FONDACIJA KATRIN CARTLIDGE

Stellan Skarsgård stiže na Sarajevo Film Festival

23.07.2009 u 15:48

Bionic
Reading

Ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge, veliki švedski glumac Stellan Skarsgård, na Sarajevo Film Festivalu će predstaviti dobitnicu stipendije Juanitu Wilson

Stellan Skarsgård ostvario je nezaboravne uloge u filmovima švedskog režisera Kjella Gredea, igrajući slikara Sörena Kröyera u 'Hip hip hurra!' (1987) i švedskog ambasadaora Raoula Wallenberga u 'God afton, herr Wallenberg - en passionshistoria Från Verkligheten' (1990). Prvu veliku ulogu na engleskom jeziku ostvario je u filmu Larsa von Triera 'Lomeći valove' (1996) u kojem je igrao zajedno s Emily Watson. Nakon toga ostvario je uloge u filmovima Gus Van Santa Dobri Will Hunting', Udayana Prasada 'My son the fanatic' i Mikea Figgisa 'Time code'. U filmu 'Dogville' (2003) ponovo je surađivao s Larsom Von Trierom.

Značajna su i njegova pojavljivanja u Spielbergovom filmu 'Amistad' i 'Roninu' Johna Frankenheimera te u Formanovom filmu 'Goyin duh'. U posljednje vrijeme Skarsgård je ostvario i uloge u veoma uspješnim filmovima 'Mamma Mia!' i 'Pirati s Kariba' 2 i 3 te u filmu Rona Howarda 'Anđeli i demoni'.

Juanita Wilson studirala je likovnu umjetnost na dablinskom National College of Art and Design, a postdiplomski studij iz menadžmenta u umjetnosti završila na dablinskom University Collegeu. Dosad je producirala nekoliko filmova te napisala velik broj kratkih priča, jednočinki i scenarija, od kojih je posljednji adaptacija poznate knjige 'Kao da me nema', hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić, o ratu na Balkanu.

Nedugo po okončanju osmog Sarajevo Film Festivala iznenadna smrt britanske glumice Katrin Cartlidge uzdrmala je svjetsku javnost. U znak sjećanja na život i djelo ove renomirane glumice osnovana je Fondacija Katrin Cartlidge, čiji cilj je prvenstveno ohrabrivanje mladih umjetnika na njihovom stvaralačkom putu. Zadatak Fondacije je da u obliku jednogodišnje stipendije podrži rad perspektivnog umjetnika potičući njegovu nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je Katrin Cartlidge snažno izražavala cijelog svog života.

Povjerenstvo Fondacije svake godine između sebe bira kustosa (ili kustose) koji će provesti godinu dana u potrazi za novim talentom kojem će biti uručena godišnja stipendija. Uz novčani iznos, Fondacija mladim umjetnicima pruža mentorstvo kruga ljudi među kojima su najeminentnije ličnosti svjetske umjetnosti, koje i čine samo srce Fondacije.