TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Žene koje su obilježile televiziju

08.03.2012 u 09:03

Bionic
Reading

Neke kao novinarke, neke kao komičarke, neke na jeziku koji i sami govorimo, neke na engleskom, ali sve su dolje pobrojane žene obilježile televiziju i rijetko tko im ne poznaje lik, ime i djelo. U povodu Međunarodnog dana žena odajemo im počast i navijamo za to da se na malim ekranima pojavi još takvih ikona

Međunarodni je dan žena, dan na koji obilježavamo ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola, pa u povodu toga dana donosimo popis od desetak žena koje su svojim radom i likom obilježile televiziju. Odabrali smo ih iz raznih područja - informativnog, voditeljskog, zabavnog, komičarskog, a dolaze i s dva glavna govorna područja koja konzumiramo na televizijskim kanalima u Hrvatskoj. Svima je, međutim, zajedničko jedno: prepoznajemo ih bez mnogo razmišljanja.

1. MILKA BABOVIĆ
Legendarna sportska novinarka Televizije Zagreb ostat će zauvijek zapamćena kao komentatorica natjecanja u umjetničkom klizanju koja je posebno vodila brigu o gledateljima s crno-bijelim televizorima, ali i kao simpatična članica žirija u plesačko-natjecateljskom serijalu Hrvatske televizije, 'Ples sa zvijezdama'. Mlađe generacije uglavnom ne znaju da je gospođa Milka bila i vrhunska atletičarka, koja je pedesetih godina dvadesetog stoljeća u nekoliko navrata bila proglašavana sportašicom godine. Kako god bilo, Milka Babović jedna je od onih žena koje su obilježile ne samo televizijske ekrane, nego jednu cijelu medijsku epohu.

Milka Babović u emisiji 'Nedjeljom u dva'

2. ROSEANNE
...ili punim imenom Roseanne Barr, kako se predstavljala u početku karijere, za stand-up komičarskih nastupa u šouu Johnnyja Carsona. U tridesetak godina televizijske karijere Roseanne je, bez obzira voljeli je ili ne, pomaknula granice ženskoga angažmana na televiziji. Pokazala nam je da i žene mogu biti duhovite na brutalno ciničan način, da život kućanica iz radničke klase može biti sjajan materijal za kvalitetnu humorističnu seriju te da žena, da bi bila značajna i pamtljiva televizijska ličnost - ne mora biti ni mršava ni utegnuta ni drukčije oblikovana po važećim standardima ljepote.

Scena iz TV serije 'Roseanne' u kojoj Roseanne, Dan i Jackie puše travu

3. HELGA VLAHOVIĆ
Nedavno preminula legenda i jedna od najvećih zvijezda hrvatskoga televizijskog etera bila je jednostavno nezaboravna, a pred televizijskim se kamerama pojavljivala u raznim ulogama: kao voditeljica, kao novinarka, kao urednica, ali povremeno čak i kao pjevačica.

Helga Vlahović pjeva u emisiji 'Obraz uz obraz'

4. FRENCH & SAUNDERS

Iako se ova stavka na popisu sastoji od dvije osobe - britanski komičarki Dawn French i Jennifer Saunders, navodimo ih zajedno jer su zajednički i ostvarile ugled televizijskih legendi. Nasmijavaju nas već desetljećima, kako u skečevima u svojem serijalu 'French and Saunders', tako i u megapopularnoj humorističnoj uspješnici 'Pa, to je fantastično'. Dale su novo lice britanskoj komediji - ono u kojemu se i žene mogu loše ponašati, a ne samo muškarci iz naslova istoimene serije.

French & Saunders kao Amy Winehouse i Britney Spears

5. MIRJANA RAKIĆ

Kad god se govori i kvalitetnom novinarstvu na hrvatskim televizijama, a posebno kada se dotiče vanjske politike, jedno se ime neizostavno spominje - ono Mirjane Rakić, apsolutne legende maloga ekrana i autorice jedne od trenutačno najboljih HTV-ovih emisija, dokumentarno-informativnih 'Reportera'.

Mirjana Rakić u 'Reporterima' o reformi medija

6. CHRISTIANE AMANPOUR

Premda nije osobito omiljena na našim prostorima zbog loših uspomena na događaje o kojima je izvješćivala i zbog kletve da bog da ti Christiane Amanpour pred kućom snimala, ova legendarna CNN-ova, a sada i ABC-jeva reporterka ipak je obilježila jednu cijelu televizijsku epohu. Riječ je o novinarki koja je izvješćivala iz svih svjetskih žarišta, koja je razgovarala sa svim svjetskim liderima, čak i onima do kojih je bilo veoma teško doći, a riječ je i o vrlo upornoj voditeljici intervjua, kojoj je Yasser Arafat svojedobno spustio slušalicu u eteru.

Christiane Amanpour se oprašta od CNN-a 2010. godine

7. BETTY WHITE

...
ili, kako joj tepaju Amerikanci, posljednja preživjela zlatna djevojka jedna je od najdugovječnijih i najstarijih još uvijek aktivnih televizijskih glumica. Poznata kao Rose Nylud u gorespomenutoj humorističnoj seriji o penzionerkama koje zajedno žive na Floridi, danas se pretvorila u pop-kulturnu ikonu koja, osim u seriji 'Ludnica u Clevelandu', glumi i brojnim reklamama, pojavljuje se kao voditeljica na dodjelama nagrada i sjajno se šali na vlastiti te tuđi račun.

Betty White pije votku s Lettermanom

8. DUBRAVKA 'DUCA' MARKOVIĆ

Žena čije se lice neizostavno veže uz glazbu koju je slušala čitava jedna generacija postala je i ostala poznata samo po jednome - po tome što je vodila kultnu glazbenu emisiju 'Hit meseca'. Generacija današnjih četrdesetogodišnjaka Duce se sjeća na svakom tulumu na kojem netko izvuče gitaru i zapjeva hitove iz osamdesetih.

Duca Marković danas

9. OPRAH WINFREY

Jedna od najmoćnijih i najbogatijih žena u Americi nije bila samo voditeljica megapopularnog talk šoua, nego i rodonačelnica čitavog svjetonazora. Kao što bi rekla Liz Lemon iz serije 'Televizijska posla': 'Moja se vjeroispovijest sastoji od toga da činim sve ono što mi Oprah kaže.' Iako za naš ukus ponekad problematična s promoviranjima raznih neprovjerenih i neznanstvenih oblika liječenja, Oprah je dnevne razgovorne emisije u kojima uživaju kućanice - podigla na malo višu razinu od one na kojoj ih je našla. Preporučivala je knjige, zagovarala informiranje o vlastitom zdravlju, promicala prava obespravljenih i siromašnih, ali nas i neprekidno zabavljala.

Oprah Winfrey prisjeća se svoje karijere

10. ŽELJKA FATTORINI

Njezin nam glas nije samo godinama govorio točno vrijeme na telefonskom automatu, nego smo uz nju odrastali. Žena čiji staž na Hrvatskoj televiziji iznosi tek koju godinu manje od postojanja te televizije toplo je lice i predivan glas koji i danas rado vidimo i čujemo, iako je sa svoje zadnje gaže, one voditeljske u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' otišla u mirovinu prije nekoliko godina. Gospođa Žeža, kako je poznaje cijela Hrvatska, uz Helgu Vlahović jedna je od najvećih legendi hrvatskog televizijskog etera i svi je doživljavamo kao člana proširene obitelji.

Željka Fattorini u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' 1996. godine