tportal.hr

Zagreb
+21
Osijek
+17
Pula
+19
Rijeka
+18
Zadar
+22
Split
+22
Dubrovnik
+22

OD 12. DO 20. KOLOVOZA

Hrvatski dokumentarci na Sarajevo film festivalu

U okviru 15. Sarajevo film festivala, koji počinje danas, bit će predstavljen program Dokukino Croatia, i to od 14. do 16. kolovoza

Datum objave:
12.8.2009 11:43

Zadnja izmjena:
12.8.2009 12:05

U sklopu Dokukina bit će prikazani filmovi 'Sretna zemlja' Gorana Devića, 'Splitski akvarel' Borisa Poljaka i 'Plati i ženi/Cash and Marry' Atanasa Georgijeva, koji je snimljen u zajedničkoj suradnji Hrvatske, Makedonije, Austrije i SAD.

Film 'Sretna zemlja' (50 minuta) prati pripreme, put i dolazak dvaju autobusa na krajnje odredište. Prvi autobus, od Rijeke do Kumrovca, pun je putnika s 'pobjedničke strane' koji idu posjetiti Titovu rodnu kuću i tako obilježiti njegov rođendan. Drugi autobus, od Zadra do Bleiburga, vozi starije ljude koji su se borili na 'poraženoj strani', kao i mlađe pripadnike njihove ideologije, do mjesta na kojem su počele njihove patnje. Ispostavilo se da je najvažnija od svega činjenica da putnici iz oba autobusa žive u prošlosti i da je prošlost premostila jaz između mladih i starih, a da je sjećanje na ratne događaje postalo naslijeđem i starijih i mlađih. Zato ovaj dokumentarac predstavlja 'film ceste' na putu u prošlost.

Film 'Splitski akvarel' (16 minuta) bavi se ljudima na Žnjanu, jednoj od splitskih gradskih plaža, za ljude skromnijih mogućnosti. Jaki teleobjektiv snima ljude u svakodnevnim situacijama tipičnim za život na plaži. Plivači, more, auti i brodovi trepere od vreline ljetnoga dana, kao pokretna punto secco slika. Njihov spori ritam stvara sliku njihovog pukog postojanja.

U filmu 'Plati i ženi' (76 minuta) mladi muškarci s Balkana odlaze u Austriju sa studentskim vizama. Umjesto da se vrate kući gdje ih čeka neizvjesna budućnost tranzicijskih zemalja, plaćaju 7000 do 12.000 eura za austrijske 'supruge', nadajući se da će tako dobiti državljanstvo. Upravo to učinit će i redatelj filma - otputovat će u Beč i snimiti cijeli taj proces. Pokušat će ustanoviti zašto ljudi to rade, navest će svoje razloge, pronaći 'suprugu' i organizirati lažno vjenčanje. Film je 2009. dobio drugu nagradu po izboru publike na Zagrebdoxu i nagradu 'Novi pogledi' u Nyonu.

15. Sarajevo film festival održat će se od 12. do 20. kolovoza. Prvi festival održan je u opkoljenom gradu pod granatama, a kroz deset godina razvio se u najvažniju smotru regionalne filmske scene.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr