbaju. Iako ih je pohvalio da su narasli od prvih susreta s audicije, zamjerio je preblagi scenski nastup. No, za Vladimira Kranjčevića je zbor bio i preaktivan, ali se složio da rastu i puno su bolji nego na početku.

Ženski zbor Lipe iz Siska otpjevao je pjesmu 'Kad budemo ja i ti' Novih fosila. Sanja Doležal našalila se da joj se obrada poznate pjesme sviđa više od originala te su bile dirljive. Krešimr Dolenčić pohvalio je dobru i prikladnu koreografiju te scenski nastup i dodao da su sve jako lijepo zabavile i razveselile.

U borbi za mjesto u šestoj emisiji 'Do posljednjeg zbora' nastupio je riječki pjevački zbor mladih Josip Kaplan. Pjevali su pjesmu 'Circle of Life' Eltona Johna. Za Vladimira Kranjčevića to je bio jedan impresivan nastup, a dirljivi su bili i za Krešimira Dolenčiča te se složio s njima da su prenijeli simboliku pjesme o prijateljstvu, ljubavi i životu. Sanja je naglasila da obožava glazbu iz poznatog crtanog filma 'Kralj lavova' te da su strast i emociju dobacili do publike i žirija.