A NAJČUDNIJI TALENT JE...

Prije 'Supertalenta' nismo ni znali za ove stvari

03.11.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Kratkim pogledom na šaroliku lepezu talenata u trećoj sezoni 'Supertalenta' pred nas su iskočili čudnovati štrumfovi, egzotične gange, gusle i štošta još, zbog čega smo brže-bolje prokopali prve dvije sezone u potrazi za još čudnijim talentima

Upravo štrumfovi nagnali su nas na misao da će treća sezona ponuditi gledateljima najšarolikiju paletu čudnovatih talenata, no naše malo istraživanje brzinski nas je razuvjerilo.

U prve dvije sezone Supertalenta domaći gledatelji su se prvi put susreli s nevjerojatno moćnom gomilicom čudnovatih poslova, sportova i drugih načina kreativnog izražavanja, a neki od njih su vam se toliko svidjeli da su čak i pobijedili. No, manje priče, više (re)kreativnih čuda i čudesa.

Prvo pa muško – twirling

Prva sezona 'Supertalenta' završila je slavljenjem twirlinga, sporta za koji je prije 'Supertalenta' rijetko koja osoba s ovih područja uopće čula. Riječ je, kako stoji na stranicama jednog Twirling kluba, o 'sportskoj disciplini koja sadrži elemente akrobatike, plesa i manipulacije štapom, a koja se najvjerojatnije razvila iz mažori plesa'. Razlog slavljenja je jedinstveni Tihomir Bendelja koji nas je oduševljavao svojim veseljem i gotovo opipljivim zadovoljstvom dok je 'tvirlajući' scenom dotvirlao do pobjede.

Rijetka zvjerka – gyrija

Zamijenimo li twirling-štapić utegom, razigrane plesne pokrete ponešto prizemnijim i tromijim, dobili smo rusku vještinu žongliranja 12 kilograma teškom metalnom kuglom gyrijom. Tu u potpunosti nam stranu i opako egzotičnu vještinu pokazao je u drugoj sezone Hilmija Jakupović

Motorka nježnog srca

Nakon rasplesanog utega, zadržimo se još malo na muškim alatkama nježnog srca. Josip Župarić pojavio se na audiciji 'Supertalenta' ni više ni manje nego s motorkom. I umjesto da zajedno demoliraju scenu, stol, gledalište i ostale drvene dijelove kazališta, oni su – kiparili.

U nekoliko bučnih i jednako vještih pokreta, Josip i motorizirana prijateljica izdubili su Isusa u drvetu.

Raspjevani list

Znatno suptilniji bio je Tomo Miković koji se na sceni pojavio s buketom lišća i – zasvirao. Na listu, normalno. Tu tradicionalnu tehniku sviranja naučio ga je djed jer je to, kako je rekao Tomo, bila jedina zabava u selu. S obzirom na pokazano, Tomo je zasigurno bio glavni šarmer, odnosno, da se poslužimo glazbenom terminologijom, prvi list sela.

Jodolodehihi

Da i glas može biti čista egzotika, pokazala je Mateja Talajić koja je u 'Supertalentu' zajodlala. Inspiraciju za nama poprilično egzotično jodlanje nije pronašla u eventualnim tirolskim korijenima, već u jednoj epizodi slavnog nam Baltazara. Idemo svi – jod, jod, jodltazar, jod, jod, jodltazar…

Raspjevani sanskrt

Uz sva naša narječja i dijalekte, naglasne i izgovorne posebnosti, neizbježan engleski jezik i bliže mu i dalje inačice, osječka odgajateljica Aleksandra Kovač Malenica odlučila je u 'Supertalentu' zapjevati na sanskrtu. Sveti indijski jezik Aleksandra je obogatila tradicionalnim indijskim instrumentom harmonijem, što je upotpunilo čistu zvučnu egzotiku.

Rasplesana boginja

Kad smo već na indijskom teritoriju, zadržimo se još malo. Ivana Najev na sceni je egzotičnim izgledom i plesnim pokretima prizvala indijsku mistiku plesom božice Šive. Indijski ples Ivani je već otvorio vrata Bollywooda, tako da će kroz nekoliko godina u njezinim pokretima uživati i Indijci.

Kad se trbuh i zmija prepletu

Iako trbušni ples i nije neka egzotika, Zagrepčanka Ana potrudila se da mu pridoda egzotični začin u obliku zmije. Ana i zmija ritmički su se na audiciji izvijale jedna oko druge, plašeći sve nas s manjkom egzotičnih stanica.

Kad muški trbuh zapleše

Ponovimo prethodnu konstataciju – 'trbušni ples i nije neka egzotika'. Nije ako ga izvode dame mekih pokreta i razigranog struka, no svakako jest ako to čini – muškarac.

Kad se pojavio u zlatnom plaštu ispod kojeg je prodirala crna mrežasta majica i dežmekasti torzo, Vjekoslav Didović prizvao je tek osmijehe žirija, no kad je zaplesao, svi su ostali bez riječi.

Poetičan ples obogaćen razigranim pupčanim uvijanjima Vjekoslava je vinuo među zvijezde druge sezone, otvorivši oči svim tvrdim tradicionalistima.



Četveronožni John Travolta

Na plesnom podiju u prve dvije sezone vidjeli smo gotovo sve – od grupnih plesača do pojedinaca, od suvremenog plesa do čiste egzotike. Točku na i stavila je Nessa, dvogodišnja ovčarka koja je uz svoju sudružicu i 'koreografkinju' Maju Terzić pokazala nevjerojatan osjećaj za pokret, poslušnost, ritam i ostale odlike četveronožnog plesa. Egzotika koja se širi van ljudske vrste.

Tihomir Bendelja u akciji