tportal.hr

Zagreb
-3
Osijek
-2
Pula
+6
Rijeka
+11
Zadar
+2
Split
-
Dubrovnik
+8

FONDACIJA KATRIN CARTLIDGE

Stellan Skarsgård stiže na Sarajevo Film Festival

Ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge, veliki švedski glumac Stellan Skarsgård, na Sarajevo Film Festivalu će predstaviti dobitnicu stipendije Juanitu Wilson

Datum objave:
23.7.2009 15:48

Zadnja izmjena:
4.8.2009 14:28

Stellan Skarsgård ostvario je nezaboravne uloge u filmovima švedskog režisera Kjella Gredea, igrajući slikara Sörena Kröyera u 'Hip hip hurra!' (1987) i švedskog ambasadaora Raoula Wallenberga u 'God afton, herr Wallenberg - en passionshistoria Från Verkligheten' (1990). Prvu veliku ulogu na engleskom jeziku ostvario je u filmu Larsa von Triera 'Lomeći valove' (1996) u kojem je igrao zajedno s Emily Watson. Nakon toga ostvario je uloge u filmovima Gus Van Santa 'Dobri Will Hunting', Udayana Prasada 'My son the fanatic' i Mikea Figgisa 'Time code'. U filmu 'Dogville' (2003) ponovo je surađivao s Larsom Von Trierom.

Značajna su i njegova pojavljivanja u Spielbergovom filmu 'Amistad' i 'Roninu' Johna Frankenheimera te u Formanovom filmu 'Goyin duh'. U posljednje vrijeme Skarsgård je ostvario i uloge u veoma uspješnim filmovima 'Mamma Mia!' i 'Pirati s Kariba' 2 i 3 te u filmu Rona Howarda 'Anđeli i demoni'.

Juanita Wilson studirala je likovnu umjetnost na dablinskom National College of Art and Design, a postdiplomski studij iz menadžmenta u umjetnosti završila na dablinskom University Collegeu. Dosad je producirala nekoliko filmova te napisala velik broj kratkih priča, jednočinki i scenarija, od kojih je posljednji adaptacija poznate knjige 'Kao da me nema', hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić, o ratu na Balkanu.

Nedugo po okončanju osmog Sarajevo Film Festivala iznenadna smrt britanske glumice Katrin Cartlidge uzdrmala je svjetsku javnost. U znak sjećanja na život i djelo ove renomirane glumice osnovana je Fondacija Katrin Cartlidge, čiji cilj je prvenstveno ohrabrivanje mladih umjetnika na njihovom stvaralačkom putu. Zadatak Fondacije je da u obliku jednogodišnje stipendije podrži rad perspektivnog umjetnika potičući njegovu nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je Katrin Cartlidge snažno izražavala cijelog svog života.

Povjerenstvo Fondacije svake godine između sebe bira kustosa (ili kustose) koji će provesti godinu dana u potrazi za novim talentom kojem će biti uručena godišnja stipendija. Uz novčani iznos, Fondacija mladim umjetnicima pruža mentorstvo kruga ljudi među kojima su najeminentnije ličnosti svjetske umjetnosti, koje i čine samo srce Fondacije.
 

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr