TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Rekonstrukcija' - brzo potrošiva HR rock-nostalgija

14.02.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatska televizija u sklopu akcije 'prisjetimo se hrvatske rock glazbe' ponedjeljkom i utorkom prikazuje dvije nove emisije posvećene tom zanemarenom segmentu domovinske kulture. Pohvalno. Gledatelje se tako želi podsjetiti da i mi Fendere za rifove imamo te da se u domovini glazbom bave i ljudi koji si nisu dobri sa Škorom. 'Rekonstrukcija' autora Roberta Knjaza i voditelja Danijela Bilića u tom se kontekstu s poznatim hrvatskim glazbenicima prisjeća kako su nastali njihovi najveći hitovi i... nije onoliko zabavna koliko se činilo u najavama

Drago mi je što je Hrvatska televizija za promjenu odlučila svrnuti pogled na domaću rock scenu. Godinama se, naime, pravila da se glazbom na Ovim Prostorima bave jedino one dame i gospoda koji nastupaju na 'Dori', natječu se u showu 'Zvijezde pjevaju' ili su si dobri sa Škorom. Kada bi se rokeri i slične ugrožene vrste i pojavili na prisavskim kanalima, bilo bi to u kasni noćni sat, jednom tjedno na drugom programu. Jad & bijeda.

No sada je stiglo novo doba i iako zapravo ne znam što to točno znači za TV tretman domaće rock i pop glazbe, no HTV je u zimskoj sezoni pokrenuo čak dvije emisije koje se bave upravo tom temom. Jedna je 'Ružiona' utorkom i o njoj čitajte sutra, a druga 'Rekonstrukcija' autora Roberta Knjaza i voditelja Danijela Bilića, koja se emitira ponedjeljkom. Riječ je o emisiji u kojoj se najpoznatiji domaći glazbenici prisjećaju nastanka svojih velikih hitova pa se tako u prvoj epizodi Knjazova ekipa uhvatila Hladnog piva i Mile Kekina, a sinoć se uputila u Dubravu do Jasenka Houre i Prljavog kazališta.

Na prvi je pogled riječ o dobroj ideji. Raja se voli prisjećati grejtest hitova svoje i tuđe mladosti, voli i kada im se priča kak sam bil pijan dok smo to svirali, e, buraz, ne mreš bilivit, a dodaju li se tome duhovite knjazovske najave u tisku, čovjek se mora razveseliti emisiji. Tko bi, uostalom, odolio mamcu u kojemu se kaže da će voditelji Houru pitati nadahnjuju li ga i novi, niskopodni tramvaji jednako kao i stari?

U samoj emisiji, međutim, baš i nema toliko duhovitosti kao u najavama, što je zapravo i razumljivo jer joj je okvir takav - sami glazbenici pričaju o svojim uspomenama, a voditelju i autoru ne ostaje baš prevelik prostor da u to ubacuju svoje štoseve jer, eto, nisu bili tamo kada se stvarala pjesma, priča je takva kakva jest i ako je akteri ne znaju duhovito ispričati, možeš im nad glavu staviti pedeset plišanih slova Re s dvotočjem, neće pomoći. Jednako kao ni tramvaj.

Upravo se to, nažalost, dogodilo i sinoć s Jajom i prljavcima. Osim povremenih polusimpatičnih smjehuljenja Davorina Bogovića, ostatak Hourine ekipe jednako je duhovit,

Povod za najgluplji vic u emisiji: Chuck Norris je znao sakrit suze k'o Marina

rječit i vrckav kao i sezonska viroza, a dok ih je mladi Bilić vozikao niskopodnim tramvajem po Zagrebu te im pokušavao iz usta iscijediti tri zanimljive, i ozračje koje su širili oko sebe bilo je zarazno jedino na onaj način na koji je zarazna i ta zimska boljetica. Jajo se tradicionalno držao kao tužni jazavčar, što bi bio manji problem da sam sebe ne shvaća ozbiljnije od svjetske ekonomske krize, Mladen Bodalec i inače se u rokersku spiku uklapa ko Bara na tečaj transcedentalne meditacije, a u sinoćnjoj je emisiji djelovao kao da je došao ekipi prodati police životnog osiguranja, a siroti je voditelj s takvom ekipom u napadu očaja posegnuo čak i za otrcanom forom s Chuckom Norrisom. Najduhovitija faca u emisiji ispao je vozač kombija.

Sve u svemu, nakon druge je 'Rekonstrukcije' postalo jasno ono na što sam sumnjala već nakon prve - da je riječ o serijalu čija će kvaliteta jako varirati s obzirom na goste u pojedinim epizodama, a to nikada nije dobro. Osim ako se Knjaz i ekipa ne dosjete nečega doista izvanserijskog (a dosad nisu), veliki su izgledi da ćemo u svakoj drugoj emisiji slušati dosadno egotripiranje nekadašnjih legendi hrvatskog rocka, a današnjih nosiocabolova u križima.

O tome da će ih potrošiti nakon jedne sezone da i ne govorimo...