SKUPIH PET MINUTA SLAVE

Na što se sve sudionici BB-a obvezuju ugovorom?

10.06.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Portal Dnevno.hr došao je u posjed ugovora između RTL televizije i sudionika Big Brothera i nazvao ga monstruoznim

'Ovime jamčim da članovi moje obitelji i ja nećemo smatrati RTL odgovornim za eventualne psihičke i fizičke smetnje, bol, patnju i sve druge negativne efekte koji bi mogli nastati kao posljedica mog sudjelovanja u Projektu i iz popratnih aktivnosti vezanih uz Projekt. U tom smislu izričito jamčim da neću postavljati zahtjeve za naknadu štete, pokretati sudske sporove, istupati u javnosti ili poduzimati bilo kakve radnje koje bi RTL-u mogle uzrokovati štetu, kako materijalnu, tako i nematerijalnu', stoji u ugovoru koji je Dnevno.hr objavio na svojim stranicama.

Ugovor je portalu ustupio pedagog i sociolog Zlatko Miliša koji je, između ostaloga rekao: 'Iz ugovora koji mi je za potrebe istraživanja ustupio jedan od bivših sudionika emisije jasno je vidljivo je da su sudionici dopustili producentima da postanu vlasnici njihovih života do smrti. Obavezali su se, osim toga, da najmanje pet godina nakon završetka emisije (u Nizozemskoj i nekim drugim zemljama taj je rok deset godina) neće nikome pričati što im se sve događalo u Big Brother kući i kakve su posljedice po njihovo zdravlje nastale nakon tog šoua. Radi se, dakle, o teškom kršenju prava na privatnost i dostojanstvo osoba, zbog čega taj projekt možemo nazvati psihološkim kanibalizmom, odnosno možemo govoriti o Velikom bratu kao o žderaču ljudskih sudbina.'

S RTL-a su nam neslužbeno rekli da su sporni dijelovi ugovora u funkciji zaštite RTL-a koji bi bez njih postao meta brojnih tužbi te da je ovakvo čitanje ugovora preširoka interpretacija stvari. 'Ugovor se odnosi isključivo na događaje u kući. Na primjer, Nirmal prepričava kako je Soraja istukla nekog na ulici. To nije provjerena informacija, mi je prikažemo u emisiji i onda se ispostavi da je laž, samim time može doći do tužbe', rekao nam je izvor.