VUKOVAR FILM FESTIVAL

'Tulum', 'Kenjac' i nogometni Ken Loach na Dunavu

11.08.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Treći po redu Vukovar film festival održat će se od 26. do 30. kolovoza na krajnjem istoku naše zemlje. Filmovi koji će se prikazati i ove su godine raspoređeni u iste podunavske kategorije, a projekcije će se odvijati na dvije lokacije: šlep na Dunavu i Ružičkina kuća

Uz već najavljeni 'Tulum' Dalibora Matanića, prikazan će biti i rumunjski kratki film'Megatron' redatelja Mariana Crisana. Priča je to o dječaku sa sela kojeg majka za rođendan odvede u McDonald's glavnoga grada, a on se nada da bi tamo mogao susresti svog oca. Na prošlogodišnjem je kanskom filmskom festivalu ovaj film osvojio Zlatnu palmu u svojoj kategoriji.

U konkurenciji cjelovečernjeg filma prikazat će domaći filmovi netom nagrađeni na ovogodišnjem Pula film festivalu. Riječ je o djelu Branka Schmidta 'Metastaze', dobitniku tri Zlatne arene, a priča je to o poslijeratnoj Hrvatskoj kojom caruje alkohol i ljubav prema nogometu.

Drugi domaći naslov je film Antonija Nuića 'Kenjac', priča o obiteljskom zbližavanju smještena u kolovoz 1995. i ratnu Oluju. Film je nagrađen za najbolji scenarij (Antonio Nuić), kameru (Mirko Pivčević) i glazbu (Srđan Gulić Gul).

Od drugih dugometražnih naslova iz Podunavlja najavljen je omnibus prikazan na ovogodišnjem Cannesu, 'Priče iz zlatnog doba' ('Amintiri din epoca de aur'), čiju režiju potpisuje pet redatelja na čelu s Cristianom Mungiuom. Bizarna je to i komična priča, naslonjena na doba komunističke Rumunjske, a film je prikazan u službenoj selekciji filmskog festivala u Cannes te je nagrađen na nacionalnom Transillvania film festivalu.

Popratni program 'Svijet' pak donosi pravu poslasticu za filmofile. Radi se o novom filmu Kena Loacha, naslovu 'Tražeći Erica' ('Looking for Eric'), u kojem naslovnom junaku, deziluzioniranom poštaru, u pomoć stiže ni manje ni više nego lik bivšeg nogomoteša Erica Cantone.

Dokumentarni program nudi naslov prikazan na Berlin film festivalu 'Put u Aziju' ('Trip to Asia') Thomasa Grubea, o gostovanju Berlinske filharmonije u azijskim velegradima. Govori o sto dvadeset i šest vrsnih glazbenika koji moraju pronaći put kojim će usmjeriti svoju individualnu vještinu i virtuoznost u misiji kreiranja jedinstvenog zvuka velikog orkestra.

Cijena ulaznica za sve projekcije na šlepu (dugi i kratki igrani, 'Svijet') iznosi 10 kuna. Sve projekcije u Ružičkinoj kući su besplatne (matineje - crtići, Retrospektiva suvremenog njemačkog filma te dokumentarni blokovi). Ove godine organizirana je i Dunavska scenaristička radionica u suradnji s redateljem i scenaristom Ognjenom Sviličićem, koji bira najbolje priče pristigle na natječaj, a u suradnji s Goethe Institutom festival dovodi predavača, njemačkog scenarista Yilmaza Arslana. Pet najboljih pisaca kratkog sinopsisa imaju besplatan smještaj u Vukovaru te pravo polaženja radionice. Novost je da se od ove godine nudi i besplatan kamp na 'vukovarskoj adi'. Svi zainteresirani trebaju se javiti u Turističku zajednicu grada Vukovara gdje će dobiti daljnje upute.

Detaljne informacije pogledajte na www.vukovarfilmfestival.com