ZA MALE I VELIKE

Crtići koji su nam obilježili djetinjstvo

21.05.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Iako današnje male ekrane preplavljuju animirani filmovi koji izlaze iz velikih produkcijskih kuća SAD-a i Japana, nekoć su omiljeni likovi hrvatskih mališana bili protagonisti crtića nastalih u europskim zemljama. Često su imali edukativni karakter i dozu inteligentnog humora, za razliku od današnjih produkata punih nasilja. Davno su prošla vremena kada se trčalo doma da se uhvati crtić prije 'Dnevnika', no prisjetimo se omiljenih junaka zbog kojih smo bili prikovani uz male ekrane

La Linea

Radnja priče vrti se oko čovječuljka zvanog Lui i njegovih avantura po jednoj običnoj liniji koja nema kraja. Jednostavni animirani junak osvojio je srca djece i odraslih diljem svijeta, a nastao je u Italiji krajem šezdesetih godina. Autor poznate žive linije je Osvaldo Cavandoli, dizajner koji je slavu stekao u Alfa Romeu, a Lui je je prvotno bio televizijska reklama za tvornicu namještaja. Autor je koristeći najjednostavniju grafičku koncepciju genijalno, samo jednom crtom, napravio crtani lik s dušom i karakterom. 'La linea' je postigla veliki komercijalni uspjeh, epizode su prikazivane u više od 40 zemalja diljem svijeta. Lik Luija se koristio u mnogim reklamama, u pet knjiga, kao i u tisućama ilustracija u raznim časopisima, kalendarima i posterima. Dan danas rado se sjetimo simpatičnog čovječuljka i zapjevamo 'Bajum Badum'.

Stripy

Glavni junak ovog šestominutnog animiranog filma je malo prugasto biće velikog nosa, a postao je sinonim za smijeh. Dakako da je riječ o Stripyju koji u svakoj epizodi skoro umre od smijeha, a njegov zarazni smijeh vrlo često gledatelje dovede do suza. Poznati junak animiranog svijeta nastao je osamdesetih godina u Italiji pod rukom Guida Manulija i Bruna Bozzetta. Stripy je najpoznatiji po svojim uvijek vodoravnim prugama i urnebesnom smijehu, kojim izluđuje mrzovoljnog cirkuskog putnika, da bi na kraju i njega natjerao u provalu smijeha. Koncept crtića rađen je bez dijaloga, čuju se samo zvukovi koji otkrivaju raspoloženje likova. Čovjek koji je posuđivao glas odnosno smijeh Stripyju zove se Carlo Bonomi, a zaslužan je i za zvukove koji proizvodi čovječuljak-linija ili La Linea.

Sport Billy

Kada smo bili mali, sanjali smo da posjedujemo magičnu sportsku torbu iz koje izvlačimo razne predmete. Dječju maštu diljem svijeta, pa tako i u našim krajevima, budio je dječak po imenu Sport Billy koji putuje diljem Zemlje kako bi svugdje promovirao prijateljstvo i sportski duh. Zajedno sa svojim prijateljima, djevojčicom Lilly i psom Willyjem, uz pomoć čarobne torbe uspijeva spriječiti zlu svemirsku kraljicu Vandu i njenog patuljastog pomoćnika Alozja u namjeri da unište sve sportove na planetu. Animirana serija nastala je je 1979. godine pod okriljem producentske kuća Filmation Associates. Nakon što je osvojila europsko tržište, pokorila je Sjevernu i Južnu Ameriku. Koliko se crtić urezao u pamćenje djece osamdesetih, govori i podatak da mu je u našem popularnom sitcomu 'Bitange i princeze' izdana posveta kada Robi u epizodi gdje se zbog hipnoze nađe kao trogodišnjak u koži odraslog čovjeka plače jer na televiziji nema njegovog Sport Billyja.

Štrumpfovi

'Koliko još ima, Papa Štrumpf?' je legendarna rečenica po kojoj pamtimo animirani film o zgodama malih plavih bića koja žive u kućama u obliku gljiva, a vjerojatno ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za legendarni crtić. Davnih pedesetih godina izašli su kao plod mašte belgijskog crtača stripova Peye, no pravu slavu stekli su tek 1981. kada je poznati dvojac Hanna & Barbera počeo raditi na seriji crtića sa štrumpfovima. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf je čarobnjak, a jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Iz epizode u epizodu bore se protiv jedinog neprijatelja Gargamela i njegovog mačka Azriela. Postoje teorije da je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu, s totalitarnim poglavarom Papa Štrumpfom koji nalikuje Karlu Marxu sa svojom širokom bijelom bradom, crvenim hlačama i kapom, inače simbolnom bojom komunizma. Novca nema, svi Štrumpfovi rade koliko mogu i uzimaju koliko im treba. No u dječjim svijetu zauzeli su posebno mjesto bez obzira na političke konotacije.

