AGENTICA SCULLY U SARAJEVU

Gillian Anderson predavačica na Sarajevo Talent Campusu

03.08.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival u svom će 15. izdanju ugostiti eminentnu američku glumicu Gillian Anderson, koja će biti jedna od predavačica na 3. Sarajevo Talent Campusu

Ova izuzetna glumica, koja je svjetsku slavu stekla ulogom Dane Scully u kultnoj TV seriji 'Dosjei X', koja joj je donijela brojne nagrade i priznanja, među kojima su Zlatni globus, nagrade Emmy i Screen Actor Guild, ali i titulu jedne od najpoznatijih glumica današnjice, bit će jedna od predavača 3. Sarajevo Talent Campusa.

Gillian Anderson za glumu se odlučila još u srednjoj školi, gdje je bila član kazališne skupine, a diplomu je stekla u renomiranoj dramskoj školi Goodman na sveučilištu De Paul u Chicagu.

Planetarnu popularnost stekla je 1993. godine, kada je kreator 'Dosjea X' Chris Carter insistirao da se uloga Dane Scully dodijeli upravo njoj. Od tada oduševljava i kritiku i publiku univerzalnim i raznolikim glumačkim izvedbama u različitim žanrovima - od naučne fantastike do suvremene drame.

Gillian Anderson ostvarila je zapažene uloge u filmovima 'The Mighty' s Kieranom Culkinom, 'Playing By Heart' sa Seanom Conneryem i Angelinom Jolie, 'A Cock and Bull Story' Michaela Winterbottoma, 'The Last King of Scotland' u kojem je igrala s Jamesom McAvoyem i Forrestom Whitakerom te 'How to Lose Friends and Alienate People' s Kirsten Dunst i Megan Fox.

Za ulogu u 'The House of Mirth' Terencea Daviesa osvojila je nagradu British Independent Film Award za najbolju glumicu i nagradu The Village Voice Film Critic’s Poll za najbolju glumačku izvedbu.