TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Provjerenim' protiv otmičara!

09.09.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Na program NoveTV sinoć se, nakon ljetne stanke, vratilo 'Provjereno', vrhunska domaća kopija tipičnog američkog 'infotainment' kolaža u kojem se prikazuje red ozbiljnih priloga, red paničarskih 'flomići će vam ubiti djecu' histerija, red priloga u kojima se pomoću trač-štikleca sa stranih servisa obilježavaju događaji iz nedavne povijesti (rušenje njujorških Blizanaca), a na kraju nas se, kao da je riječ o uobičajenoj pojavi - uči kako se izbaviti iz lisičina i sličnih uzda kada nas otmičari zauzdaju i spreme u prtljažnik automobila. Uz 'Provjereno' nas ništa ne smije i ne može iznenaditi

Nakon što nas je u sinoćnjem Dnevniku još jedanput podsjetila na ključne vijesti tjedna, koje se, dakako, sastoje od historijskog značaja tvitanja Beyonceine sestre o Hrvatskoj te pronalaska psa s najduljim ušima na svijetu – NovaTV u svoj je program vratila i 'Provjereno', emisiju koju ne baš s punim pravom nazivaju informativnom, ali je potpuno točno nazivaju i magazinom. I u jučerašnjem je, naime, 'Provjerenom', baš kao i u svakome, bilo svega i svačega, k'o u pravom skladištu.

Da me se ne bi pogrešno protumačilo, nemam ništa protiv 'Provjerenog'. Dapače, skroz mi je cool. Podsjeća me na originalnost domaćeg TV življa, koje s golemim oduševljenjem kopira američke emisije poput Datelinea, a zajedno s tim kopijama preuzimaju i onu divnu mješavinu doista informativnog sadržaja s trivijalnom zabavom i zrncem senzacionalizma koju su ljudi s engleskog govornog područja nazvali infotainmentom. 'Provjereno' je hrvatski šampion infotainmenta, u to nema apsolutno nikakve sumnje jer gotovo u svakoj emisiji prati isti obrazac: red ozbiljnih priloga u kojima se govori o stvarnom problemu, red histeričnih panika iz rubrike kako-će-vas-vaš-grudnjak-dopreksutra-ubiti-ako-ne-budete-pazili, red priloga preuzetih sa svjetskih servisa i prevedenih na hrvatski te na kraju - red čistoga čudaštva.

Tako je bilo i sinoć. Uz 'Provjereno' smo obilježili desetu godišnjicu napada na njujorške Blizance, spominjući se pritom da 'nakon tog napada više ništa nije kao prije', ali ne dobivajući nikakvu pravu televizijsku, pa ni magazinsku ilustraciju te frazetine, nego samo tabloidsku priču o ženi koja je izgubila cijelu obitelj pri rušenju tornjeva WTC-a, a onda se preobratila na islam. I slikovnu identifikaciju lika koji je teroriste naučio upravljati zrakoplovom. Istinabog, tim ljudima u životu doista ništa nije isto kao prije, ali nije baš previše jasno ni zašto bi to ikome pred ekranima Nove TV zbog bilo čega bilo zanimljivo i informativno. Jasno je, međutim, zašto smo odgledali baš te priloge. Zato što je lakše preuzeti pričicu s nekog stranog servisa nego se potruditi i napraviti svoju priču o tome kako to, recimo, nama, ovdje više ništa nije isto kao prije 11. 9. 2001. No za to treba vremena i truda, a infotainment frkće nosom na oboje.

No kao što rekoh na početku, 'Provjereno', a ni infotainmentne sastoje se samo od takvih gluposti za ubijanje minutaže. Imaju oni i svojih dobrih strana, pri čemu iz sinoćnje emisije valja istaknuti prvi i glavni prilog, onaj o tome kako tvornica u Dugoj Resi već godinama truje svoje susjede, a to odbija priznati i još se putem lijepo uređene PR-tete pravda da sve radi po zakonu. 'Provjereno' često ima takve priloge i zbog njih zaslužuje svaku pohvalu, kako u novinarsko-televizijskom smislu, tako i u kontekstu podizanja društvene svijesti o određenim problemima, pa makar oni na prvi pogled djelovali tek lokalno i komunalno.

Nije im bio loš ni prilog u kojem je novinar uz pomoć stručnjaka za takve stvari (ne znam kako bih ga nazvala) gledateljstvu pokazao kako se izvući iz lisica ili konopa kojim ih vezuju otmičari. S jedne strane čisti fluff piece, kako trivijalne priloge za popunjavanje vremena nazivaju američki televizionari, s druge je strane, za one koji gledaju malo dublje od piksela na LCD-ekranu, upravo taj prilog bio prekrasna ilustracija perverznog vremena u kojemu živimo. Nekada se u sklopu informativnih žurnala davalo upute kako gnojiti balkonsko bilje, kako sigurnije voziti po snijegu ili kamo se skloniti u slučaju potresa. Sada nas, potpuno u istome duhu kao i u tim štiklecima za ništa-nas-ne-smije-iznenaditi situacije te potpuno istim vedrim tonom kao i u minutama posvećenim vrtlarskim previranjima – upućuju kako preživjeti okolnosti kakve smo do jučer viđali samo u akcijskim filmovima. Nije li to upravo predivno? Ubuduće očekujem i kratke upute za obranu od silovatelja, brz vodič kroz birtijske tučnjave, ubrzani tečaj anti-trač strategije u uredu i deset kratkih koraka za uspješnu obranu od blentavih TV priloga četvrtkom.

Iste upute kao i u sinoćnjem 'Provjerenom', ali vezane uz mnogo veseliju situaciju...