DAJTE IM DA PJEVAJU (POD TUŠEM)

Katja, Meštar i Mirta - novinarski trio od falša

07.04.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Dok Mirta Šurjak svojim čudnovatim nastupima u showu 'Zvijezde pjevaju' izvlači sve vrste osmijeha, komentara i upitnika iz nas, pravi je trenutak da se prisjetimo njenih slavnih prethodnika – jedinstvenih i neponovljivih Katje i Meštra

Posljednje tri sezone showa Zvijezde pjevaju označile su HTV-ove zvijezde koje su svojim čudnovatim glasovnim mogućnostima i neodoljivim nastupnim šarmom poticale kreativnost u uvredama žirija, ali i osvajale glasove publike koja ih je održavala na životu daleko dulje no što su zaslužile nastupima.

Katja Kušec – jedna, jedinstvena i neponovljiva
 
Prva HTV-ova zvijezda koja nam se duboko urezala u srca, glave i uši je Katja Kušec. Novinarka i urednica HTV-ovog informativnog programa najavljena je kao dobra pjevačica, a uz partnera Đanija Stipaničeva kotirala je kao jedan od favorita. I, iako su na kraju ispali tek korak do finala, zabavljajući nas tjednima i tjednima te 2009, već prvi otpjevani tonovi prizvali su u gledateljima želju za čepićima za uši.

'Danas sam luda'


Žiri ih je otpočetka najslabije ocjenjivao, no sve Katjine scenske nastupe, uz nedostatak sluha, gomilu falševa, treme i zaboravljenih stihova, odlikovali su rasplesanost, široki osmijesi i silna scenska energija. Pozitivan dojam pojačavali su šarmantna i duhovita komunikacija sa žirijem, ali i odlična komunikacija s medijima koji su je pretvorili u najveću zvijezdu tog proljeća. Da se Katja nije samo zafrkavala za mikrofonom, pokazuje i ozbiljnost kojom je pristupila showu, uzevši dodatne sate pjevanja i davši sve od sebe.

'Mramor, kamen i željezo'


Bez obzira na nasljednike, Katja je ostala kraljica HTV-ovih raspjevanih zvijezda, no i puno više od toga. Među njene klasike ulaze vrlo osobna i, sigurni smo, duboko proživljena interpretacija domaćih evergrina poput 'Danas sam luda', 'Mramor, kamen i željezo', 'Za ljubav treba imat dušu' i drugih.

'Za ljubav treba imat dušu'

Davor Meštrović Meštar – čista avangarda

Nakon što je Katja napravila novinarsko-zvjezdanu revoluciju u showu, producenti su 2010. godine odlučili stvoriti njen muški pandan. Pažljivim biranjem stigli su do Meštra koji ima sve što treba – šarmantan je, duhovit, omiljen među gledateljima te u svađi s vlastitim glasom i sluhom. Bez obzira na očekivanja, Meštar je, s partnericom Žanamari Lalić, u prvom nastupu uspio šokirati sve, od žirija do publike.

'Jesen u meni'


Prva žrtva bila je 'Jesen u meni', čiji je autor Hus sjedio u žiriju i čudom se čudio, tek potiho mrmljajući u bradu: 'Zašto?' Hus je naknadno zamolio Meštra da se kloni njegovih pjesama, zbog čega je kao žrtva pala pjesma 'Mi plešemo' Prljavog kazališta. Od daljnje sječe hrvatskih rock klasika Meštra je spriječilo ispadanje već u trećoj epizodi, znatno ranije no što smo, s obzirom na Katjin uspjeh, računali. No pokazalo se da je Katja ipak samo jedna te da su Meštrovi nastupi čista avangarda.

'Mi plešemo'

Mirta Šurjak – hod utabanim stazama falša

Ove sezone HTV-ov show je bogatiji za čak dvije HTV-ove novinarke, no kako Melita Hrengek diskretno i vrijedno napreduje u pjevačkim koracima, usmjerit ćemo se na potencijalnu nasljednicu raspjevanih novinara, Mirtu Šurjak. Da je vidi nasljednicom, potvrdila je i sama Katja koja je iz gledališta vrlo živahno zapljeskala na njen prvi falš.

'Kad mi dođeš ti'


Nastup ispunjen falševima (koji se u ovom veselom novinarskom društvu nameću kao najuočljivija konstanta), grubog i nepreciznog glasa, Mirta je, u društvu Alena Nižetića, popravila vizualnom pojavom, uspješno okrenuvši oči medija i javnosti prema sebi te nadživjevši Meštrove tri epizode. Koliko će potrajati, nismo sigurni, no sudeći po prošloj sezoni, čini se da publika u showu ipak preferira pjevačku umješnost ispred vizualne i razgovorne. Barem se nadamo da je tako. Zasad, kao žrtve Mirtine interpretacije, pale su balada 'Kad mi dođeš ti' Jasne Zlokić i Olivera Dragojevića, 'Kiss and say goodbye' te 'It's Only Love'. Nastavak slijedi.

'Kiss and say goodbye'