TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Provjereno' ima važniju temu od EU-a - šminku!

20.01.2012 u 15:00

Bionic
Reading

U posljednjih tjedan dana čovjek se ne može okrenuti, a da ne zapne za kakvu prilično blesavu raspravu o EU-u i referendumu koji se održava u nedjelju. Tako je i na televiziji. Osim nadvikivanja euroskeptika i eurofila, od domaćeg programa gledatelju nije baš preostalo mnogo. Zato je jučer uletjelo 'Provjereno' NoveTV. Oni su imali novu i svježu temu. Šminka. I kako nas može ubiti

Avet rasprava vezanih uz referendum o ulasku u EU nadvila se nad Hrvatsku. Zadnjih se tjedan dana ne možeš okrenut' oko vlastite osi a da laktom ne zapneš za kakav letak, internetsku raspravu ili televizijsku emisiju koja govori o tome. I gotovo su sve te rasprave glupe. Ali su zato besmislene i dosadne. Čovjek bi se zbilja morao duboko zamisliti da izdvoji pet najgorih provala o EU referendumu i budućnosti Hrvatske izgovorenih otkad je nastupila referendumska panika pred golom, iako osobno za smijalačke napade preferiram euroskeptične priče iz rubrike 'sira, vrhnja, maslinovog ulja i vidi kako je Mađarima'. No nemojmo se lagati: i neki proeuropejci svakodnevno oduševljavaju histeričnim pucanjem u zrak bez stila, pameti i cilja. Kraće rečeno, živi cirkus

Da sam naivna i lakovjerna, molila sve diljem svijeta izmišljene bogove i boginje (i Stipu Božića pride, tek toliko, da se nađe) – da mi sugrađane spriječe u odlučivanju o ulasku EU na temelju bilo čega izgovorenog u posljednjih tjedan dana. Bilo gdje, a posebno na televiziji. No nisam naivna ni lakovjerna. Znam da će većina Hrvata upravo tako odlučiti. Vjerojatno na temelju izjava one osobe koja im se dan prije referenduma najviše zamjeri na televerzumu. Tako je u Rvackoj valjda još od Pacte Convente. Iako tada nije bilo televizije. Ali već su imali neki narodski ekvivalent, uopće u to ne sumnjam.

No iako mi je muka od referendumskih priča i doista nisam željela pisati o njima, na televiziji je u proteklih tjedan dana gledateljima doista preostalo malo što drugo. Mogli su se još jedino ljutiti na saborske penzionere i kukurikavce koji su im (namjernim ili slučajnim) kasnim paljenjem dopustili krivinu koju su izveli te gledati štogod stranih filmova i serija ne bi li se utješili. Što se bilo kakvog drugog domaćeg programa tiče – suša, glad i pustoš. Samo EU i Kajinoskopija.

Zato sam jučer kao ozebli sunce dočekala 'Provjereno' NoveTV, nadajući se da ću barem tamo pronaći kakvu aktualnu domaću temu koja ili nije o EU ili barem nije o EU s Petrom Vlahovom i Mislavom Togonalom. Prvi dio želje su mi ispunili. Fakat nisu ništa govorili ni o referendumu ni o EU. Zašto i bi? Imali su puno važniju temu. Šminka. I kako će nas sve prije ili kasnije ubiti.

Nema u takvom odabiru teme ničega novog. Riječ je zapravo o segmentu 'Provjerenog' koji me i inače posebno fascinira, a volim ga nazivati 'žanrom popularne panike'. Prosječni gledatelji – nepovjerljivi mlađi penzioneri, kućanice, taksisti skloni teorijama zavjere i zabrinute majke – jednostavno obožavaju takve priloge. Nakon njih još tjednima pričaju o tome koji nas sve svakodnevni predmeti, tvari i roba zlih kapitalističkih stranaca mogu ubiti dok spavamo: fišbajni od grudnjaka rakom dojke, mobiteli zračenjem kroz mozak i tako dalje. Jedan od najnovijih priloga iz te rubrike 'Provjerenog' bio je onaj zbog kojega se sada svi živi boje naranča i limuna jer u njihovoj kori ima pesticida i fungicida, prije koji mjesec bila je neka frka s flomasterima, a sinoć je na red došla šminka.

