NOVOGODIŠNJI PROGRAM

Recesijski TV doček uz obilje kiča, konfeta i repriza

30.12.2010 u 10:45

Bionic
Reading

HTV i Nova TV ni ove, recesijske, godine ne nude za Silvestrovo velika iznenađenja i kreativne pomake, a RTL je doček odlučio odjenuti u filmsko ruho

Mirna Maras i Dalibor Petko

Red navučena humora i plitka smijeha, kiča, konfeta svih duginih boja uz dodatak, napirlitanih zvijezda koje skakuću na playback, reprize uvijek istih, ali mnogima dragih filmova i pokoji, odnekud dolutali, pravi filmski hit.

Svi koji se užasavaju dati stotine i tisuće kuna za organizirane dočeke Nove godine te Staru godinu ispraćaju u društvu televizora, točno znaju da govorimo o novogodišnjem TV programu koji se već godinama u inačicama iznesene šablone vrti našim televizijskim programima.

Možemo li očekivati nešto novo, kreativno i bombastično u godini duboke recesije, depresije i nezaposlenosti? Ne možemo. Bilo bi, dapače, pomalo cinično odgovoriti na pitanje potvrdno. Odmah odbacimo cinizam i zaključimo - ni ovogodišnji doček vam se neće urezati u sjećanje kao vrhunski televizijski doživljaj, ali neće vas, naučene na minimalac (kako životni tako televizijski), niti posebno razočarati.

HTV – iz kičastih studija na sleđene ulice i trgove

Zabavni program HTV-a ove godine ide u izravni prijenos koncerata s trgova u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, a kamerom će popratiti i doček u Dubrovniku. Gledatelji koji odluče dočekati Novu u društvu Prvog programa tako će imati priliku vidjeti na djelu brojne domaće glazbene zvijezde, između ostalih Olivera, Marijana Bana, Let 3 te Nenu Belana i Fiumense

King Kong

Nakon trgova, Prvi program nastavlja u istom ritmu, uz koncerte tamburaša, Tine Turner i Roya Orbisona

Na Drugom programu doček će biti filmski, i to u humornom stilu uz Borata i Mrak film 4.

Izvan samog dočeka, Staru će godinu HTV u popodnevnim satima ispratiti uz legendarne Šafraneke i gospona Fulira u klasiku Tko pjeva zlo ne misli te večernjim prijenosom uživo operete Šišmiš iz HNK-a, a 2011. otvoriti tradicionalni prijenos Novogodišnjeg koncerta iz Beča te filmovi King Kong Petera Jacksona, već viđen prvi dio Gospodara prstenova te dva nastavka ekranizacije najslavnije crtane ljenčine Garfielda

Nova TV – nalet kiča i playbacka u Dragošju

Nova TV će između 2010. i 2011. plesati u skromnom ruhu, ali zadržavši prepoznatljiv kič. Tako će s gledateljima Novu na Novoj dočekati i likovi serije 'Najbolje godine', kojima će se u Dragošju pridružiti likovi iz kafića 'Je l' me netko tražio' i prateće zvijezde, 'obogativši' seriju svojim prepoznatljivim mišungom kiča, konfeta i jeftinog playbacka.

Staru godinu ispratit će i Red Carpet koji će napraviti pregled minulih estradnih skandala, dijela kojih je i sam inicijator (TV mudrijaši bi rekli – čisti postmodernizam; neki drugi bi iskoristili znatno grublji izraz), a u novu će gledatelji uploviti uz novogodišnji glazbeni show 'S Novom u Novu' koji će voditi Mirna Maras i Dalibor Petko.

Od filmova, Nova je pripremila reprize, poput Legende o Zorrou, Kapetana Kuke, Highlandera 2, filmova lakšeg sadržaja ili 'za natašte', poput Madeline i Zathura. Bit će tu i Sinbadovo zlatno putovanje, triler 'U tuđoj koži', akcići Bljesak i Špilja straha i izlet u povijest u filmu Džingis Kan: Do kraja svijeta

TBF umjesto ponoćnog valcera
RTL – doček bez dočeka, uz film i glazbu

RTL je odlučio godinu na umoru ispratiti u filmsko-glazbenom ruhu, bez puno govorancija, dapače, bez ikakvog vlastitog programa.

Silvestarsku večer otvorit će humorna drama Samac s Michaelom Douglasom, Dannyjem DeVitom i Susan Sarandon za sve usamljene ljude koji će u televizoru tražiti istomišljenike, nakon čega slijedi još jedna humorna drama, Mala stvar zvana ubojstvo s Judy Davis, a RTL-ovi gledatelji u ponoć će se kucnuti uz zvuke TBF-ovog unplugged koncerta iz Močvare, što će ih ujedno natjerati da valcer zamijene znatno življim radom nogu.

Za svakoga pomalo? Za nekoga nimalo? Kako vam drago.