DVOPEK: KESOVIJA VS. JERGOVIĆ

'Ceca je mlada i zgodna, nek' pričeka još koju godinu'

04.02.2011 u 13:33

Bionic
Reading

U novom Dvopeku tjedna, popularna pjevačica Tereza Kesovija te pisac i komentator Miljenko Jergović govore o bauku turbo folka koji se još jednom nadvio nad Hrvate te o arapskoj revoluciji koja je u tjednu za nama eskalirala u Egiptu

Jergović smatra da je cijela priča oko Cecinog koncerta u Zagrebu izmišljotina 'ne bi li se narod još malo protiv Srba naoštrio'. 'Njoj prvoj to ne pada na pamet, ni njezinom menadžeru ne pada na pamet i to je besmislena stvar', zaključuje.

Iako smatra da je Ceca supruga ratnog zločinca, Tereza nalazi opravdanje za njezinu želju za dolaskom u Hrvatsku, no smatra da se ta situacija ne može usporediti s njezinim odbijanjem da pjeva u Srbiji, obećanjem koje je na kraju pogazila.

'Ja znam da i ona ima djecu, i da ih mora hraniti. Ali, tvrdila je da neće u Hrvatsku, kao što sam ja tvrdila da nikad neću u Srbiju. Oprostite, očita je razlika između mene i nje – ona u životu ništa pretrpjela nije, muža su joj ubili ljudi kojima je bio dužan', kaže Tereza.

A tko će doći na Cecin koncert na Maksimiru? 'Brojni su oni koji je vole slušati – ako to vole, nek dođu, pa što ću ja sad reći, nisam vještica', kaže Tereza, koja bi ipak radije došla na koncert 'jedne krasne osobe' – Brene.

Jergović kaže kako ne bi išao na taj koncert jer nije zainteresiran. Smatra da je 'turbo-folk soundtrack svih domoljubnih nasilnika s područja južno od Sutle', no dodaje kako je 'moguće da postoje dobre pjesme u turbo-folku'. Posebno mu se sviđa opus Saše Matića.

Tereza, ipak, Ceci ostavlja otvorena vrata za dolazak u Hrvatsku. 'Ona je još mlada, zgodna žena, nek počeka još koju godinicu pa nek onda dođe', zaključuje.

'Zamisli užas – nemaš više gdje putovat''

Komentirajući situaciju u Egiptu i 'arapsku revoluciju', Tereza se prisjeća vremena nesvrstanih, kad je egipatski predsjednik Mubarak bio 'vladar koji je pravedno vladao. Međutim, pretvorio se u čudovište. Koja je to megalomanija – narod traži njegovu ostavku, a on se ne da', reći će Tereza.

Jergović smatra da je Mubarak bio 'gadan diktator za svoj narod. Egipat je bio potpuno neslobodna zemlja bez trunke demokracije. Nama je bilo dobro kao turistima, no Egipćani se nisu dobro osjećali', prisjeća se.

Terezu tišti to što su nemiri u arapskom svijetu ograničili slobodu turistima. 'Zamislite da se netko sad obruši na onaj Luxor, na one piramide… pa to je užas. Nemaš više gdje putovati!' brine se pjevačica.

Jergoviću je, pak, najgore kad u novinama pročita o hrvatskim turistima koji su doživjeli patnje u Tunisu i Egiptu. 'Pa kvragu, možemo li malo biti zabrinuti za te ljude tamo!'