KRATKE, ALI SLATKE

Televizijske serije koje ne možemo preboljeti

02.04.2012 u 12:23

Bionic
Reading

U zadnje vrijeme po svjetskim medijima čitamo informacije o serijama koje se ukidaju. Tako je Spielbergovo produkcijsko dijete 'Tera Nova' ukinuto nakon vrlo kratkog vremena. HBO s nedavnim projektom 'Sreća' u glavnoj ulozi s Dustinom Hoffmanom razveselio je mnoge gledatelje i obećavao je mnogo, ali zbog nesretnih okolnosti serija je morala biti ukinuta. U televizijskoj produkciji to i nije tako rijedak slučaj, shodno s tim, prisjetili smo se serija koje su nam ostale u lijepu sjećanju, a trajale su prekratko

I to mi je neki život

Generacije koje su odrastale u devedesetim godinama plakale su kada je ukinuta popularna tinejdžerska serija I to mi je neki život. Zahvaljujući upravo ovaj seriji, Jared Leto izgradio je imidž kulerskog seks-simbola, a Claire Danes, koja je odličnom glumom utjelovila neurotičnu Angelu Chase, otvorila su se zlatna vrata Hollywooda.

Popularnost serije nadmašila je granice Amerike, a kako u svijetu tako i kod nas je stekla veliki broj obožavatelja. Za razliku od drugih serija koje se bave tematikom mladih, u ovoj seriji progovaralo se o zlostavljanju djece, homofobiji, tinejdžerskom alkoholizmu, sexu, istospolnim vezama, te ovisnost o drogama.

Zašto smo nakon 19 epizoda ostali bez druge sezone? Iako je teško vjerovati, navodno su producenti odlučili ugasiti seriju zbog loše gledanosti. Ta činjenica može se opravdati da su u to vrijeme malim ekranima žarili i palili Prijatelji i još nekolicina popularnih serija. Drugi razlog leži u tome da se Danes nećkala bi li opet odglumila Angelu te navodna svađa između autorice knjige Catherine Clark i scenaristice Winnie Holzman. Što reći, nego šteta.

Deadwood

Rijetko kada smo navikli u televizijskim serijama pratiti radnju koja se odvija na Divljem zapadu. No produkcijski tim HBO-a odlučio je podariti priču smještenu u legendarni gradić Deadwood u kojem smo imali prilike vidjeti sva velika imena američke mitologije.

Za razliku od vesterna koje smo navikli gledati, serija Deadwood obilježena je surovim realizmom i daje nam sasvim novu sliku Amerike u 19. stoljeću. Predvođeni vlasnikom lokala Alom Swearengenom, kojeg je izvrsno odglumio Ian McShanekrenuli smo na jedno nadasve naturalističko putovanje prašnjavim ulicama gradića čiji stanovnici ne mogu sakriti pohlepu za zlatnom groznicom.

Vjerujemo da scenografija Divljeg zapada na duge staze i nije baš jeftina. To je bio jedan od razloga ukidanja serije. No drugi i važniji je odustajanje tvorca Davida Milcha od nastavka snimanja nove sezone. Milch se zagrijao za drugi projekt iako je producentima obećao završetak priče. Budući da je prošlo više od šest godina, mislimo da se to nikada neće ni dogoditi.

Stari Rim

Prva u nizu megapopularnih televizijskih serija koja je nastavila tradiciju prikazivanja povijesnih spektakala na ekranima nastaje u produkciji HBO-a, a zove se Stari Rim. Zahvaljujući uspjehu serije, pokrenuta je silna produkcija sa sličnim temama na razno-raznim televizijskim postajama.

Radnja serije smještena je u vrijeme kraja Rimske Republike i početka budućeg Carstva. Glavni junak je Cezar, a serija prati nekoliko zadnjih godina njegove vladavine, njegov život te živote rimskih vojnika i njihovih obitelji. Za veliki uspjeh serije vjerojatno je zaslužan način prikazivanja povijesnog događaja koji je sveden na perspektivu običnih Rimljana u njihovim svakodnevnim životima te prikaz vojnika podjednako u ratnim i mirnodopskim zbivanjima.

Serija 'Stari Rim' bila je jedan od najskupljih serija koja je upoznala televizijska produkcija. S obzirom na to da se priča trebala nastaviti na vladavinu Augusta koji je trebao postati centralni lik priče, a manje obraćati pažnju na likove Kleopatre i Marka Antonija (koji su narodu itekako zanimljiviji) producenti su smatrali da ne bi našli potrebno gledateljstvo, osim akademske zajednice. Tako da je nakon dvije sezone prikazivanje projekt ugašen.

