7. STUDENOGA

'Pijana noć 1918.' kazališta Ulysses gostuje u Zagrebu

25.10.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Dana 7. studenoga 2010, predstava 'Pijana noć 1918.' Ive Štivičića i Miroslava Krleže u režiji Lenke Udovički, najnagrađivanija predstava Kazališta Ulysses, zaigrat će na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Ova predstava nastala je temelju znamenite novele velikana hrvatske književnosti koja opisuje dramatična zbivanja s početka studenoga 1918. godine, kad prvi put u povijesti hrvatskog naroda dolazi do sukoba koncepcije bezuvjetnog južnoslavenskog ujedinjenja i samostalne hrvatske države u praksi – do sukoba idealizma i razuma, iluzija i stvarnosti.

Ovaj izuzetno zanimljiv i dinamičan Krležin tekst, koji svojim porukama dotiče i našu suvremenost, dramatizirao je Ivo Štivičić, a kao dramaturginja na predstavi radila je i Tena Štivičić. Ovaj dramaturški tandem pokazao se kao izuzetno uspješan, jer su u njemu spojena dva različita dramska iskustva i dva različita čitanja Krleže, iz dvije udaljene generacijske perspektive. Predstavu je režirala Lenka Udovički, scenografiju potpisuje Zlatko Kauzlarić Atač, kostime Bjanka Adžić Ursulov, a glazbu Nigel Osborne

Predstavu je na Malom Brijunu i na dosadašnjim gostovanjima vidjelo više od 30.000 ljudi. Sjajna glumačka ekipa na čelu sa Sretenom Mokrovićem i Nebojšom Glogovcem, uz Branislava Lečića, Ninu Violić, Kseniju Marinković, Lindu Begonju, Luciju Šerbedžiju i druge te maestralnu vokalnu izvedbu Josipe Lisac, jamči vrhunski kazališni doživljaj.

Iako je okosnica ove predstave novela 'Pijana novembarska noć 1918.', predstava je svojevrsna simfonija kroz koju se provlače i motivi iz nekih drugih Krležinih djela. To je dinamična i uzbudljiva predstava o vrlo kompleksnom vremenu u kojem je velika Austrougarska monarhija proživljavala svoje posljednje godine i svojim društvenim, gospodarskim i moralnim potopom prijetila da sa sobom povuče na dno i sve ono što se stoljećima odupiralo toj germanizaciji hrvatskog nacionalnog identiteta koji se grčevito borio da se izvuče iz mraka porobljenosti i da pronađe načine da svoj nacionalni i etnički entitet izvede na svjetlo dana.