TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Red Carpet pretjerao s prilogom o 'Tuđmanovima'

27.03.2012 u 12:24

Bionic
Reading

Prvo je u sinoćnjemu 'Red Carpetu' emitiran prilog Fani Stipković u kojemu se osuđuje tračanje, što je toliko licemjerno da mi još cure suze od smijeha, ali zatim je prikazano nešto zbog čega je sav smijeh utihnuo. Momak po imenu Igor Tuđman, koji se ponosno hvali time da je 'iz predsjedničke loze', uredno je pred kamerama RC-a izjavio da bi svoju djevojku, kad bi ga prevarila, GEPEKIRAO. Zatim je uslijedila tučnjava, razbijanje i urlanje iza zatvorenih vrata. Drugim riječima, 'Red Carpet' je fakat dosegnuo dno

Svaki put kada nakon dulje pauze odlučim pogledati ‘Red Carpet’ dočeka me neko neugodno iznenađenje. Tako je bilo i sinoć. Ne mislim pritom na ukazanje duha Božića davno minulih u obliku Nikoline Pišek, jer sam za debilan potez u kojemu je zamijenila mnogo simpatičniju Anu Stunić znala i nije me iznenadio. Ne mislim čak ni na odvratnu kiselinu koja mi se stvori svaki put kada vidim Danijela Delalea na televiziji – jer mi njegova pojava naviješta skori dolazak ponedjeljka i radnoga tjedna. Sve su to već stare fore i navikla sam na njih.

Ono što me, međutim, sinoć u 'Red Carpetu' (uključujem sarkastičan ton) razgalilo (isključujem sarkastičan ton) bila su dva priloga: onaj u kojem je Fani Stipković govorila o štetnosti trača te onaj u kojem je novi hrvatski jetsetterIgor Tuđman govorio o gepekiranju žena.

Zagrijmo se prvo s onim manje odvratnim. Fani Stipković i zgražavanje nad tračanjem. Odlučila je, dakle, RC-ova Fani pokazati svijetu i gradu kako je tračanje štetno i koliko su forumsko-portalski tračeri zli pa je na neki forum pustila lažnu vijest o tome da je ona, rodonačelnica istraživačkog novinarstva Nove TV – trudna. Uslijedili su svakojaki komentari i trač se proširio, a ona je pred kamerama cvala od zadovoljstva jer je time, kao, dokazala nekakvu poantu. Tračanje je zlo, reče Fani, a 'Red Carpet' će nas svojim primjerom povesti u bolji svijet – gdje psiholozi objašnjavaju da su tračeri dno, a na ekranu se prostire cvjetna livada bez trača i zlobe, samo s dobro provjerenim i relevantnim vijestima

Zar Fani i 'Red Carpet' doista misle da im se publika sastoji samo od žrtava teške amnezije? Da se nitko ne sjeća njihovih tračerskih eskapada, izmišljanja zvijezda, javljanja iz raznih špajzi, razgolićivanja starleta, kopanja po brakorazvodnom smeću i plaćanja luksuznog vjenčanja radi bolje gledanosti? Osim toga, bez obzira radi li se o eksperimentu napravljenom radi efektnog (i krajnje licemjernog) priloga – Fani nam je pokušala reći da je izmišljanje lažnih priča o ljudima štetno – tako što je izmislila lažnu priču i pustila je u javnost? Ja bih inače radije branila haške optuženike nego internetsko-forumske tračere, ali u ovom slučaju ne mogu ne podići obrvu u smjeru novinarske pravednice Fani. Fora joj je bila na tragu toga da ode u narodnjački klub, otpjeva novi hit skidajući se pritom u toples, a onda snimi prilog u kojemu se zgraža nad time kako su fanovi narodnjaka stoka bez ukusa.

Gepekiranje mozga

No Fani je sa svojim eksperimentom bila još mila majka i sinoćnji bi 'Red Carpet' s njezinim čuđenjem nad tračem koji je sama izmislila bio samo smiješan da nije uslijedio prilog o 'pjevačkom i jetsetterskom paru' Igoru Tuđmanu i Nataši Ivkošić. Gotovo nimalo neću pretjerati ako vam kažem da mi je zbog gledanja toga užasnog, strašnog i doista gadljivog priloga - donji dio čeljusti završio na parketu. Ni sada mi, dobrih dvanaest sati poslije, nije jasno kako je moguće da se takvo što našlo na televiziji, a da još uvijek nema reakcije svih onih pravobranitelja, telekomunikacijskih vijeća i agencija koji se inače onesvješćuju od hipertenzije čim netko zapali cigaretu na ekranu ili kaže more bre?

O čemu je riječ? Momak po imenu Igor Tuđman, koji se ponosno hvali time da je iz predsjedničke loze, kao da je riječ o pasmini ili poljoprivrednom soju – u 'Red Carpet' je dofurao ljubav svojeg života, Natašu Ivkošić, s kojom snima pjevački duet. Na prvi pogled – ništa novo i ništa posebno. Dvoje intelektualno prikraćenih luzera traže svoje mjesto pod estradnim suncem i 'Red Carpet' im u tome svesrdno pomaže, inscenirajući razne situacije za koje zna da su zanimljive onim istim tračerima nad kojima se u prethodnom prilogu zgražala Fani Stipković. Nataša pući loše napuhane usnice, Igor se znoji pred kamerama i arogantno tvrdi da je neprikosnoveni pripadnik jetseta, malo stenju u mikrofone, malo se 'vataju pred kamerama i tako to.

No onda nastupa promjena. Nataša navodno prima SMS od bivšeg frajera, to govori Igoru i ovaj na to gubi kompas. Hvata je za ruku, gura prema drugoj prostoriji i vuče iza zatvorenih vrata, gdje počinje razbijačina i čuju se povici: 'Tako ću i tebi zube razbit.' Kamera 'Red Carpeta' prati ih sa sigurne udaljenosti i u trzajnom stilu koji simulira dokumentarac, a čitava je priča ispresijecana snimkama izjava u kojima Nataša kaže da je Igor jako ljubomoran te onom u kojoj Igor kaže da bi Natašu, kad bi ga prevarila – gepekirao, odnosno utrpao u prtljažnik automobila.

Da se ne bismo krivo shvatili – svakome s kvocijentom inteligencije većim od onoga koji krasi pastu za cipele jasno je da je cijela scena namještena. Jasno je to i po lošoj Igorovoj/Natašinoj glumi, ali i po tome što 'Red Carpetu' nije prvi put da za potrebe bolje gledanosti svoje trash perjanice inscenira razne svađalačke prizore. No prizori u kojima kamera prati par do vrata iza kojih se razbija i prijeti šakom u zube te izjave lika koji kaže da bi ženu gepekirao ipak su novi vrhunac i za Delaleov show. I ne, nije smiješno. Otišli ste predaleko. Zauvijek, zauvijek ste izgubili pravo da se zgražate nad bilo kim i bilo čime, bez obzira jesu li to internetske tračare ili netko od ekscesnih estradnjaka, na čijim ispadima u javnosti privlačite oglašivače. Usput, nadam se i da će se raznorazni pravobranitelji, vijeća i agencije barem do kraja radnog vremena probuditi. I da će barem jedanput reagirati na nešto što nije potpuna glupost, nego doista ozbiljna gadost.