tportal.hr

Zagreb
+3
Osijek
+2
Pula
+15
Rijeka
+10
Zadar
+12
Split
+14
Dubrovnik
+14

NOVA SEZONA

'Igra prijestolja' – nakon zime, stigao je i rat

Pogledali smo prve dvije epizode 'Igre prijestolja', uzbudljivih 'srednjovjekovnih Sopranosa' koji su se dijelom snimali i u Hrvatskoj

Datum objave:
30.3.2012 7:27

Zadnja izmjena:
30.3.2012 9:33

Vezane teme

Iako je i prije premijere bila poprilično očekivana i jahala sjajan hype, nitko nije mogao očekivati da će serija 'Igra prijestolja' biti toliko dobar, uspješan i nama relevantan projekt – barem ne kada smo lani posjetili HBO-ovu ekskluzivnu kinoprojekciju prve dvije epizode serijala u koji se puno toga ulagalo i na koji se još više toga polagalo. A nakon čega se pred nama otkotrljala ne samo jedna sjajna sezona na malim ekranima, već je odmah potom krenulo i snimanje drugog velikog poglavlja, novih deset epizoda odrađenih dobrim dijelom i na hrvatskoj obali, s Dubrovnikom kao jednom od najvažnijih lokacija.

Start druge sezone premijerno smo i ove godine pogledali na velikom platnu, sinoć, u novoj projekciji para uvodnih epizoda, nastavka sage o sukobu obitelji i klanova u svijetu čelika, snijega, vukova, čudovišta i... zmajeva. Ali ne, ovo i dalje nije gradivo za djecu i klasične ljubitelje sterilnih bajki, kao što su toga vjerojatno i svjesni svi ljubitelji literarnog izvornika Georgea R. R. Martina. Oni znaju što slijedi. Ostalima nema potrebe nabacivati spojlere.


Ali sudeći po prve dvije epizode druge sezone, koja na hrvatskom HBO-u kreće 2. travnja, koncept ekranizacije ostaje netaknut u svojoj kombinaciji nemilosrdnih političkih intriga i lagane fantazije uronjene u feudalnu prljavštinu.

Fant-realizam 'Igre prijestolja' ponavlja sve trikove koje od HBO-a možete očekivati – još više rubno eksplicitnog seksa, nasilja u rasponu od klanja odraslih do rezanja grkljana malih beba te generalno beskompromisnog oslikavanja svijeta koji, iako generalno eskapistički i oslonjen o fantasy izvan linije službene povijesti, jest okrutan za uroniti, koliko i zabavan za gledati.

Bit će ovo još jedno zanimljivo putovanje.

182729,151814 ,149855,149095

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Preporučujemo

tportal.hr

tportal.hr

Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr