'DO POSLJEDNJEG ZBORA'

'Concordia discors' i 'Josip Kaplan' nastavljaju natjecanje

07.04.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Nadahnute izvedbe zborova u 4. emisiji showa 'Do posljednjeg zbora' stavile su na muke žiri u sastavu Sanja Doležal, Vladimir Kranjčević i Krešimir Dolenčić pa je borba za daljnje natjecanje bila neizvjesna do samoga kraja. No dva su zbora ipak bila najbolja - Akademski zbor Filozofskog fakulteta 'Concordia discors' iz Zagreba i Pjevački zbor mladih 'Josip Kaplan' iz Rijeke koji su osigurali mjesto među šest najboljih zborova

Iz daljnjeg natjecanja ispali su Muški vokalni ansambl 'Goranovci' iz Zagreba, 'Falscietto' iz Šibenika te Zbor Glazbene škole Požega.

U večerašnjoj emisiji nastupio je do sada rekordni broj zborista, njih čak 159, a pet se amaterskih zborova, koje pokreće nevjerojatan entuzijazam i ljubav prema glazbi, borilo za prolazak dalje. Unatoč sjajnim izvedbama viđenima u emisiji, samo su se dva zbora od njih ukupno pet mogla kvalificirati za daljnji krug showa 'Do posljednjeg zbora'.

Led su probili mladi entuzijasti Falscietto iz Šibenika koji su se odlučili za stvar Linđo benda Gracia

Maestro Vladimir Kranjčević pohvalio je njihov glazbeni dio nastupa, no zamjerio im je da su po pitanju koreografije bili pomalo ukočeni.
'Mi smo očekivali ludnicu na pozornici, a vi ste bili nekako sputani. Linđo traži više vrtnje i odskoka', rekao je Vladimir.

Sanja Doležal
je rekla da su je oduševili na audiciji, no nije bila zadovoljna njihovom izvedbom.
'Na audiciji sam bila uz vas. Imam dojam da ste izabrali efektnu pjesmu kako bi zamaskirali neke vokalne nedostatke', bila je oštra Sanja, a Krešimir Dolenčić se složio s njezinim mišljenjem, nadodavši u šali da su večeras opravdali svoje ime 'falš-eto'.

Nakon njih, Pjevački zbor mladih 'Josip Kaplan' iz Rijeke oduševio je žiri izvedbom hita slavne grupe Queen 'Crazy Little Thing Called Love'. Njihova dirigentica Doris Kovačić rekla je da su se pripremali puna dva tjedna te osmislili posebnu koreografiju.
Dakako, pohvala nakon nastupa nije nedostajalo.

'Zbilja mi je drago što ste tu, nekoliko ste stepenica iznad. Pod dojmom sam, na audiciji ste pokazali mnogo i od vas su velika očekivanja. Vi ste to dokazali, a i koreografija vam je izvrsna', rekla je Sanja, dok je Krešimir Dolenčić kazao da su zborovi iz Rijeke u showu 'Do posljednjeg zbora' jednom riječju sjajni.

Zbor Glazbene škole Požega odlučio se za klasični repertoar, no ono što su pokazali nije baš impresioniralo žiri.
'Ovo je bilo moćno, no nedostajalo je emocija', rekla je Sanja Doležal. Vladimir Kranjčević je kazao da je očekivao puno više od njih.
'Imate mlade glasove, moćne, trebali ste više izvući od te skladbe Carla Orffa. Nije ispalo onako kako sam mislio da će biti', rekao je Vladimir.

Akademski zbor Filozofskog fakulteta 'Concordia discors' iz Zagreba
izveo je obradu 'Do posljednjeg daha' Nene Belana te brzo šarmirao sve. Uigrani i poletni na pozornici, oduševili su žiri koji im je dao odlične ocjene.

'Vi nas sve činite boljima. Filozofski fakultet je bio uvijek perjanica slobodne misli. Bili ste fantastični i očaravajući', rekao je Krešimir Dolenčić. 'Sjajno. Kod vas sve funkcionira. Pokret, homogenizacija glasova, zaista izvanredna izvedba', komentirao je maestro Kranjčević.

I po prosjeku godina članova najstariji zbor Muški vokalni ansambl 'Goranovci' iz Zagreba (postoje preko 55 godina) vrlo je uigran, što dokazuje i činjenica da jedan od njihovih članova u zboru pjeva već punih 48 godina. 'Goranovci' su se odlučili za veliki hit 'Bridge Over Troubled Water' Simona & Garfunkela – i nisu pogriješili.

Maestro Vladimir je kazao da su ga ugodno iznenadili.
'Bolji ste nego na audiciji. Ovo je bilo decentno, no uživljeno ste otpjevali ovu skladbu', rekao je. Sanja je, pak, dodala da ne zvuče kao da imaju 1080 godina svi zajedno.
'Opravdali ste moja očekivanja. Odlični ste', kazala je Sanja.

Nakon što su mladi filozofi prošli u daljnji krug natjecanja, za drugo su se mjesto i ostanak u natjecanju morala boriti tri zbora: Falscetto, zbor 'Josip Kaplan' i 'Goranovci'. U tijesnoj su završnici ipak pobijedili mladi Riječani koje ćemo, zajedno s Akademskim zborom Filozofskog fakulteta, vidjeti u sljedećoj emisiji 'Do posljednjeg zbora' koja je na rasporedu u subotu, 14. travnja.