PRVI DAN VUKOVAR FILM FESTIVALA

Čimpanze u svemiru, a Bandić u Vukovaru

26.08.2009 u 21:35

Bionic
Reading

Projekcijom animiranog filma 'Čimpanze u svemiru' i njemačkog filma 'Berlin Calling' Hannesa Stohra u srijedu je na dunavskom šlepu u Vukovaru započeo treći Vukovar film festival

Direktor festivala Igor Rakonić na sinoćnjoj svečanosti otvorenja zahvalio je Njemačkoj kao ovogodišnjoj zemlji partneru vukovarskog festivala, ali i 'svim filmašima i ostalima koji su potpomogli da se Vukovar smjesti na filmsku kartu svijeta'.

Festival je u svojstvu izaslanika predsjednika Republike otvorio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a pozdravne riječi uputili su i njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, koji je i pokrovitelj festivala.

Do nedjelje, 30. kolovoza, na dunavskom šlepu i u vukovarskom Hrvatskom domu bit će prikazano ukupno 40 filmova, od kojih je po sedam dugometražnih i kratkometražnih te 11 dokumentarnih u službenoj festivalskoj konkurenciji.

'Pola canneske konkurencije je tu, kao i oskarovac te najbolje od ovogodišnjeg domaćeg filma. Kvalitetni filmovi su naš primarni cilj, mislimo da je ponuda svake godine sve jača. Nakon rocka u ravnici, slijedi film u ravnici!' ističu organizatori.

O najboljim ostvarenjima odlučuje tročlani žiri - filmski kritičar Janko Heidl, glumica Nina Violić te savjetnik nekoliko europskih filmskih festivala Bernd Buder

Jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg festivala jest da će prvonagrađeni redatelj dugog igranog filma dobiti sedmodnevno ljetovanje na otoku Hvaru, što je rezultat dobrih odnosa grada Hvara i grada Vukovara.

Prvi festivalski dan

'Berlin calling'

Zbog nepredviđenih tehničkih poteškoća kratki film 'Suzuki' sinoć nije prikazan, no svakako će se prikazati u narednim danima festivala. Tako je filmski zvučni zid na šlepu sinoć probio drugi njemački naslov - 'Berlin Calling' - elektro-oda modernom Berlinu, a ispred kojeg se publici poklonila montažerka filma Anne Fabini.

Cijeli program započeo je još jučer ujutro američkim crtanim filmom 'Čimpanze u svemiru', čime je startao program Matineja koji će zabavljati djecu i one starije svakoga jutra s početkom u 10 sati u Ružičkinoj kući.

U 13 sati uslijedila je prava poslastica za sve filmofile, prvi iz bogate ponude Retrospektive suvremenog njemačkog filma, film 'S druge strane' kultnog njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina

Dva zanimljiva Mađara obilježila su dokumentarnu sekciju Ružičkina programa. 'Špijuni iza željezne zavjese' pružili su uvid u male tajne velikih špijunskih majstora, dok je dokumenatarac 'Pjesme su život' prikazao velebni orkestar od 27 glazbenika, Roma, Rumunja, Mađara, razigranih kroz pjesmu i ples, kroz život.

Izložba fotografija 'Granični slučaj' na temu pada Berlinskog zida, njemačkog fotografa Norberta Enkera, otvorena je u Gradskom muzeju Vukovar.

Festivalski četvrtak

Priče iz zlatnog doba

U današnjem programu možete pogledati kontroverzni srpski dokumentarac 'Život' Antala Szilarda te austrijski dokumentarac o globalnom tijeku novca 'Uzmimo lovu' Erwina Wagenhofera.

Navečer slijede Oscarom nagrađeni japanski film 'Odlasci' i odličan rumunjski omnibus 'Priče iz zlatnog doba' Cristiana Mungiua.

Šlep i Ružička otvoreni su za sve filmske zaljubljenike, vukovarska ada je otvorena za sve kampere, a Dunav je prepun kupača. Brod na Dunavu svake večeri priprema zabavu koja će izvanrednom uredbom gradonačelnika trajati do ranih jutarnjih sati. Svi vukovarski kafići također svoj rad za trajanja festivala produžuju do dva sata poslije ponoći.