TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Što smo naučili iz TV prijenosa suđenja Sanaderu

03.11.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Pojavio se jutros Drivo u sudnici, sav upicanjen kao da su ga svi modni mačci cijelu noć stilizirali, i rekao da nije on ništa, majke mu, sve je to smjestio Mate Granić. Usput se isfurao i na ratnoga odličnika koji je to dosad, eto, skromno skrivao, ali sada će nas podsjetiti na to kako se hvatao u koštac s Ratkom Mladićem. Županijski je sud nakon tog očitovanja objavio pauzu, a ubrzo potom i prekid izravnog TV prijenosa, no gledateljima su ostali TV komentatori, među kojima je barem jedan rekao nešto što bismo svi trebali zapamtiti i primijeniti u budućnosti

Oči nacije danas su se ujutro (znati)željno uprle prema izravnom prijenosu iz Županijskog suda u Zagrebu, gdje se napokon pojavio Drivo Sanader – Sandy, nositelj svakojakih časnih titula, među kojima se kao najnovija ističe ona s radnim nazivom Imam Tlak Bolji Nego Pola Hrvatske (kraće: Tlaka s Pantovčaka).

Pojavio se Tlaka ovaj put sav upicanjen – odijelo, kravata, cipke-lipke k'o da ga je Modni mačak stilizirao te nimalo kosnut boravkom u bolnici. Odpalamudio je svoje, kao što smo i očekivali, tvrdeći pred sucem i kamerama da nije on ništa, majke mu preko koljena. To njemu podmeću, kleveću ga i lažu, a on će to sad i dokazati pred časnim sudom. Ne osjeća se krivim, što nikoga nije iznenadilo jer, da se osjeća, vjerojatno bi se malo s tim legendarnim tlakom više potrudio. Cijelu je gadariju s Hypo bankom, kaže, složio Mate Granić. Ajd', bogati, baš da vidimo.

No institucije koje rade svoj posao nakon početnog su Sandyjeva izjašnjavanja o nevinosti ko od majke rođenoj najavile pauzu od kojih sat vremena te ubrzo potom rekle da daljnjeg izravnog prijenosa neće biti. Znatiželjnom je gledateljstvu preostalo tek šaltanje po kanalima, sve u nadi da će netko od domaćih televizionara nešto pametno prokomentirati.

Na RTL-ovo se praćenje suđenja ovom prilikom ne mogu osvrnuti jer se ta televizija, nakon izravnog prijenosa Sanaderova početnog očitovanja i sučeve objave stanke, toliko brzo prebacila na 'Večeru za 5' da nisam uspjela uhvatiti jesu li išta zucnuli nakon prijenosa ili nisu. Na NovojTV Mislav Bago stajao je na svojoj uobičajenoj kuli stražari, Markovu trgu, i razgovarao sa Žarkom Puhovskim, koji je primijetio da Drivo sada odjednom ističe svoje ratne zasluge, iako se prije furao na europskog političara koji nacionalnu patetiku i ratna junaštva ne želi uvrštavati u svoj životopis. Zanimljivo zapažanje, ali malo i na tragu otkrivanja tople vode jer naravno da će se sada Sandy pozvati na ratno ordenje kada se pokušava izvući od optužbi da je bio ratni profiter. Mnogo je, međutim, bila zanimljivija druga primjedba Žarka Puhovskog, ona o tome da je ulica zapravo već osudila Sanadera. To je, iako nas se većina slaže s tom osudom ulice, jedna doista intrigantna tema o kojoj bi se dalo napraviti nekoliko desetaka živahnih emisija, ali, naravno, na NovojTV moralo se požuriti s prebacivanjem na jednu od sapunica. Možda se drugi put pozabave fenomenom medijske i javne pravde, koja se odvija izvan sudnice.

HTV je pak u studio doveo sociologa kriminala Renata Matića i upitao ga što očekuje od suđenja. Ovaj je odgovorio da očekuje konačnu istinu, što se na prvi pogled također čini kao otkrivanje tople vode, ali uzme li se u obzir vjera koju pučanstvo općenito ima u pravosudni i druge sustave ove države, tvrdnja je gotovo pa revolucionarna. Osobito kada se sjetimo kako je Iveku The Bivšemu taj isti sud od kojega se očekuje otkrivanje konačne istine - odobrio odgodu suđenja zbog tlaka 150/90, s kojim vam nijedan priseban liječnik neće dati ni dana bolovanja. No Matić je u studiju HTV-a rekao jednu drugu stvar, koja je meni, kao običnom gledatelju, zazvučala kao jedna od najvažnijih tvrdnji izrečenih prigodom suđenja visokotlakašu iz Remetinca. Kazao je da očekuje da će građani Republike Hrvatske tijekom toga suđenja napokon uvidjeti da osobe kojima su se njihovi suradnici klanjali, a građani ih doživljavali kao velike vođe – nisu ništa drugo nego obični, nesavršeni ljudi prepuni mana. Drugim riječima, da nam nikakvi lideri, obasjani suncem savršenstva i obožavanja podanika – u demokratskom društvu nisu potrebni.

Pa sad, kakav god ispao Tlaka s Pantovčaka nakon što na njemu institucije odrade svoj posao – kriv kakvim ga je već proglasila ulica, prav kakvim se sam smatra iza svih ratnih odličja ili negdje između, HTV me ugodno iznenadio puštanjem takve izjave u eter. Jer to je ono što bi nam svima u Hrvatskoj suđenje Sanaderu trebalo značiti, zajedno i sa svim ostalim sudsko-kriminalnim fenomenima na državnome Olimpu. Vođe, alfa-lideri, očevi nacije i ine kultne figure trebaju nam kao ribi bicikl. Ili, da citiram jednu popularnu pjesmu iz svoje mladosti: Ne vjeruj u idole, sve je to biznis, sve je reklama, sve je to trik.

Sanader na sudu