RAT TITANA

'Borgije' vs. 'Igra prijestolja' - bitka povijesnih tv spektakala

31.03.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Dva nova povijesna spektakla na dvije najjače američke kabelske TV postaje kreću gotovo istovremeno početkom travnja…

HBO je nakon dvije sezone 2007. bio prisiljen otkazati svoj vrlo uspješni i globalno gledan, ali notorno skup 'Rim' i od tada ne prestaju razgovori o novom povijesnom spektaklu na najvećoj američkoj kabelskoj TV stanici. Kao što je jesenas 'Carstvo poroka' vrlo uspješno, barem što se gledanosti tiče, zamijenilo 'Sopranose', a svojedobno, uvjetno rečeno i 'Svita' 'Seks & grad' (kao muška inačica), tako ćemo sada dobiti i novi 'Rim'. Na stranu to što se ne radi o povijesnoj tematici, nego o čistoj fikciji (što je zapravo bio i slučaj s glavnom pričom u 'Rimu'), ali DNK kostimiranog krvavog spektakla 'iz davnina' je gotovo identičan.

Novi serijal zove se 'Igra prijestolja' ('Game Of Thrones') i nastao je prema predlošku slavnog Georgea R.R.Martina (r. 1948), kojeg fanovi smatraju suvremenim američkim Tolkienom, odnosno njegovu serijalu 'A Song Of Ice And Fire' (zasad četiri knjige ukupno prodane u oko sedam milijuna primjeraka, a uskoro će i peta). Radnja je smještena u imaginarni svijet Sedam kraljevstava Westerosa, ima više paralelnih nivoa i rukavaca i vrlo je teška za prepričati, dovoljno je zasad reći da naslov govori dosta – radi se o tisućljetnoj borbi za tzv. 'čelično prijestolje'. Razvoj serije započeo je 2007. (dakle odmah nakon gašenja 'Rima'), a povjeren je u iskusne ruke Davida Benioffa, holivudskog scenarističkog teškaša ('Troja', 'Wolverine') i uglednog pisca ('25. sat', po kojem je kasnije napisao scenarij za sjajan film Spikea Leeja, a kod nas upravo objavljen 'Grad lopova'). Benioff je seriju u šali krstio 'Sopranosima Međuzemlja', aludirajući pritom na količinu intriga i mračan ton budućeg serijala. Sezona će imati deset epizoda, a plan je da svaka sezona okvirno pokrije jednu knjigu. Dakle, bude li sve po planu, ne gine nam bar sedam sezona, jer Martin ima u pripremi još dvije knjige. Pilot je koštao između 5 i 10 milijuna dolara, a snimljen je na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i na Malti. Od zvučnijih imena u golemoj podjeli uloga imamo, između ostalih, Seana Beana (Borimira iz trilogije 'Gospodara prstenova'), zgodnu engleskinju Lenu Headey ('300', 'Kronike Sarah Connor') i trenutačno najtraženijeg holivudskog 'mališu', 41-godišnjeg Petera Dinklagea ('Smrt na sprovodu'). Serija u Americi kreće u nedjelju, 17. travnja, a i domaći HBO je najavljuje na svojim stranicama – prema nekim informacijama, mogli bi je vidjeti još ovog proljeća…


'Igra prijestolja' trailer


No da stvari budu slađe, pobrinuo se HBO-ov najveći američki (kabelski) konkurent 'Showtime', koji u nedjelju, 3. travnja, u terminu u kojem se dva tjedna kasnije počinje prikazivati 'Igra prijestolja', kreće sa svojim povijesnim spektaklom 'The Borgias'. 'Pozadinska' priča je zapravo dosta slična kao i kod konkurencije – 'Showtime' je lani, nakon četiri sezone, ostao bez svog kostimiranog aduta 'Tudora'. Kako su kod Showtimea brojke ipak manje nego kod moćnog HBO-a, kako one koje indiciraju rejtinge, tako i one budžetske, njihovi povijesni spektakli se više oslanjaju na dramu (čitaj intrigu i spletku) i kostime, nego na masovne scene, specijalne efekte i raskošne eksterijere (kao u HBO-a). Ima li onda boljeg povijesnog predloška za 'Showtime' od stare, dobro poznate priče o raskalašenoj renesansnoj dinastiji Borgia? Priča o toj španjolsko-talijanskoj obitelji i njenom najpoznatijem predstavniku Rodrigu (ovdje će ga utjeloviti Jeremy Irons), koji je postao Papa Aleksandar VI, te njegovoj djeci, Cesareu, Lucreziji i ostalima (šestero ukupno – nije loše za jednog svećenika u strogom srednjevjekovnom celibatu), ekranizirana je više puta. Kod nas je svojedobno bila vrlo popularna BBC-RAI-jeva koprodukcija iz 1981, a Rodrigo (legendarni Adolfo Celi, tada dežurni bad guy – Brooke u 'Sandokanu' i Largo u četvrtom Bondu 'Operaciji Grom') i Cesare među omiljenim su TV negativcima iz '80-ih, bok uz bok s Jr.-om iz 'Dallasa' i Alexis iz 'Dinastije'.

I 'Showtime' se autorski dobro 'potkožio' – kreator serije je slavni Irac Neil Jordan ('Plačljiva igra', 'Kraj ljubavne priče', 'Michael Collins'), koji će i režirati nekoliko epizoda. Relativno nepoznatu ekipu glumaca uz Ironsa predvodi i 'povratnica' Joanne Whalley (nekada Kilmer) u ulozi Rodrigove 'glavne' ljubavnice i majke četvero njegove djece (Giovannija, Cesarea, Lucrezije i Gioffrea), a pojavljuje se i veteran Derek Jacobi ('Ja, Klaudije'). I 'Borgije' će u prvoj sezoni imati deset epizoda, a već treća, koja bi trebala ići 17. travnja, imat će priliku pokazati snagu kad se na konkurentskom HBO-u najvjerojatnije u istom, elitnom kabelskom terminu (nedjelja, 21h) zavrti moćna 'Igra prijestolja'.

Neka, dakle, spletke i igre počnu…

The Borgias trailer