KulTurist

OD 18. DO 25. SRPNJA

Program svečanog otvaranja 56. Festivala igranog filma u Puli

Festival igranog filma u Puli, godinu dana nakon rekordnog izdanja s gotovo 44 tisuće gledatelja, ponovno otvara svoja vrata. U 21.30 na Kaštelu (Povijesni muzej Istre) započinje festivalska predigra s izborom filmova iz Međunarodnog programa Europolis-Meridijani

Pedeset i šesti festival igranog filma u Puli bit će svečano otvoren u subotu, 18. srpnja u 21.30 u Areni. Svečano otvaranje ove godine vodit će glumci Dora Fišter i Damir Markovina. Nakon otvaranja himnom u izvedbi kvarteta Aria, bit će prikazani kolaži inserata iz Nacionalnog i Međunarodnog programa te iz Retrospektive Pedra Almodovara te izjave redatelja iz Nacionalnog programa.

U glazbeno-scenskoj točki nastupaju sopranistica Marija Kuhar Šoša i solist kazališta Komedija Dražen Čuček, a u plesnoj solist Lisabonskog nacionalnog baleta Tomislav Petranović i prvak Baleta HNK u Zagrebu Azamat Nabiullin.

Ceremonija otvaranja završit će tradicionalnim vatrometom, nakon čega će biti prikazan film 'Vjerujem u anđele' Nikše Sviličića. Festival otvara humorna drama redateljskog veterana Coste Gavrasa 'Raj je zapadno', kojom je zatvoren ovogodišnji Berlinale. Svi će filmovi iz predigre biti reprizirani i tijekom Festivala u Kinu Valli.

Festival igranog filma u Puli ove je godine pokrenuo ciklus Europski filmski redatelji, a prva retrospektiva u ciklusu posvećena je proslavljenom španjolskom redatelju, oskarovcu Pedru Almodóvaru. U sklopu retrospektive, organizirane u suradnji s Veleposlanstvom Španjolske u Zagrebu, bit će prikazano 10 filmova, i to iz rane i srednje faze Almodóvarova stvaralaštva.


Sve o temi: Pula film festival