ROBERT ŽMIRE

Već sada kuhamo bolje od 90 posto hrvatskih kuhara

08.06.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Robert Žmire uvjerljivo je pobijedio u našoj anketi najboljeg kuhara u 'Masterchefu', što nas je ponukalo da porazgovaramo s njim o šouu, kolegama po kuhači, žiriju, kuhanju i planovima

Od početka ste isplivali do pozicije favorita, što je potvrdila i anketa na tportalu, na kojoj ste uvjerljivi favorit za pobjednika. Osjećate li pritisak favorita?

Ne, naprotiv, uopće ne osjećam pritisak. Znam se nositi sa stresom jer 20 godina radim kao konobar i znam se nositi sa svime. Borim se do kraja, bio favorit ili ne. Za mene je krajnji rezultat krajnji rezultat.

Dobar dio šoua nije se osjećala natjecateljska napetost, no u posljednjih nekoliko tjedana to se snažno izmijenilo. Kako se nosite sa stresom ispadanja?

Nije stvar u tome da se stvara velika konkurencija, nego se s porastom naše kvalitete podigla i ljestvica žirija. Jasno da su eliminacijski izazovi breme, sigurno jesu zbog rizika da ispadneš.

Je li kuhača teža kad je na kocki više?

Naprotiv, navikli smo se na sve, i na vremenski limit i na kamere. Nakon toga kuhanje ostaje kreativnost neke osobe, koncentriraš se na to, a ostalo se zaboravlja.

Kakva je posljednjih dana i tjedana atmosfera u kući? Osjeća li se napetost?

Uopće nema napetosti, sve je ljepše što nas je manje. Svi se zajedno zabavljamo, kuhamo i jedemo zajedno. Što nas je manje atmosfera je sve bolja.

Konkurencija za titulu brojčano je sve manja, ali i sve bolja. Tko vam je najbolji kuhar u kući te s kim biste otvorili restoran kad biste bili u mogućnosti?

Vedran Beg, zato što jedan drugog inspiriramo. Njegov osjećaj spajanja hrane na tanjuru potiče me na to da ostvarujem bolje vlastite rezultate. S njim bih i otvorio restoran. Čak smo se zafrkavali da bismo trebali otvoriti jedan u Koprivnici. Smatram da je on dobra i kompetentna osoba s kojom bih mogao ostvariti suradnju kad bih trebao.

Kako gledate na cijeli šou 'Masterchef'? Koliko ste osobno profitirali od njega?

Još traje šou, ali već jesam profitirao jer sam ušao kao amater, a sad se osjećam kao poluprofesionalac. 'Masterchef' je najbolji šou koji je prikazan u Hrvata jer je realan i konceptualno odličan.

Koliko ste naučili od žirija? Od koga najviše?

Svaka čast žiriju. Da nije bilo njih i njihove kvalitete, definitivno bismo svi manje naučili. Stimulativno su djelovali na nas i od amatera stvorili poluprofesionalce, pogotovo Tom, a time ne umanjujem, naravno, Matinu jednako važnu ulogu.

Koliko ste udaljeni od vrhunskih kuhara? Smatrate li se jednim od njih?

S obzirom na, nažalost, lošu situaciju u hrvatskom ugostiteljstvu, vjerujem da već sada kuhamo bolje od 90 posto onih koji rade u kuhinjama. No možemo se pohvaliti da je onih deset posto stvarno u vrhu jer su vrhunski profesionalci.

Iako gledatelji nažalost nemaju mogućnost probati vaše delicije, već pogled na vas u kuhinji ukazuje na pravog virtuoza. Tko je do emisije 'Masterchef' najviše profitirao na vašem druženju s kuhačom i loncem?

Prijatelji i moja cura, definitivno. A i svi ostali koji su imali mogućnost probati sve što sam spremio do tada, bilo dobro ili loše.

Što planirate nakon šoua? Vjerujete li da će vam se otvoriti prilika da pokažete svoju kvalitetu te da počnete 'živjeti od kuhače'?

Želim da se hrvatska, a pogotovo dalmatinska kuhinja vrati na svoje izvorno i da se time kvaliteta domaće gastronomije poveća. Otvaranje prave dalmatinske konobe, s autohtonom i kreativnom ponudom, ono je što želim.