Za početak, zadivljujuće je i kako su ti sami prilozi koncipirani. Emitiraju se tek pred kraj emisije jer autori, naravno, vrlo dobro znaju da će zbog najave nove 'panike iz frižidera' većina gledatelja ostati uz TV i odgledati cijelu emisiju. No tijekom emisije u barem će se tri navrata, pomoću kraćih džinglova, najaviti frka du jour. Sinoć su nas najave ozbiljnim glasom pitale (citiram po sjećanju): 'Jesu li kozmetičke torbice legla bakterija? Prenose li se bolesti putem testera u parfumerijama? Znate li da kozmetički proizvodi imaju vijek trajanja? Koristimo li trulu šminku?' Već je po tonu bilo jasno da ne bu dobro.

Riječ je o zanimljivoj taktici jer do trenutka kada se prilog napokon prikaže, većini gledatelja više i nije važno što su o najnovijoj panici reporteri 'Provjerenog' doista saznali i provjerili kod stručnjaka. Nakon tri takve sugestivne najave već su i bez priloga, podataka, znanstvenih dokaza i ostalih objektivnih priča zaključili: 'Isuse! Moja će me kozmetička torbica ubiti sačmaricom na spavanju!' i panično odjurili baciti sva sjenila u smeće. Tako je svaki put. Učinci su uvijek isti.

I sam je prilog uvijek snimljen na istu foru. Tri do četiri puta ponavlja se: 'Većina korisnica make-upa ne zna da maskare, sjenila, olovke za oči i sjajila imaju rok trajanja', pa: 'U šminki koja se predugo koristi mogu se razviti bakterije i plijesan', prikažu se tri babe na cesti koje ne znaju na tekućem puderu pronaći rok trajanja i zatim se u kadru izreda nekoliko stručnjaka koji teorijski razmatraju koja sve zelena čudovišta iz reklama za dezinfekcijska sredstva borave u tekućem puderu nijanse broj 20. Od toga se sastoji tri četvrtine priloga i sve do samoga kraja ne otkrivaju se laboratorijski, znanstveni nalazi. Oni gledatelji koji nisu čuli najave i još prije priloga bacili kozmetičku torbicu u nuklearni otpad, sada se koče od straha, uvjereni da su na samrti, i poduzimaju drastične mjere. Vjerojatno i nazivaju susjede, preklinjući ih da učine isto. Da sam sklona pretjerivanju, rekla bih da do kraja emisije na par kvartovskih trgića gore omanje lomače s maskarama.

Tek onda, kada više nitko ne gleda prilog ili ga gleda s nepokolebljivim uvjerenjem da u šminki borave dugorepi streptokoci iz devetog kruga bakterijskog pakla -

Kako očistiti šminku - NIJE bilo u sinoćnjem 'Provjerenom'...

dođu laboratorijski nalazi. Ispadne da se u uzorcima koje su novinari 'Provjerenog' pokupili iz parfumerija i kozmetičkih torbica – baš i nema nekih strašnih mikroživina. No taj je sretan kraj sada potpuno uzaludan. Tih par sekundi u kojima se na kraju priloga govori 'ma, nije ipak tako strašno' nitko neće zapamtiti. Svi će zapamtiti one najave od prije. I o njima će sutradan pričati kolegama na poslu, slati mailove upozorenja o ubilačkoj kozmetici s naznakom PROSLIJEDITE SVIMA KOJE VOLITE i tako do sljedeće 'pop-panike' u 'Provjerenom'.

Sve u svemu, iako je ekipa kolažnog magazina NoveTV zaključila da je kvarljiva šminka u ovome trenutku mnogo važniji problem od bilo čega vezanog uz EU, nakon gledanja toga priloga ipak sam se osjećala isto kao i nakon gledanja 'Otvorenog' i inih EU-tematiziranih emisija ovoga tjedna. Prevareno, izigrano, umorno i mozga iscijeđena praćenjem gluposti. Puno vike, puno panike, puno trivijalnih zaključaka i puno neznanja, a na kraju se nije dogodilo ništa revolucionarno. Laboratorijski nalazi nisu pronašli živine s kojima se ne bismo mogli ni znali nositi. Samo neku nelijepu, ali sitnu i bezopasnu plijesan. Pa sad, ako ste skloni analogijama…