He-Man i gospodari svemira

On je princ Adam, a društvo mu pravi mačak Straško, no kada izvuče magični mač postaje najmoćniji čovjek u svemiru. 'Sive lubanje silom! Ja imam moć!', uzvikivali su klinci diljem naših prostora pokušavajući se uživjeti u svijet sila dobra i zla. He-Man je fiktivni lik iz serije akcijskih igračaka, no najpopularnija je animirana serija 'He-man i gospodari svemira', producirana u Filmation Studiosu u razdoblju od 1983. do 1985. godine, te ima ukupno 130 epizoda. Za one koji ne znaju, radnja je smještena na Eterniju, zanimljiv planet u dubokom svemiru, glavni junak je mladi princ koji postaje najjači čovjek svemira te brani planet od zlih sila Skeletora. He-Man je ustvari ekranizacija strip-lika Captaina Marvela, prilikom snimanja imali su i psihologa koji se trudio da radnja ne bude prenasilna, a moralne poruke lako shvatljive.

Bipsići

Negdje duboko u šumi pored močvare postoji malen dvorac gdje žive najmanji i najslađi psići na svijetu, Bipsići. Njihov zadatak je čuvanje kraljevskog blaga, kojeg se želi domoći zli kralj Maks uz pomoć svog sluge, dvorske lude Šekija. Ime su dobili jer njihova veličina odgovara visini prosječnog psećeg kolačića. Mali protagonisti odjećom podsjećaju na Robina Hooda i njegovu bandu te baš kao i njihov poznatiji uzor u odijevanju pomažu slabijima i čine dobra djela. No što se tiče same radnje, paralela se povlači i s popularnim Štrumpfovima. Animirana serija nastaje u produkciji studija Hanna-Barbera, prikazivali su se samo jednu sezonu, u 26 epizoda po 10 minuta, ali su ostali zapamćeni kao jedan od simpatičnijih crtića osamdesetih godina.

Blufonci

Svi smo se pitali koja je Misteriozova tajna velike moći, no nikada nismo otkrili. Riječ je o crtiću čija se radnja događala u tajnovitoj šumskoj pokrajini zvanoj Bluffonia, gdje grupica simpatičnih i živahnih životinja pokušava sačuvati zadnje ostatke šume od okrutnog i pohlepnog vladara, tiranina zvanog Misteriozo koji donosi raznoraznu tehnologiju kojom namjerava čitavo šumsko područje pretvoriti u beton. Crtić je bio dosta popularan, a njegova popularnost odrazila se i na stvarni život, pa smo tako imali raznorazne slatkiše s poznatim likovima, bojanke, igračke, pa čak su i senf pakirali u čaše s Blufoncima. Crtić je nastao osamdesetih godina u Nizozemskoj, a iako je išao samo u 13 epizoda, osvojio je mnoga dječja srca i u našim krajevima.

Mali leteći medvjedići

'U šumarku skrivenom medvjeda je mali dom, oni čak i lete, pogledajte!', riječi su legendarne uvodne špice jednog od najpoznatijih animiranih filmova naših krajeva. Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, tamo je dom fantastične zajednice životinja koju predvodi mudri stari medvjed Platon. U tome mu pomažu leteći medvjedići, među kojima najviše Tina i Dado, koji uvijek slušaju njegove savjete. Kreatori likova i serije su Dušan Vukotić Pero Kvesić i Neven Petričić, a počela se proizvoditi još 1988. godine. Crtić nastaje u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji, a primjer je stare škole animiranog filma. Dan danas generaciji koja je odrasla u devedesetim godina ostale su u sjećanju avanture malih medvjeda u borbi za čisti okoliš.

Profesor Baltazar

Profesor Baltazar simpatični je znanstvenik prepoznatljiv po svojem šeširu i užurbanom hodu lijevo-desno kada se pokušava dosjetiti nekog novog izuma. Stanovnici Baltazar-grada obraćaju mu se s neobičnim problemima, a samo tri kapi njegovog čarobnog napitka dovoljne su za rješenje. Događaji i crtež plod su mašte sjajnog Zlatka Grgića Ante Zaninovića i Borisa Kolara. Lik simpatičnog znanstvenika nastao je 1967. godine i snimljeno je 59 epizoda. Serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a zabilježila je solidan uspjeh u inozemstvu. Profesor Baltazar je jedan od rijetkih likova animiranog filma koji svoje i tuđe probleme ne rješava nasilno, već im pristupa razumno i uvijek sve nastoji riješiti maštom, a njegov lik postaje besmrtan.

Nismo zaboravili ni avanture malih bića koja žive pod vodom, Snorkijevca, neobičnog i dobroćudnog Gustava, psa Dašenke, plave zmijice Eustahija Brzića, dvije legendarne meksičke žabe, Ponča i Tora, Loleka i Boleka, francuskog robota Pluka, slovačkog nespretnog dvojca A je to, neobične krave Bus Busa, slovenskog Bojana koji crta sve što mu je na pameti te imaginarnog grada Cipelića i Graškića. Kako to uvijek biva kod ovakvih popisa, nemoguće je spomenuti sve najdraže nam animirane filmove. Stoga nam pomozite, pa recite u komentarima koji film je ostavio posebnog traga na vašem djetinjstvu.