RED SERIJA, RED REPRIZA

Što nam nude mali ekrani za blagdane

19.12.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Ususret nadolazećim blagdanima, uz sve lijepe stvari koje nam donosi Božić i Nova godina, postavlja se pitanje što su prigodno pripremile i vodeće televizijske kuće

Ispred nas je razdoblje obojano blagdanskim bojama, a uvođenjem internetske televizije povećao se i broj televizijskih kanala, s tom činjenicom očekuje se bogatiji božićni i novogodišnji program. Je li to stvarno tako, bez tradicionalnih blagdanskih filmova, koje smo navikli gledati iz godine u godinu, provjerimo i krenimo redom.

Uredništvo Nove TV najavljuje prigodan i bogat program za blagdanski tjedan, uz poneku reprizu poznatih filmskih naslova, do novih epizoda serija koje smo navikli gledati, pa sve do emisija vlastitih produkcija punih malih i velikih imena hrvatske estrade scene. Kao jedan od najjačih aduta zabave izdvajaju novogodišnji specijal Nova u Dragošju i glazbenu emisiju uživo S Novom u Novu čiji će voditelji biti Mirna Maras i Dalibor Petko. Poznati hrvatski serijal Najbolje godine pokazat će kako popularni likovi provode novogodišnje blagdane u televizijskom selu Dragošju, a pridružit će im se i ekipa iz lokala 'Je l' me netko tražio'. Obožavatelji serija 'Lud, zbunjen, normalan', 'Gumus', 'Zauvijek zaljubljeni' i 'Slomljeno srce' mogu odahnuti i dalje pratiti zaplete radnji svojih omiljenih likova.

Ekipa informativnog magazina Provjereno posjetit će zemlju Djeda Božićnjaka, odnosno malo finsko selo Napapiiri u kojemu godišnje protutnji čak više od pola milijuna turista. In Magazin nastavlja svoj dnevni ritam i za vrijeme blagdana, kako kažu, pun prigodnih reportaža. Najgledanija emisija u Hrvata, Red Carpet, donosi reportažu o TOP 10 novogodišnjih dočeka za sve koji još uvijek nisu odlučili kako će provesti nezaboravnu noć. Usto, urednici popularne emisije spremili su mnoga iznenađenja i presjek društvene kronike 'značajnih' zbivanja prošle godine.

Na sam Badnjak Nova TV se odlučila za 'ziheraške' filmske naslove kao što su 'Božić vragolastog Dennisa' i 'Gas do daske 3', a za večer pripremili filmski hit 'Batman zauvijek' iz davne 1995. Božićno jutro kreće prigodnim programom i filmom 'Uvrnuti blagdani', a najmlađi će zasigurno uživati u drugom nastavku animiranog filma 'Stuart mali', čiji je protagonist mali simpatični miš, a njegove smo pustolovine već imali prilike gledati i prošlih godina. Za one koji su sumnjali da ove godine neće biti prikazivan jedan od popularnih filmskih nastavka o avanturama mladog čarobnjaka, prevarili su se, a urednici Nove TV odlučili su se za drugi nastavak 'Harry Potter i odaja tajni' iz 2002, jer se očito u doba recesije nema za neki noviji nastavak.

Na sam Božić, gledatelji koji favoriziraju filmove s kršćanskom temom, upravo će na Novoj TV dobiti jedan takav uradak. Riječ je o 'Priči o Isusovom rođenju', filmski spektakl iz 2006. U glavnim ulogama pojavljuju se Keisha Castle-Hughes kao Marija i Oscar Isaac u ulozi Josipa. Za smijeh će se pobrinuti Meg Ryan i Tom Hanks u filmu 'Imaš poruku', a 'Božićni duh' zasigurno neće izostati u istoimenom filmskom naslovu iz 2007. godine.

