'MASTERCHEF'

Još jedno ispadanje u kulinarskom šouu

03.06.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Kandidati će ovog petka po već poznatom rasporedu, podijeljeni u crvene i plave timove, pristupiti još jednom napetom Gastro duelu

Ovaj put kandidati imaju zadatak pripremiti tri slijeda jela za posebne goste koji će posjetiti 'Masterchef'. Prije pripreme jela kandidati će krenuti u nabavku namirnica, i  to na tržnicu Dolac. Za šefa plavog tima odabran će biti Matija, a šef crvenih postat će Željana koja nikada do sada, za razliku od Matije, nije bila vođa tima. Neposredno prije kuhanja enolog Jurčić održat će Željani i Matiji predavanje o vinima, odnosno koja se vina sljubljuju s kojim jelom.

Kandidati imaju jedan sat za pripremu jela. Prije početka služenja Matija i Željana gostima će predstaviti svoje menije. Meni plavog tima sastoji se od: hladnog predjela - grdobine koje se poslužuje uz pjenušac, zatim toplog predjela - riblje juha od osam vrsta ribe i glavnog jela - sipe i ombola od orade na domaćoj šalši. Na meniju crvenog tima naći će se škampi na artičokama, tartar od palamide, carpaccio od jakobovih kapica, a glavno jelo će se sastojati od filea grdobine, sipe i lignje na palenti. Osim toga, crveni će poslužiti i dalmatinske smokve na prošeku te kozji sir aromatiziran lavandom.

Gosti koji će kušati i ocjenjivati jela crvenog i plavog tima su Ivanka Rosati, enologinja iz Istra vina i dopredsjednica Društva enologa Hrvatske, Goran Albini Kaminjo, splitsko-zagrebački ugostitelj, Vinko Marinković Puko, ugostitelj, vlasnik konoba u Zagrebu i na Bolu, Rudolf Štefan, vlasnik konobe u Šibeniku, Damir Tomljanović, voditelj restorana Foša iz Zadra, te Dragan Čikoratić, vlasnik konobe Čiho iz Zagreba.

Kod prvog jela gosti će se složiti da je crveni tim bolji. Pritužbe će pasti na riblju juhu, a ono što će presuditi u korist crvenih bit će desert koji ih je osvojio. Tomislav će prokomentirati meni plavog tima: 'Predjelo prekrasno, prezentacijski dio jako lijep, juha se možda malo zamutila, glavno jelo jako lijepo, jedini problem su sljedovi koji su se trebali brže stavljati na tanjur.' Mate će komentirati crveni tim: 'Prezentacijski, fenomenalan napredak i moram priznati fantastičan desert.' Radovan se također pridružio komentarima: 'Usvojili ste konvenciju serviranja za vrhunske restorane. Mislim da je priča o vinu bila dosta dobra, mislim da je u tome Željana bila vrhunska. Jedan od gostiju je rekao da 90 posto restorana kuha lošije nego što su oni skuhali. Jela crvenog i plavog tima ocjenjivat će sedam ocjenjivača uključujući i člana žirija, Radovana Marčića. Koji će tim dobiti najbolje ocjene i zašto, a tko će pristupiti Stres testu i na kraju biti izbačen iz šoua, saznat ćemo u još jednoj uzbudljivoj emisiji ovoga petka.