'OBRANI' POSEBNA NAGRADA

Bogdanu Dikliću 'Srce Sarajeva' za najboljeg glumca

24.08.2013 u 22:18

  • +19

Dodjela nagrada 19. SFF-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Dario Gušić

Bionic
Reading

Iako nije osvojio Srce Sarajeva, film 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića dobio je priznanje žirija, dok je Bogdan Diklić dobio Srce Sarajeva za najboljeg glumca

Uručenjem nagrada na svečanosti u Narodnom Pozorištu večeras je i službeno završen najznačajniji regionalni filmski festival.

Srce Sarajeva za najbolji film 19. Sarajevo Film Festivala dobilo je gruzijsko ostvarenje 'U procvatu' redatelja Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa

Nagrađeni redatelji gruzijskog ostvarenja istaknuli su da su na ovu nagradu veoma ponosni, posebno jer je riječ o prvom gruzijskom filmu u okviru Natjecateljskog programa - igrani film.

Najbolji glumac 19. SFF-a je Bogdan Diklić za ulogu u hrvatsko-bosanskohercegovačkom filmu 'Obrana i zaštita' Bobe Jeličića. Film 'Obrana i zaštita' odnio je i posebno priznanje žirija

'Ovo je nagrada koja se zove tako lijepo. Nije ni zlatno, ni srebrno, već jednostavno srce grada. Zato mi je ova nagrada tako draga', kazao je Diklić, preuzimajući Srce Sarajeva.


Ove godine dijeljena su i dva Srca Sarajeva za žensku ulogu, a pripala su glumicama iz nagrađenog filma Liki Babluani i Mariami Bokeria.

Predsjednik žirija Natjecateljskog programa - igrani film, u okviru kojeg se za Srce Sarajeva borilo devet ostvarenja, Danis Tanović, uputio je zahvale cijelom timu Festivala za sav rad i trud.

'Hvala vam što 19 godina radite ovu nemoguću misiju. Hvala što dovodite sve ove ljude u grad i hvala vam za devet najboljih dana u godini', rekao je Tanović.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra uručio je drugo Počasno Srce Sarajeva izvršnom direktoru Eurimagesa Robertu Olli za doprinos filmskoj industriji.

'Hvala svima, ovo je velika odgovornost i veoma sam emotivan. Ova nagrada dolazi u posebnom trenutku jer sam na sredini svoje karijere i veoma je ohrabrujuća. Osim toga, moje je srce trenutno slomljeno tako da imam potpuno novo', kazao je Olla.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je ostvarenju 'Sickfuckpeople' Juryja Rechinskog, koji govori o grupi djece, beskućnika koji su uspjeli preživjeti svoje ovisničko djetinjstvo.


Posebna priznanja u okviru programa za kratki film pripala su ostvarenjima 'Čast' i 'Rabbitland'.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je rumunjskom filmu 'Sjena oblaka' Radua Jude, dok je nagrada za dokumentarni film koji se bavi ljudskim pravima, u vrijednosti 3000 eura, otišla u ruke Arsena Oremovića za film 'U braku sa Švicarcem' zbog toga što, kako stoji u objašnjenju žirija, traži povećanu transparentnost vlada.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni program, koju podržava Al Jazeera Balkans, pripala je grčkom filmu 'Čistači'.

Svečanoj dodjeli nagrada prethodila je ceremonija crvenog tepiha kojim su i zadnje večeri Sarajevo Film Festivala prodefilirale brojne poznate osobe.

'U procvatu'