RTL televizija odlučila se na klasičniju varijantu televizijskog programa, prepunu poznatih filmskih naslova prilagođenih upravo za nadolazeće blagdansko vrijeme, a kao veliki uvod u blagdansko ozračje odluka je pala ni više ni manje nego na poznati film 'Sam u kući', u slučaju da ga je netko propustio pogledati do sada.

Na sam Badnjak pripremaju se dva velika animirana filmska hita 'Shrekov prvi Božić' i 'Niko - božićna potraga'. Polusatna sinkronizirana animirana bajka 'Shrekov prvi Božić' specijalno je izdanje serijala o dobroćudnom čudovištu, čiji se događaji zbivaju neposredno nakon onih u trećem cjelovečernjem nastavku.

RTL je svojim gledateljima odabrao u udarnom terminu niz komedija, od kojih moramo spomenuti još jedan veliki blagdanski hit na sam Božić. Bajkovita komedija s elementima fantastike 'Vilenjak' i, naravno, nezaobilazan hit film koji svake godine imamo priliku ponovno vidjeti, 'Sam u kući 2'.

Osim hitova, od 20. prosinca do 26. prosinca u udarnom terminu, neki gledatelji moći će uživati u komediji 'Kako se riješiti frajera u 10 dana', s Kate Hudson i Matthewem McConaugheyjem, 'Luda božićna zvona', 'Velika pandina avantura', 'Dr. Dolittle 3' te neizostavno 'Čudo u 34. ulici'. Za ljubitelje avantura pripremili su film 'Misija bez dozvole'obradu danskog blockbustera 'Klatretosen', koji se oslanja na hitove 'Oceanovih 11' i 'Nemoguća misija', prilagođavajući ih mlađoj populaciji elementima komedije i pustolovine. Gledatelji skloniji drami pak imat će mogućnost sanjarenja uz 'Grad anđela', u kojem igraju Nicolas Cage i Meg Ryan.

Nacionalna televizija pobrinula se pripremiti prilagođeni program bez pretencioznih filmskih naslova. Tako će nas očekivati neka koncertna snimka iz prethodne godine, iz koje se izdvaja koncert grupe Massive Attack na zagrebačkom Jarunu, do prijenosa crkvenih misa diljem Hrvatske. Pred sam Božić, Daniela Trbović u svojoj emisiji 8. kat ugostit će poznate pjevače pod nazivom 'Božićni dueti', a radi se o interpretaciji poznatih božićnih pjesma, koji će u duetima uživo u studiju otpjevati: Renata Sabljak i Kristijan Beluhan, Dado Topić i Valerija Nikolovska, Jacques Houdek i Ivana Kindl te Zorica Kondža i Alen Nižetić. Od filmskih naslova gledat ćemo 'Božićnu priču', 'Sin Djeda Božićnjaka' te američki TV film 'Karrollova božićna priča' nastala po na romanu 'A Christmas Carol' koji je 1843. objavio slavni britanski književnik Charles Dickens.

Misa ponoćka ove godine prenosit će se iz bjelovarske katedrale sv. Terezije Avilske, prije koje će uslijediti dokumentarni filma 'Gdje se sakrio Božić?' na prvom programu. Na drugom programu prikazivat će se klasik hrvatske kinematografije 'Vlak u snijegu'. Na sam Božić može se izdvojiti film kultnog Tima Burtona, 'Charlie i tvornica čokolade', prije kojeg ide božićni specijal popularnog showa 'Ples sa zvijezdama'

'Vlak u snijegu'


MAXtv korisnici moći će uživati i u dodatnim poslasticama. Nakon zapanjujućeg otkrića trodimenzionalnog otiska lica na Torinskom platnu, program History koristi načela fizike, suvremene digitalne tehnologije i računalne animacije kako bi što vjernije dočarao lice za koje mnogi vjeruju da je lice Isusa Krista u dokumentarcu 'Pravo Isusovo lice?'. Božićni dan na National Geographicu bit će obilježen specijalnim emisijama koje istražuju zagonetke, legende, istine i zavjere o liku Isusa i kršćanske religije tijekom povijesti.