Prikraćeni

Svatko tko je pogledao Prikraćene, složit će se s činjenicom da stvarno pet sezona nije dovoljno. Dugo vremena briljantna humoristična serija o disfunkcionalnoj obitelji bila je na glasu kao jedan od najboljih sit-comova koji su pogodili televizijski svijet. Osim stalne glumačke postave, serija je ugostila mnoge zvijezde iz svijeta showbizza poput Julije Louis-Dreyfus, Lize Minnelli, Heather Graham i Henryja Winklera. Bila je nominirana za sedam Emmyja - za komediju, scenarij, režiju, glumačku postavu, montažu, umjetničku režiju i sporednoga glumca. Osim toga, nominirana je za Zlatni globus za najbolju televizijsku seriju - mjuzikl ili komediju.

No nakon brojnih osvojenih nagrada, serija je ukinuta i premda su mnogi smatrali da projekt zaslužuje barem još jednu sezonu. Zadnju riječ dao je Mitchell Hurwitz, vođa produkcijskom tima i redatelj, kada je nakon pet sezona odlučio reći kraj. Na žalost mnogih fanova diljem svijeta, odlučeno je snimiti i filmsko izdanje, ali do dan danas ta odluka nije vidjela svjetlo dana. Postavlja se i pitanje hoće li kreativni tim prenijeti atmosferu malih ekrana na filmsko platno, ako se ikada realizira.

Dodir života i smrti

Bryan Fuller televizijski je genijalac našeg vremena, ali publika kao da ne može prepoznati njegovu kvalitetu. Posljednji njegov projekt Dodir života i smrti, koji smo tek nedavno imali prilike gledati na nacionalnoj televiziji, bio je nominiran za preko pedesetak nagrada, od kojih je osvojio čak 18, između ostalog i sedam Emmyja. Iako je prikazivana samo u dvije sezone, podigla je veliku prašinu u televizijskoj industriji. New York Magazine proglasio ju je zabavnom, maštovitom i inteligentnom, a kritičar Timea James Poniewozik svrstao ju je na peto mjesto najboljih novih serija 2007. već nakon njezinog prvog emitiranja.

Za sve one koji nisu pratili seriju, u središtu radnje je Ned, mladić koji peče pite i vodi restoran Pite Hole i koji uz to ima neobičnu sposobnost oživljavanja mrtvih koju je otkrio još kao dijete. Nedova magična moć ima i svoju cijenu: ako istu osobu dotakne još jednom, ona je zauvijek mrtva, a burtonovsko-gotička priča može početi.

Kao što smo rekli na početku priče, Fuller je jednostavno genijalni baksuz kojeg publika ne može barem za sada još prepoznati. A svi znamo kako to ide, nema publike, nema para za daljnje emitiranje.

Studio 60 on the Sunset Strip

Aaron Sorkin, autor 'Zapadnog krila' odlučio se za novi projekt nakon raznih avantura koji su likovi proživljavali u Bijeloj kući. Nova serija prije samog pokretanja bila je jedan od najočekivanijih TV projekata koji su se trebali pojaviti na malim ekranima. Radnja je pratila živote autora popularnog showa nalik Saturday Night Liveu, a uz odličan scenaristički tim okupila je izvrsnu glumačku postavu, s poznatim i manje poznatim imenima poput: Bradley Whitford, Matthew Perry, Amanda Peet, D. L. Hughley i Sarah Paulson. Pilot-epizoda davala je obećavajuće rezultate, preko 13 milijuna gledanja i odlične kritike.

Za ovu seriju sve je pošlo krivo kada se pojavilo nekoliko sličnih projekta u isto vrijeme. Nakon što su se pojavila Televizijska posla, s vrlo sličnom temom, svima je bilo jasno da ne mogu obje opstati. Nažalost, nakon samo prve sezone Studio 60 on the Sunset Strip je ugašen. Jedini zaključak koji možemo donijeti je, u krivo mjesto i u krivo vrijeme.

Firefly

Kada je na web stranici časopisa New Science objavljena anketa najboljih SF serija svih vremena, mnogi su se iznenadili kada se na prvom mjestu pojavio Firefly, a ne 'Zvjezdane staze'. Radnja je pratila grupu odmetnika koji brodom Serenity istražuju novi zvjezdani sustav godine 2517. Iako su prijašnji projekti Jossa Whedona poput legendarnih 'Buffy' i 'Angel' bili hitovi, kombinacija SF-a i vesterna za prosječnog gledatelja bila je ipak malo previše. Nažalost, serija je ukinuta vrlo brzo.

Osim neobičnog spoja žanrova koji nije privukao gledateljstvo, u ovom slučaju televizijska kuća učinila je ogromnu grešku. Umjesto da pusti smisleni Whendonov pilot, zahtijevali su da se krene s epizodom u kojoj ima malo više akcije. Iako je autor zamislio seriju kao projekt dug sedam sezona, to se ubrzo pretvorilo u 11 epizoda nakon što je Fox zaključio da šačica manijakalnih fanova ne donosi novac.