tportal.hr

Zagreb
+3
Osijek
+4
Pula
+2
Rijeka
-
Zadar
+9
Split
+9
Dubrovnik
+9

NOVA SEZONA

'Igra prijestolja' – nakon zime, stigao je i rat

Pogledali smo prve dvije epizode 'Igre prijestolja', uzbudljivih 'srednjovjekovnih Sopranosa' koji su se dijelom snimali i u Hrvatskoj

Datum objave:
30.3.2012 7:27

Zadnja izmjena:
30.3.2012 9:33

Vezane teme

Iako je i prije premijere bila poprilično očekivana i jahala sjajan hype, nitko nije mogao očekivati da će serija 'Igra prijestolja' biti toliko dobar, uspješan i nama relevantan projekt – barem ne kada smo lani posjetili HBO-ovu ekskluzivnu kinoprojekciju prve dvije epizode serijala u koji se puno toga ulagalo i na koji se još više toga polagalo. A nakon čega se pred nama otkotrljala ne samo jedna sjajna sezona na malim ekranima, već je odmah potom krenulo i snimanje drugog velikog poglavlja, novih deset epizoda odrađenih dobrim dijelom i na hrvatskoj obali, s Dubrovnikom kao jednom od najvažnijih lokacija.

Start druge sezone premijerno smo i ove godine pogledali na velikom platnu, sinoć, u novoj projekciji para uvodnih epizoda, nastavka sage o sukobu obitelji i klanova u svijetu čelika, snijega, vukova, čudovišta i... zmajeva. Ali ne, ovo i dalje nije gradivo za djecu i klasične ljubitelje sterilnih bajki, kao što su toga vjerojatno i svjesni svi ljubitelji literarnog izvornika Georgea R. R. Martina. Oni znaju što slijedi. Ostalima nema potrebe nabacivati spojlere.


Ali sudeći po prve dvije epizode druge sezone, koja na hrvatskom HBO-u kreće 2. travnja, koncept ekranizacije ostaje netaknut u svojoj kombinaciji nemilosrdnih političkih intriga i lagane fantazije uronjene u feudalnu prljavštinu.

Fant-realizam 'Igre prijestolja' ponavlja sve trikove koje od HBO-a možete očekivati – još više rubno eksplicitnog seksa, nasilja u rasponu od klanja odraslih do rezanja grkljana malih beba te generalno beskompromisnog oslikavanja svijeta koji, iako generalno eskapistički i oslonjen o fantasy izvan linije službene povijesti, jest okrutan za uroniti, koliko i zabavan za gledati.

Bit će ovo još jedno zanimljivo putovanje.

182729,151814 ,149855,149095

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


RTL

Preporučujemo

Vedrana Knežević

tportal.hr

tportal.hr

Boris Banović

Vanda Winter

Helena Šopar

Još videa

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr